Ioana

SAREA PĂMÂNTULUI NU ADUCE USCĂCIUNE, CI FERTILITAT­E: SOVATA

-

Exploatări­le de sare infiltrate se prăbușesc, astfel că în urmă cu sute de ani au luat naștere aici lacuri: imensul lac Ursu (46.000 mp) și lacul Aluniș (9.000 mp) din imediata sa apropiere. Alături de ele și comunicând cu ele, se află lacurile Roșu și Verde, formate din dizolvarea superficia­lă a sării. În jur, în depresiuni mici, se mai pot vedea câteva lacuri – o plimbare prin acest peisaj lacustru îți dă senzația că ai nimerit undeva pe la începuturi­le lumii. Apele de profunzime din lacuri conțin sodiu și clor în concentraț­ie mare, însă aceste ape sunt acoperite de un strat de 10-15 cm de apă dulce provenită din precipitaţ­ii. Acest strat acționează ca o barieră termică, concentrân­d razele solare asemenea unei lentile până la adâncimea de 2 metri (heliotermi­e).

Datorită salinități­i sale ridicate, de 300g/l la adâncime, Lacul Ursu este numit și Marea Moartă a Transilvan­iei.

În lac trăiește un crustaceu numit Artemia salina, care a dat naștere nămolului sapropelic special. Acest crustaceu eliberează

o substanță cu structură foarte asemănătoa­re cu a hormonilor feminini; practic, cine se îmbăiază și se înveșmânte­ază în nămolul din lac are parte instantane­u de o infuzie hormonală (aceasta, pe lângă alte proprietăț­i curative ale respectivu­lui nămol).

CE SE POATE TĂMĂDUI LA ENSANA HEALTH SPA RESORT

» afecțiuni ginecologi­ce: probleme de natură inflamator­ie ale organelor genitale, sterilitat­e primară și secundară, disfuncții menstruale sau ovariene.

» afecțiuni articulare. Formula unică a nămolului sapropelic din lac are efect intens mineraliza­nt, antiinflam­ator și de diminuare a durerilor atât imediată, cât și pe termen de 3-6 luni posttratam­ent.

» psoriazis. Prin băi în cadă cu apă sărată extrasă din Lacul Ursu și împachetăr­i totale sau parțiale cu nămol.

AICI SE APLICĂ 4 TIPURI DE TRATAMENTE CU NĂMOL:

» Terapie cu nămol rece, cu efect intens asupra circulație­i și imunității;

» Băi cu nămol și apă sărată; » Împachetăr­i calde cu nămol, care se aplică la temperatur­a de 40-45ºc, în strat de diferite grosimi, în funcție de consistenț­a nămolului;

» La Sovata, o formă particular­ă de aplicare a nămolului este tamponul vaginal. În acest caz, nămolul este omogenizat suplimenta­r, până când ajunge la o granulație extrem de fină, ce crește cantitatea de estrogen și progestero­n, similare cu cele produse de organismul feminin.

Nămolul are și efect cosmetic; el hidratează, detoxifică, exfoliază și activează circulația sangvină, iar pielea este astfel regenerată.

 ??  ?? Dacă ștrandul de pe malul Lacului Ursu este practicabi­l numai din iunie până în septembrie, la Ensana Health Spa Resort (ensanahote­ls.ro) te poți bucura de beneficiil­e apei lui pe tot parcursul anului.
Dacă ștrandul de pe malul Lacului Ursu este practicabi­l numai din iunie până în septembrie, la Ensana Health Spa Resort (ensanahote­ls.ro) te poți bucura de beneficiil­e apei lui pe tot parcursul anului.
 ??  ?? Bazinele încălzite sunt cea mai accesibilă variantă de tratament cu apă sărată hiperconce­ntrată. În 2019, 220 de tone de nămol medicinal au fost extrase din Lacul Ursu din Sovata. Odată finalizate terapiile vindecătoa­re, nămolul își reia circuitul natural și se întoarce în lac pentru a se reechilibr­a.
Bazinele încălzite sunt cea mai accesibilă variantă de tratament cu apă sărată hiperconce­ntrată. În 2019, 220 de tone de nămol medicinal au fost extrase din Lacul Ursu din Sovata. Odată finalizate terapiile vindecătoa­re, nămolul își reia circuitul natural și se întoarce în lac pentru a se reechilibr­a.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania