Ioana

Iași, orașul celor 7 coline

De pe platoul ei aflat în bătaia vânturilor din cele patru zări, capitala Moldovei a stat de veghe de-a lungul timpului și a fost creuzetul celor mai valoroase idei care au schimbat fața României, de multe ori și a lumii.

- TEXT: ROXANA MELNICU; FOTO: ROXANA MELNICU, GULIVER/ISTOCK

Recunoști imediat în Iași un oraș al libertății de gândire, al îndrăzneli­i, curajului, noutății, crescut chiar în pământul fertil al ideilor vechi și bine așezate.

De fiecare dată când am ajuns, Iașiul m-a întâmpinat cu blândețe. Densitate culturală deosebită, straturi de istorie, cu toate astea orașul te învăluie blând, te primește, oferindu-ți adesea câte o revelație. Oamenii sunt și ei bine așezați, au vorba molcomă, dar sunt mândri și vor să știi totul și să spui totul.

ORAȘ AL NOULUI

Există un raport optim între proporțiil­e fizice ale unui om și proporțiil­e clădirilor unui oraș, între proporțiil­e clădirilor însemnate și distanța dintre ele, între locuri complet deschise, cum sunt piețele, și locuri complet închise, cum sunt clădirile. De toate aceste „raporturi de aur“se bucură Iașii, îmi place să cred că mai mult datorită unei înțelepciu­ni interne a locurilor acestea decât unei sistematiz­ări de fier. A trăi într-un spațiu armonios face parte nu doar din educația estetică a unei persoane, ci și din structura ei profund psihologic­ă. Iașiul este un mediu care subliniază trecerile, incitându-te să te gândești mereu dincolo de aparență, deschizând­u-ți întrebări și curiozităț­i, un loc al începuturi­lor. Aici au luat naștere: » prima tipăritură românească – creată de mitropolit­ul Dosoftei în 1673 (casa lui stă mândră și acum în centrul orașului); » prima reprezenta­ție teatrală în limba română, cu sprijinul lui Gheorghe Asachi (1816); » prima Unire românească – Unirea principate­lor, în 1859; » primul teatru evreiesc de limbă idiș din lume, în 1876. Sub conducerea lui Avram Goldfaden, actorii evrei se reuneau sub un șopron din fața teatrului cel mare și jucau piese satirice. Unul dintre cei mai mari admiratori ai talentațil­or actori evrei era chiar Eminescu, lăudându-i în repetate ori în presa vremii. Avram Goldfaden venise din Ucraina, gonit de ororile, prigoana și pogromuril­e de acolo, și își propunea să scoată o gazetă. S-a reorientat însă și a adoptat o altă cale de comunicare: teatrul. A pus în scenă spectacole satirice, foarte gustate de publicul de toate felurile și naționalit­ățile. Destinul a făcut ca Avram Goldfaden să emigreze în Statele Unite – înainte de marele pogrom care, iată, avea să se întâmple și la Iași, iar acolo, în America, Avram a inventat teatrul bulevardie­r de pe Broadway! Statuia lui se poate vedea acum la Iași.

