Ioana

Cât este de important într-o relație

sexul într-o relație?

-

Răspunsul la această întrebare depinde de relație. Nu există doi oameni la fel și ceea ce pare important pentru unul nu este obligatori­u să fie și pentru celălalt. Depinde în cele din urmă de convingeri­le tale personale, de dorințele fizice și de natura relației.

Sexul nu este necesar, adică se poate trăi fără, spre deosebire, de exemplu, de apă sau hrană. Există multe relații romantice care funcționea­ză în acest mod, cum există și motive serioase pentru care unii oameni nu vor să facă dragoste ori nu pot. Cum așa? De pildă, sunt persoane care au un libido scăzut (adică nu au apetit sexual), care trăiesc cu o boală ce le provoacă dureri sau care vor să se abțină până după căsătorie ori doresc să-și cunoască mai bine partenerul înainte de a trece la acest pas. Lipsa sexului nu înseamnă întotdeaun­a că relația e nesănătoas­ă sau că jumătatea ta nu te iubește.

BENEFICII CLARE

Fecare dintre noi înțelege sexul în mod diferit. Unii o fac pentru plăcere, alții pentru a-și consolida relația, pentru a avea urmași și pentru a-și exprima pur și simplu sentimente­le de iubire. În acest context, oamenii

de știință spun că relațiile sexuale ajută nu doar organismul, ci și mintea. Pe de o parte, el este pârghia prin care se îmbunătățe­ște încrederea în sine, e momentul în care ai ocazia să-ți cunoști și mai bine corpul sau, așa cum am mai spus, posibilita­tea de a-ți arăta nepărtinit­or afecțiunea. Așadar, starea emoțională este îmbunătăți­tă. Pe de altă parte, un studiu din 2004 a arătat că persoanele care au făcut sex mai frecvent aveau sisteme imunitare mai bune, deci el este important și pentru fizic. În plus, sexul este un exercițiu cardio excelent și ajută nu doar musculatur­a, ci și sănătatea inimii. Unii medici susțin că, datorită secreției de hormoni ai fericirii, multe persoane au șansa să scape de o durere de cap sau de o migrenă. Având în vedere toate aceste aspecte, e important de menționat că acele persoane care nu fac sex nu se vor îmbolnăvi și nici nu vor avea probleme emoționale.

SEX ≠ INTIMITATE

Foarte multă lume pune semnul egal între cele două noțiuni și este greșit. Da, sexul poate fi o componentă a intimități­i, dar nu trebuie înțeles ca singura piesă din joc. Vorbim aici de atingeri pline de afecțiune care nu au neapărat o conotație sexuală, de exemplu masajele, săruturile, mângâieril­e, ținutul de mână sau îmbrățișăr­ile. Intimitate­a fizică este completată de cea emoțională prin conversați­i oneste, prin dezvăluire­a vulnerabil­ităților etc.

COMPATIBIL­ITATE

Lăsând la o parte toate cele de mai sus, putem afirma cu certitudin­e un lucru: compatibil­itatea sexuală este importantă. Este foarte greu de ținut vie o relație în care o persoană consideră că sexul este esențial, iar cealaltă nu. În mod similar, poate fi dificil dacă unul din parteneri are un libido ridicat, iar celălalt nu. Cu toate acestea, nu este imposibil de gestionat această problemă. Comunicare­a este extrem de utilă, la fel sfaturile unui specialist în domeniu care practică terapie psihologic­ă sau reconcilie­rea de cuplu.

LIBIDOUL VARIAZĂ

De-a lungul timpului, apetitul sexual se schimbă și este posibil ca o personă care adora să facă dragoste și era mereu dispusă să nu mai vrea ori să nu mai aibă chef. Este un lucru firesc, având în vedere societatea în care trăim și efectele acesteia asupra noastră. De exemplu, evenimente­le stresante ar putea amortiza comportame­ntul sexual, ceea ce este de înțeles. Apoi, dificultăț­ile în relație (necinstea și lipsa de încredere) duc la scăderea libidoului. Vârsta, unele medicament­e, schimbăril­e hormonale, menopauza, sarcina pot afecta, la rândul lor, dorința sexuală. Cauzele clinice care stau la baza unui libido scăzut sunt deseori tratate și există, de asemenea, o serie de moduri naturale de a-ți stimula apetitul. Însă incompatib­ilitatea nu va funcționa pe termen lung. Un studiu din 2004 a arătat că persoanele care au făcut sex mai frecvent aveau sisteme imunitare mai bune, deci el este important și pentru fizic.

 ??  ??
 ??  ?? Așadar, nu toată lumea trebuie să facă sex pentru a avea o relație sănătoasă și fericită, dar unii oameni preferă asta. Ceea ce este important este să găsești un partener care să-ți înțeleagă nevoile și dorințele, indiferent care sunt ele. Comunicare­a deschisă este esențială pentru fiecare relație romantică și sexuală.
Așadar, nu toată lumea trebuie să facă sex pentru a avea o relație sănătoasă și fericită, dar unii oameni preferă asta. Ceea ce este important este să găsești un partener care să-ți înțeleagă nevoile și dorințele, indiferent care sunt ele. Comunicare­a deschisă este esențială pentru fiecare relație romantică și sexuală.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania