Játék a kórral

Krónika - - CÍMLAP -

Okkal és joggal érzi úgy a lakosság, hogy a román hatóságok egyáltalán nem urai az afrikai sertéspestisjárvány nyomán kialakult helyzetnek. Korábbi keserű tapasztalatok – például a 64 áldozatot követelő bukaresti Colectiv-tragédia, az elmúlt időszak árvizei vagy éppenséggel a Romániában több mint egy évtizeddel ezelőtt tomboló madárinfluenza – alapján az a legelső benyomása a külső szemlélőnek, hogy az állami intézményeket teljesen váratlanul érte a sertések elhullását kiváltó kór felbukkanása, a betegség elharapózását, a gócpontok elszaporodását illetően pedig csak tűzoltásra futja a hatóságok részéről.

Persze tudjuk, nem könnyű, hiszen Európa-szerte terjed a betegség, ráadásul az elmúlt két hónapban több európai országban is vészesebbé vált a járványhelyzet. Ennek ellenére, vagy éppen ezért érthetetlen, hogy miért nem foganatosítottak itthon szigorú óvintézkedéseket már egy évvel ezelőtt, a sertéspestis első megjelenésekor. Az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságok csak néhány héttel ezelőtt, immár a járvány kirobbanásakor kaptak észbe, és láttak hozzá a vírus terjedése feltartóztatásához, a gócpontok felszámolásához, a fertőzött állomány kényszervágásához.

Holott a megelőzés azért lett volna hatványozottan indokolt, mivel az üzemszerű hiz- laldákon kívül Romániában nagyon elterjedt a háztáji sertéstenyésztés is, a mintegy 4,5 millió főre becsült hazai állomány pedig a hatodik legnagyobb az Európai Unió tagállamai közül. Éppen ezért már tavaly, az első fertőzés felbukkanásakor hozzá kellett volna látni az állatvásárok, a farmok fokozott ellenőrzéséhez. És ami a legfontosabb: tájékoztatni kellett volna a lakosságot, ami az elmúlt időszakig teljesen elmaradt. Ha a hatóságok időben figyelmeztetnek a járványvédelmi előírások betartásának jelentőségére, meglehet, nem lenne olyan súlyos a helyzet. Ehelyett csak a közelmúltban kezdték bombázni a lakosságot, hogy meg kell akadályozni a házi sertések vaddisznóval való érintkezését, azt azonban még ma sem tudatosították a nyilvánosság előtt, hogy az utazások alkalmával senki ne hozzon magával sertéshúst és abból készült termékeket azokból az országokból, valamint EU-s területekről, ahol a betegség előfordul. És persze ahogy lenni szokott, itt is felbukkan a politikai szál: mindenképpen kivizsgálást igényel, szivárogtattak-e már korábban információkat állami intézmények kormányzati protekcióval rendelkező személyeknek. A megnyugtató válaszok és intézkedések nem várhatnak tovább, elvégre olyan vészhelyzetről van szó, amely milliók megélhetését befolyásolja, és egy teljes iparág tönkretételét eredményezheti.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.