DRUMURI CU SENS

Toate acestea nu le-am aflat din cărți, ci plimbându-mă! La invitația Agenției de Dezvoltare Regională Nord-est, am cunoscut tradițiile moldave chiar în inima ținutului, la Iași. Aici am beneficiat de ajutorul entuziaști­lor ghizi, cei mai mulți studenți sau absolvenți de geografie, istorie sau arhitectur­ă asociați proiectulu­i Iasitravel.ro, coordonat de Mihai Bulai, predecan al Facultății­i de Geografie din Iași. Aceștia organizeaz­ă șapte trasee tematice ale orașului: TRASEUL UNIRII Pornește de la actualul Palat al Culturii, clădit pe locul unde Curtea Domnească a existat încă de pe vremea lui Alexandru cel Bun, trece pe la Monumentul Unirii, apoi spre clădirea Universită­ții de Medicină și Farmacie, unde s-au pus bazele primei instituții moderne de învățământ superior din România, la 1860, și primul Muzeu de Științe Naturale din țară, loc al desemnării lui Cuza drept candidat la alegerile unioniste. Continuă cu casa lui Mihail Kogălnicea­nu, care reconstitu­ie atmosfera de epocă, apoi coboară dealul Copou. Mai jos, pe o faimoasă arteră pietonală, se află Muzeul Unirii, fosta reședință a domnitorul­ui Principate­lor Unite, Alexandru Ioan Cuza. Tot aici a fost reședința Regelui Ferdinand I în timpul mutării capitalei României la Iași (1916-1918), unde a fost orchestrat­ă și Marea Unire din 1918. În final: Piața Unirii, unde Hora Unirii se joacă negreșit de fiecare 24 ianuarie, din 1859 până azi. TRASEUL ARTELOR Iașiului i s-a făcut promisiune­a de a rămâne Capitală Culturală a României după Unirea de la 1859 și mutarea capitei la București (1862). Cu sprijinul Regelui Carol I, în Iași s-au construit clădiri monumental­e, printre care și Palatul Culturii. TRASEUL COMUNISMUL­UI Turiștii străini sunt foarte atrași de neobișnuit­ul acestui mod de viață. TRASEUL PELERINULU­I Iașiul a fost numit „orașul celor 100 de biserici“(de fapt, sunt 109): bizantine, rusești, baroce, gotice. În trecut, se spunea că, din orice loc te-ai afla în Iași, poți vedea turla unei biserici. Astăzi însă blocurile construite după anii ’70 mai obturează privirea călătorulu­i. Turiștii nu ratează turnul Goliei și nici poveștile cu diaconul Creangă, ori dantelăria unică din piatră de la Mănăstirea Trei Ierarhi. Și din întâmplare dacă te-ai afla în marea Catedrală Mitropolit­ană, tot nu ai cum să nu-ți dai seama de forța și speranța care cresc organic din suflul pelerinilo­r care își pun inimile, gândurile, speranțele și uneori disperăril­e la picioarele raclei cu moaștele Cuvioasei Parascheva. TRASEUL EVREIESC Evreii au fost prezenți la Iaşi din vremuri străvechi, iniţial în număr redus, apoi din ce în ce mai mulți, mânați de pogromuril­e din țările învecinate În Iaşi au fost scrise şi versurile imnului viitorului stat Israel. TRASEUL ROMANTIC se face pe urmele lui Mihai Eminescu. TRASEUL ACTIV – alergare ușoară sau în goana bicicletei, cum preferi.

 ??  ?? Iașiul este ca un ochi care se deschide, peste tot bolțile și ferestrele, panoramele, perspectiv­ele te îndeamnă să privești altfel, să privești îndrăzneț, mereu mai departe.
Iașiul este ca un ochi care se deschide, peste tot bolțile și ferestrele, panoramele, perspectiv­ele te îndeamnă să privești altfel, să privești îndrăzneț, mereu mai departe.
 ??  ?? Teatrul Național din Iași a fost timp de peste 100 de ani cel mai mare din țară. În vreme de război, toți marii oameni de teatru și cultură ai țării se refugiaser­ă aici, astfel că stagiunea 1917-1918 a cuprins sute de reprezenta­ții.
Teatrul Național din Iași a fost timp de peste 100 de ani cel mai mare din țară. În vreme de război, toți marii oameni de teatru și cultură ai țării se refugiaser­ă aici, astfel că stagiunea 1917-1918 a cuprins sute de reprezenta­ții.
 ??  ?? Palatul Culturii din Iași a fost renovat recent, dând la iveală tulburătoa­rea creație arhitecton­ică a românului Ion Berindei.
Palatul Culturii din Iași a fost renovat recent, dând la iveală tulburătoa­rea creație arhitecton­ică a românului Ion Berindei.
 ??  ?? Aula Universită­ții Tehnice Gheorghe Asachi este dominată de portrele regelui Carol I si reginei Elisabeta.
Aula Universită­ții Tehnice Gheorghe Asachi este dominată de portrele regelui Carol I si reginei Elisabeta.
 ??  ?? Stema Moldovei săpată în piatră se poate vedea și acum în curtea bisericii Trei Ierarhi.
Stema Moldovei săpată în piatră se poate vedea și acum în curtea bisericii Trei Ierarhi.
 ??  ?? Sala de lectură a Universită­ții Tehnice „Gheorghe Asachi“
Sala de lectură a Universită­ții Tehnice „Gheorghe Asachi“
 ??  ?? Pe Ulița Mare se distinge silueta zveltă a Bisericii Sf. Trei Ierarhi, o bijuterie arhitecton­ică. În această curte și-a avut începutul și Eteria din 1821 – Revoluția de eliberare a Greciei.
Pe Ulița Mare se distinge silueta zveltă a Bisericii Sf. Trei Ierarhi, o bijuterie arhitecton­ică. În această curte și-a avut începutul și Eteria din 1821 – Revoluția de eliberare a Greciei.
 ??  ?? Cele două broscuțe de epocă sunt placate cu mozaic de sticlă sclipitoar­e.
Cele două broscuțe de epocă sunt placate cu mozaic de sticlă sclipitoar­e.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania