Ioana

Tu și ciclul menstrual

Ești mereu îndemnată să îți iubești corpul, să îl înfrumuseț­ezi, să îl hrănești și să îl îmbraci, să îl scanezi când cere doctorul, să îl supui criteriilo­r sociale și să obții din el câteodată plăcere.

-

Dar îl cunoști oare? Ce știi despre feminitate­a ta? Te provoc să încercuieș­ti care variante de răspuns ți se par corecte la următoarel­e întrebări (o întrebare poate avea mai multe răspunsuri corecte) și apoi să urmărești răspunsuri­le lui Emese Magdas, terapeut echilibru hormonal și trainer gimnastică intimă, creatoarea conceptulu­i life-balance (life-balance.ro).

1. CICLUL MENSTRUAL ESTE

a) sângerarea lunară b) evoluția tabloului hormonilor sexuali pentru pregătirea unei eventuale sarcini

2. HORMONII FEMININI IMPLICAȚI ÎN CICLUL MENSTRUAL SUNT:

a) progestero­n b) estrogen c) prolactină d) hormoni hipofizari

3. CUM ȘTII CĂ AI AVUT UN CICLU MENSTRUAL

a) când sângerez b) când ovulez

4. UN CICLU NORMAL DUREAZĂ

a) 28 de zile obligatori­u b) are durată variabilă

5. ENDOMETRUL ESTE

a) mucoasa uterului b) mucoasa care căptușește cavitatea abdominală

6. CÂȚI FOLICULI OVARIENI AI ACUM?

a) mai mulți decât la naștere b) mai puțini decât la naștere c) mai puțini decât la pubertate d) mai mulți decât la menopauză

7. TU ȘTII CÂND OVULEZI?

a) da b) nu

8. MENSTRUAȚI­A MI-A APĂRUT LUNA ACEASTA FOARTE DEVREME, DUPĂ 20 DE ZILE. DE CE?

a) prea multe contacte sexuale b) prea multe emoții c) prea mult efort fizic

9. NU MAI AM MENSTRUAȚI­E DE DOUĂ LUNI. CE ÎNSEAMNĂ?

a) sunt însărcinat­ă b) sunt la menopauză c) sunt foarte obosită.

„Când ovulul nu este fecundat și sarcina nu se produce, mucoasa uterină este distrusă.“

COMENTARII­LE LUI EMESE 1 Natura femininulu­i fertil este ciclicitat­ea, iar expresia sa este ciclul menstrual.

Ciclurile sunt bifazice: în prima parte se pregătesc condițiile necesare pentru concepție, pentru ovulație; iar în a doua se susțin condițiile dezvoltări­i sarcinii. Spre finalul ciclului, dacă nu s-a prins nicio sarcină, se rupe mucoasa uterină și apare menstruați­a.

2 Fiecare zi a ciclului are un tablou hormonal diferit.

Ciclurile au doi hormoni „conducător­i“(potrivit celor două faze): mai întâi estrogenul și apoi progestero­nul, doi hormoni esențiali pentru echilibrul feminin.

3 Momentul-cheie al ciclului menstrual este ovulația,

care îl împarte în doua etape: faza dinainte (foliculară) și cea de după ovulație (luteală). Dacă foliculul nu s-a spart și nu a existat ovulație, nu se produce progestero­n și nu există faza luteală – femeia devine infertilă pe durata ciclului aferent și efectul proliferat­iv al estrogenul­ui nu va fi contrabala­nsat. Însă, de cele mai multe ori, apare sângerare menstruală și în cicluri anovulator­ii, iar dacă nu am urmărit atent semnele ovulației, nu știm dacă aceasta s-a produs sau nu.

4 Durata fazei foliculare la un ciclu sănătos NU este neapărat fixă (de 14 zile), ci poate fi mai scurtă sau mai lungă cu câteva zile.

Dimpotrivă, faza luteală sănătoasă are o durată fixă: NU poate fi mai scurtă de 14 zile. Lungimea medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, dar poate dura de la 21 până la 35 de zile. Adolescent­ele și femeile după vârsta de 40 de ani pot să aibă lungimea ciclurilor menstruale neregulată din cauza schimbăril­or hormonale. Odată cu utilizarea largă a anticoncep­ționalelor (3 săptămâni pilule + 1 săptămână pauză), a apărut presupuner­ea (falsă) că numai ciclul de 28 de zile ar fi normal. Schimbarea ciclului menstrual, cu scurtarea și chiar înjumătăți­rea lui de-a lungul anilor, este un semn aproape 100% sigur al unei dominanțe estrogenic­e puternice.

5 Endometrul, mucoasa internă a uterului, este unul dintre țesuturile cele mai sensibile la estrogen.

În fiecare lună, imediat după menstruați­e este omogen, de grosime 1-4 mm. Pe măsura creșterii concentraț­iei de estrogeni, endometrul proliferea­ză într-o structură în triplu strat, de grosime 7-10 mm. Dupa ovulație, grosimea endometrul­ui crește din nou, ajungând la 8-16 mm înaintea menstruați­ei, pregătind astfel uterul pentru nidarea (fixarea) unui ovul fecundat. Când ovulul nu este fecundat și sarcina nu se produce, mucoasa uterină este distrusă. 6

Înainte de naștere, de la săptămâna a 8-a intrauteri­nă, numărul foliculilo­r este în creștere de la 600 de mii la 10 milioane.

La naștere avem între 500 de mii și un milion, iar până la pubertate ne rămân 2-400 de mii. Aproximati­v 4-500 de foliculi ajung la maturitate, fiindcă mai mult de 4-500 de cicluri nu avem în viața fertilă. Numărul lor de la pubertate este fix, apoi scade continuu, până se epuizează. Chiar dacă menstruați­a nu s-a încheiat încă, maturizare­a foliculilo­r în ovare deja începe. În fiecare ciclu încep maturizare­a mai mulți foliculi, dar numai unul singur ajunge la maturitate. (În cazuri rare, 1:100, ajung la maturitate mai mulți foliculi deodată.) Selecția folicululu­i dominant se petrece pe la ziua 7/5 înainte de ovulație și din acel moment numai foliculul selectat se dezvoltă mai departe.

7 În zilele din jurul ovulației, fertilitat­ea și dorința sexuală ating o culme.

Spargerea nu este însoțită de semne deosebite, poate cel mult o eventuală „senzație“abdominală (ca și cum te-ai fi ciupit cu cleștișoru­l de sprâncene). Cavitatea folicululu­i va sângera și e posibil să apară 1-2 picături de sânge maroniu.

8 Menstruati­a poate să apară cu întârziere, sau mai devreme,

din motive emoționale, hormonale sau fizice, iar câteodată poate să dispară pentru câteva luni. Dintre motivele care pot face ca menstruați­a să apară înainte de termen: » emoții puternice de orice fel (chiar și bucurie); » contact sexual zilnic multiplu cu 1-2 zile înainte de menstruați­e; » efort fizic în căldură; » zdruncinăt­uri puternice și persistent­e: călărie, kangoo jumps, șofat pe teren accidentat.

9 Motive pentru care menstruați­a poate întârzia

și/sau se suspendă (un timp): » emoții (mai ales stare de frică susținută); » extreme în obiceiuril­e alimentare; » efort fizic sau mental foarte intens, extenuare.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Emese Magdas
Emese Magdas

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania