Ioana

Foamea emoțională

Când ești supărată te repezi într-o patiserie? După ce te stresezi la serviciu stai în fața televizoru­lui cu o cutie de înghețată în brațe? Înseamnă că ai nevoie de hrană pentru a-ți liniști grijile și supărarea. Multă lume se consolează cu mâncare.

-

Multe persoane apelează la mâncare pentru a-și alina senzațiile și emoțiile negative. Deseori se simt vinovați sau rușinați că au procedat în acest mod și, astfel, intră într-un ciclu al mâncatului pe fond nervos și ajung să sufere de alte tulburări, cum ar fi obezitatea. Cauzele acestui fenomen sunt numeroase și ajung de la griji finaciare și probleme de sănătate până la probleme în cuplu. Tulburarea afectează ambele sexe, dar se pare că este mai comună printre femei decât printre bărbați.

DE CE MÂNCARE

Emoțiile negative duc la o senzație de gol sau de vid emoțional. Mâncarea umple acest gol și creează senzația falsă de „plinătate“sau de întregire temporară. În plus, mâncarea este asociată din copilărie cu mama sau cu persoana care ne îngrijește, iar cine ne oferă hrană ne reconforte­ază și ne consolează. Oamenii care mănâncă din cauza golului emoțional prezintă și alte trăsături: » se retrag din cercurile sociale; » nu se implică în activități care ar atenua stresul sau tristețea; » nu înțeleg diferența dintre foamea emoțională și cea fizică; » prezintă niveluri oscilante ale cortizolul­ui, ca răspuns la stres, și acest lucru duce la apariția poftelor.

CUM SĂ IEȘI DIN ACEST TIPAR

Foamea emoțională nu se stinge după ce mănânci. De fapt, când mănânci pentru că

Pentru a te destresa, poți face un sport sau să ieși la plimbare o jumătate de oră.

ești supărat, te simți și mai supărat decât la început. Acest ciclu nu se încheie până când persoana în cauză nu abordează problemele emoționale de la baza fenomenulu­i. Primul pas spre a depăși această tulburare este să găsești un alt mod de a face față emoțiilor negative. Poți să scrii un jurnal, să citești o carte sau să meditezi. Poți face un sport sau să ieși la plimbare o jumătate de oră, pentru a te destresa. Este nevoie de timp pentru a face trecerea de la mâncare la alte forme de eliberare de stres, așa că încearcă și află ce funcționea­ză în cazul tău.

UN CORP ÎN MIȘCARE

Mulți oameni se simt mai bine după ce se mișcă. O plimbare sau joggingul în jurul cartierulu­i, poate chiar o rutină scurtă de yoga te poate ajuta să depășești momentul de haos emoțional. Într-un studiu, participan­ților li s-a cerut să se implice într-un program de yoga de opt săptămâni. Apoi li s-a evaluat nivelul de atenție și prezență. Rezultatel­e au arătat că yoga practicată în mod regulat poate fi utilă în prevenirea stărilor emoționale extreme, precum anxietatea și depresia.

MEDITAȚIA ESTE O ALTĂ PRACTICĂ UTILĂ

Meditația care implică respirația profundă poate fi practicată oriunde. Stai așezată într-un loc liniștit și concentrea­ză-te asupra respirație­i. Practica regulată te va face mai puțin expusă oscilațiil­or emoționale extreme.

INCEARCĂ SĂ AI O DIETĂ ZILNICĂ SĂNĂTOASĂ

Dacă sții că ai pofte din când în când, consumă fructe sau legume. Nu cumpăra alimente nesănătoas­e, iar când ai pofte subite, bea un ceai sau o cafea fără zahăr. Iar dacă nu poți ține în frâu mâncatul necontrola­t, poate ar fi bine să apelezi la ajutor profesioni­st. Un psihoterap­eut poate afla împreună cu tine cauzele acestui comportame­nt și te va învăța cum să te dezbari de el. În plus, nu mânca în fața televizoru­lui, calculator­ului sau a altui ecran. Concentrea­zăte pe mâncare la masă și fii atentă la senzația de plin.

 ??  ?? Meditația poate fi de un real folos.
Meditația poate fi de un real folos.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania