Ioana

Spune adio oboselii!

Alergăm mult, ne împărțim între job, familie și prieteni, iar la un moment dat, simțim că orele de somn nu ne ajung și am face orice pentru câteva minute în care să închidem ochii.

-

Oboseala, cea mai comună afecțiune a acestui secol, ne afectează pe toate planurile pentru că ne limitează capacitate­a de concentrar­e, înlesnește creșterea nivelului de stres, ne face să părem morocănoși și ne taie orice chef de viață.

CE E OBOSEALA

Oboseala este acea stare de epuizare fizică și mentală ce se manifestă prin lipsă de energie, stări de somnolență, chiar dureri articulare, de stomac și de spate. Oboseala nu se manifestă doar ca rezultat al lipsei de somn, ci apare și din cauza alimentați­ei proaste, răcelilor, infecțiilo­r, anemiei, carenței de fier sau problemelo­r cu tiroida. În alte cazuri, starea de sfârșeală este asociată altor boli mai grave, precum hepatită, cancer, boli de rinichi etc.

CUM TRATEZI

Revenind la viața cotidiană stresantă, există câteva trucuri pe care, dacă le aplici, starea de moleșeală va scădea considerab­il și îți recapeți energia de care ai atâta nevoie!

1 PROGRAM REGULAT ȘI SUFICIENT DE SOMN – contează foarte mult să te duci la culcare și să te trezești la aceleași ore. Dacă o zi adormi la 21, iar în alta la 24, nu faci decât să-ți obosești și mai tare corpul, care preferă o anumită rutină în ceea ce privește somnul. Dormi opt ore pe noapte, timpul optim recomandat de medici!

2 MIC DEJUN BOGAT – cea mai importantă masă a zilei trebuie să-ți asigure suficientă energie. Alege

carbohidra­ți, alimente bogate în proteine; nu strică nici ceva mai gras, la care să adaugi un supliment alimentar bogat în vitamine.

3 MĂNÂNCĂ SĂNĂTOS PE PARCURSUL ZILEI – fructele și legumele sunt prioritare în alimentați­a de zi cu zi, deoarece conțin vitamine, inamicii cei mai de temut ai oboselii. 4 CINĂ UȘOARĂ – evită, indiferent de ora la care iei cina, să mănânci alimente greu digerabile, precum carne roșie, prăjeli, fructe sau dulciuri.

5 FĂ SPORT! Deși simți că n-ai energia necesară, impune-ți un minim de mișcare pe zi. Sportul îmbunătățe­ște circulația, deci și xigenarea creierului, întărește musculatur­a și eliberează în corp endorfine, dopamină și serotonină, cu roluri importante în alungarea depresiei, în starea de bine și fericire. Recomandar­ea antiobosea­lă este să faci exerciții fizice aerobice.

6 BEA CÂT MAI MULTĂ APĂ – un corp bine hidratat poate să lupte mult mai ușor împotriva oboselii.

7 APELEAZĂ LA TEHNICI DE RELAXARE – yoga și meditația ajută la prevenirea sau atenuarea oboselii.

8 IA-ȚI O ZI DE PAUZĂ – din când în când, e bine să ai o zi doar pentru tine în care să nu faci nimic. Închide telefonul, odihnește-te, lenevește, uită-te la filme întreaga zi.

9 Dacă simți că simptomele oboselii se accentueaz­ă constant și te știi sănătoasă medical, APELEAZĂ LA CONSILIERE PSIHOLOGIC­Ă, pentru că e posibil ca în spatele acestor stări să existe factori care perpetueaz­ă simptomele.

 ??  ??
 ??  ?? Alimentați­a joacă un rol important în alungarea stării de oboseală.
Alimentați­a joacă un rol important în alungarea stării de oboseală.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania