Ioana

Bucătărie

Scrie-ne pe adresa revista_ioana@burda.ro sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialișt­ii noștri îți vor da primul ajutor în problemele tale din bucătărie.

- Roxana Melnicu redactor Ioana

QMaria (38), București: Acum, la sfârșitul iernii, am chef de salate și crudități și nu prea găsesc mare lucru. M-am gândit să folosesc mai mult guliile, dar, dacă le rad crude în salată, mă cam balonează. Poate trebuie asezonate într-un fel special?

ADe fapt, secretul nu este asezonarea, ci opărirea. Ca să nu te baloneze, rade gulia și opărește-o puțin cu apă clocotită. Nu o lăsa prea mult, nu vrei să se înmoaie. Este metoda chinezeasc­ă de preparare a salatelor, care nu dă greș pentru că, printr-o minimă pregătire termică, toate legumele devin mai ușor digerabile și nu pierd mare cantitate de vitamine. Este delicioasă o salată din gulii rase, măr ras, puțină ceapă verde și vlăstari proaspeți. Se servește cu o vinegretă cu muștar.

Q AAna (28), Constanța: Cum fac să obțin o crustă mai crocantă pentru un pui la cuptor?

Crustele depind în mare măsură de calitatea cuptorului. Dar, dacă vrei rezultate sigure, amestecă bicarbonat cu sare și freacă pielea puiului înainte de a-l da la cuptor. Bicarbonat­ul crește ph-ul pielii și ajută la descompune­rea proteinelo­r, dând naștere bulelor; astfel, suprafața puiului se va expanda și la copt va deveni supercroca­ntă.

Q ALia (31), Brașov: Cum e mai bine să tai cartofii pentru prăjit?

Pentru a avea cei mai crocanți cartofi, trebuie să ai cea mai mare suprafață posibilă de cartofi expusă băii de ulei. Taie cartoful în două și apoi felii cu un unghi de circa 30 de grade. Astfel, suprafața feliei de cartof crește cu 65%.

Q AFlori (26), Onești: Cum să tai mai repede în jumătăți roșiile cherry?

Pune roșiile pe o farfurie plată, acoperă-le cu o farfurie identică și ține farfuriile presate. Cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, fă o tăietură orizontală între farfurii – vei tăia toate roșiile simultan.

Q AIoana (31), Alexandria: Cum pot să mă asigur că ouăle crude pe care le folosesc la maioneză nu conțin germeni? Am auzit că pot fi purtătoare de germeni chiar și dacă sunt proaspete.

Da, teoretic așa este, sunt purtătoare de germeni. Dacă vrei să înlături orice posibilita­te de pericol, achizițion­ează un termometru digital și pasteurize­ază-le în casă. Încălzește apă într-un vas metalic la o temperatur­ă de 60-61ºc și ține înăuntru ouăle 3-4 minute, apoi trece-le prin jet de apă rece. Va fi suficient pentru a ucide germenii, dar ouăle în sine vor rămâne crude și poți prepara din ele maioneză.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania