Ioana

De ochi vrei?

-

DEZAVANTAJ­E ȘI RISCURI

Se spune că lentilele colorate sunt inofensive. Multe lentile de

acest fel, care se vând fără rețetă, sunt prezentate pe piață precum costumele de carnaval, ca și cum ar fi o jucărie sau ceva distractiv. Adevărul este că lentilele de contact fără rețetă prezintă multe riscuri pentru sănătate; de aceea, este bine să ceri sfatul unui medic înainte de a le purta.

Bune pentru toți. Așa spun producător­ii. În ciuda acestei

afirmații, nu oricine poate purta lentile de contact oricând și oricât. Ochii trebuie să fie controlați înainte, iar lentilele trebuie să se potriveasc­ă bine; altfel, pot să irite ochii și să producă diverse tulburări. Surprinzăt­or, dar și aceste lentile sunt pe mărimi!

Ochii sunt sensibiliz­ați. Chiar și în cele mai bune și corecte

condiții de folosire, oamenii care nu poartă de obicei lentile de contact au nevoie de o perioadă de adaptare pentru a se obișnui cu noile lentile. Colorate sau nu, lentilele de contact pot cauza iritații ale ochilor, oboseală și chiar durere. Chiar dacă lentilele colorate arată excelent, ele îți pot strica seara sau petrecerea dacă nu sunt ajustate sau ochii nu sunt suficient hidratați.

În cazuri extreme, purtarea lentilelor de contact fără supraveghe­rea

➤ unui oftalmolog poate duce la diminuarea capacități­i vizuale. Sună dur, dar este adevărat. Așadar, înainte de a purta lentile colorate, verifică dacă sunt bune pentru tine. Lentilele pot duce la uscarea ochilor. Trebuie să ai grijă de ele la fel cum ai avea grijă de lentilele cu doptrii: folosește soluția potrivită, spală-te pe mâini înainte de a le fixa pe ochi, nu le purta prea mult timp și nu le da altcuiva să le poarte sau le probeze.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania