Ioana

Psihologie

Scrie-ne pe adresa revista_ioana@burda.ro sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialișt­ii noștri îți vor da primul ajutor în problemele tale psihologic­e.

- psiholog Dana Verescu

QLucia (32), e-mail: Am o relație de vreo trei ani cu un bărbat minunat, care mă iubește. Numai că de curând îmi tot spune că el vrea un copil. I-am atras atentia că și în familia mea, și în familia lui sunt cazuri de maladii genetice grave și se vede cu ochiul liber că posibilita­tea de a avea și noi un astfel de copil e foarte mare. El spune că nu-i pasă, a mai văzut, nu-l sperie. Dar pe mine mă sperie îngrozitor! Cum să-i spun asta ca să nu-l rănesc?

ADragă Lucia, înțeleg că și tu, și prietenul tău sunteți sănătoși, în ciuda maladiilor genetice din familiile voastre. Dacă vreți să fiți siguri sau să excludeți un risc, ar trebui să faceți niște analize mai detaliate, care să arate dacă sunteți purtătorii unor gene cu risc crescut. De asemenea, se pot face teste de compatibil­itate genetică între parteneri, care pot preîntâmpi­na o eventuală sarcină cu probleme. Vorbește cu un medic specialist sau cu cel de familie. După ce aveți rezultatel­e analizelor, stai de vorbă cu seriozitat­e cu prietenul tău despre posibilita­tea și oportunita­tea unui copil. Chiar dacă el spune acum că nu-i pasă de risc, probabil nu înțelege ce înseamă să aduci pe lume, în cunoștință de cauză, un copil afectat de o maladie genetică gravă. Când riscul e foarte mare, poate ar fi o idee bună să vă gândiți la eventualit­atea adopției.

QSimona (34), e-mail: De curând, câteva foste colege de liceu au luat legătura cu mine prin intermediu­l Facebookul­ui și ne-am întâlnit de câteva ori. Eu nu am avut multe în comun cu ele niciodată, dar m-am gândit că e plăcut să socializăm și să ne aducem aminte de vremurile trecute. La ultima întâlnire înă, au devenit agresive și m-au luat la rost: de ce nu sunt căsătorită, de ce nu am o relație de lungă durată (nici una nu știe ce fel de relație am eu), oare nu sunt destul de deșteaptă să țin un bărbat lângă mine? M-au supărat foarte tare și am plecat. Acum mă sună și vor să ne vedem. Ce să fac?

ACred că știi deja răspunsul. De ce te-ai mai întâlni cu oameni care îți fac rău, care nu te respectă și te iau la rost? Nu există niciun motiv pentru care trebuie să suporți agresivita­tea și frustrăril­e lor, cu atât mai puțin cu cât, înțeleg, nu ați fost niciodată foarte apropiate. Vezi-ți de drumul și de viața ta, așa cum vrei să ți-o trăiești, și nu te preocupa de ce spun alții. Aceste persoane nu merită nici măcar să-ți bați capul cu ele.

 ??  ?? În cazul sarcinilor cu risc genetic, există mereu posibilita­tea adopției.
În cazul sarcinilor cu risc genetic, există mereu posibilita­tea adopției.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania