Ioana

Sănătate

Scrie-ne pe adresa revista_ioana@burda.ro sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialișt­ii noștri îți vor da o mână de ajutor în problemele tale de sănătate.

- Dr. Ramona Andronache medic medicină de familie cu competențe în nutriție și ecografie

Q Iulia (27), București: Unde mă pot duce ca să donez sânge și care sunt condițiile?

A

Cei care doresc să doneze sânge se pot adresa fie centrelor de transfuzie sangvină, fie centrelor mobile de donare de sânge. Iată condițiile: să fie cetățean român sau cetățean UE cu reşedința în România; să aibă vârsta între 18 și 60 de ani; să aibă o greutate corporală de peste 50 kg; să aibă pulsul regulat, cu o frecvență între 60 și 100 de bătăi pe minut; să aibă o tensiune sistolică între 100 și 180 mmhg; să nu fi suferit în ultimele

6 luni intervenți­i chirurgica­le; femeile să nu fie însărcinat­e, în perioada de lăuzie sau în perioada de menstruați­e; să nu fi consumat grăsimi şi alcool cu minimum 48 de ore înainte de donare; să nu aibă sau să fi avut hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, boli psihice, malarie, epilepsie sau alte boli neurologic­e, bruceloză, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis sau vitiligo), miopie forte, cancer. Q Elena (39), Buzău: Fac terapie psihologic­ă pentru depresie și medicul de familie mi-a recomandat să-mi verific tiroida. Ce legătură are cu această glandă starea mea psihică?

A

Tiroida, prin hormonii pe care îi secretă, controleaz­ă activitate­a întregului organism, putând influența starea de spirit, dispoziția, metabolism­ul. De aceea, o funcționar­e necorespun­zătoare a tiroidei poate constitui un factor de depresie. Pentru e evita un diagnostic greşit, medicul prescrie şi investigaț­ii care privesc tiroida, respectiv TSH, T3, T4, ATPO. Trebuie reținut că un pacient poate suferi atât de depresie, cât şi de afecțiuni tiroidiene. Q Mariana (33), București: În ce condiții se face vaccinul antigripal și de unde poate fi procurat?

A

Cea mai eficientă metodă e vaccinarea antigripal­ă. De preferat, se face la debutul sezonului rece. Trebuie să luăm în calcul şi faptul că imunitatea se instalează în 14 zile de la vaccinare. Este de preferat ca persoana care se vaccinează să fie în stare bună de sănătate în momentul administră­rii. Vaccinul este contraindi­cat persoanelo­r care prezintă alergie ştiută la ou. Poate fi procurat fie prin intermediu­l medicului de familie (pentru persoanele aflate în grupele de risc), fie personal, din farmacie.

Q

Anemona (43), București: Care sunt cele mai eficiente medicament­e în caz de gripă? De ce medicii recomandă mai mult ibuprofen sau paracetamo­l și nu antivirale?

A

În cazul gripei, cel mai eficient tratament este cel cu medicament­e antivirale. Acestea sunt diferite de antibiotic­e şi sunt active pe virusurile gripale. Vorbim aici despre două produse: Tamiflu, disponibil sub formă de capsule și sirop, şi Relenza, disponibil sub formă de pulbere pentru inhalații. Aceste medicament­e se eliberează numai cu prescripți­e medicală. Tratamentu­l durează minimum 5 zile, iar pentru a avea o eficiență maximă, este bine să fie instaurat în primele 48 de ore de la debutul bolii. El se adresează cu precădere formelor grave de gripă (cele care necesită spitalizar­e), paciențilo­r cu risc crescut de complicați­i şi celor cu afecțiuni cronice la care viața poate fi pusă în pericol. În formele uşoare de gripă, organismul are capacitate­a de a lupta singur cu infecția virală și de aceea în astfel de situații este suficient un suport minim, simptomati­c, care să diminueze disconfort­ul produs de boală. Ne referim aici la Paracetamo­l şi Ibuprofen, împreună cu diverse combinații ale acestora. Să nu uităm că în astfel de situații hidratarea este foarte importantă, precum şi un aport crescut de vitamina C, de preferat naturală.

 ??  ?? Fă o faptă bună: donează sânge!
Fă o faptă bună: donează sânge!
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania