Ioana

TU ȘI LUMEA

- de Ada Oprea

Botox, augmentare de sâni, ideea de a avea un iubit tânăr, un job extraordin­ar, cumpărarea unei mașini scumpe și sport. Ce au toate aceste lucruri în comun? Nevoia de a ieși în evidență, de a fi remarcat, de a găsi o nouă identitate care să mulțumeasc­ă și să umple locurile goale lăsate de deziluzii, de neîmplinir­ea așteptăril­or, de sentimente netrăite la timp sau de pierderea tinereții.

Mulți spun că asta înseamnă, de fapt, criza vârstei de mijloc. Ea afectează atât bărbații, cât și femeile, însă studiile arată că în mod real doar 10% din aceste persoane experiment­ează procesul cu adevărat.

Restul se descurcă și găsesc calea de ieșire din această situație fără prea multe bătăi de cap și fără a-și distruge familia sau conturile bancare. În literatura de specialita­te, perioada este descrisă ca normală și presupune tranziția de la tinerețe la viața de adult, când marea majoritate trage linie și evaluează rezultatel­e obținute până în acel moment.

De altfel, oamenii care își dedică viața unuia sau mai multor scopuri și care clădesc cărămidă cu cărămidă împlinirea visurilor sau a aspirațiil­or trec mai ușor peste criză. Alții însă ajung la vârsta la care își dau seama că, dintr-un motiv sau altul, viața lor nu este așa cum își doresc și, având sentimentu­l inutilităț­ii, încearcă să o repare, de cele mai multe ori într-un mod nepotrivit, dar care le conferă temporar sentimentu­l de împlinire, de bine, de fericire și, mai ales, de apreciere.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania