Ioana

Animale care provoacă alergii

Pe cât de simpatice sau serioase, blănoase sau împănate, pe atât de periculoas­e..., dar doar dacă sistemul tău imunitar decide asta.

-

Înainte să îți iei un animal, e bine să verifici dacă ești sau nu alergic la el. Alergiile se manifestă din ce în ce mai des și sunt provocate de proteinele (numite alergeni) care se găsesc în saliva, pielea și urina animalelor. Nu contează nici rasa animalului, nici cât de lung e părul (ba, mai mult, alergiile se manifestă și la prietenii cu pene și puf).

PISICA

Este animalul care provoacă cele mai multe alergii deoarece se spală singură. Prin salivă, împrăștie proteine (alergeni) din salivă, dar și particule de piele moartă. Cum acestea se ridică ușor în aer și ajung în plămânii oamenilor sensibili, pot declanșa reacții care se manifestă prin lăcrimare, tuse și chiar senzație de lipsă de aer.

CÂINELE

Spre deosebire de pisici, unii câinii nu produc alergenul cu pricina. Ca măsură de precauție, dacă știi că ești alergică, optează pentru o rasă de câine care năpârlește cât mai puțin și rar, astfel încât expunerea la celulele de piele moarte să fie cât mai mică. Baia reduce din alergeni. De asemenea, cei sensibili trebuie să evite contactul cu saliva câinilor, în special cu puii, foarte iubitori și jucăuși.

CALUL

Și caii produc proteina alergenă prin pielea lor, iar contactul direct poate avea consecințe neplăcute: mâncărimi și iritații. Iar țesălatul lor produce lăcrimat, secreții nazale și chiar senzație de asfixie.

HAMSTERUL

Hamsterii pot deveni periculoși doar prin urina lor care, odată ce s-a uscat, proteinele alergene pot ajunge în aer și pot fi inhalate de o persoană sensibilă, declanșând reacții neplăcute.

IEPURELE

Cum și acesta se curăță ca pisicile, pe blana lui se vor găsi alergeni.

PAPAGALII

Aici lucrurile se complică, deoarece păsările produc doi

alergeni, nu doar unu, cum este în cazul celorlalte animale: o dată prin pene și o dată prin excremente. Când se curăță și se scutură, păsările împrăștie în aer particule alergene. Apoi, din excremente, un alt tip de particule pot ajunge în aerul pe care îl expirăm. Cazurile de persoane alergice la păsări sunt mai rare.

 ??  ?? Nu părul animalelor este problema, ci proteina alergenă pe care o emană.
Nu părul animalelor este problema, ci proteina alergenă pe care o emană.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania