Utazási nagyüzem – kik lesznek a nyertesek?

Krónika - - CÍMLAP -

Óriási lendületet adott a belföldi turizmusnak az a tény, hogy idén több mint egymillió közalkalmazott részesült 1450 lej értékű üdülési csekkben, amelyet csak Romániában lehet elkölteni, az összeg külföldi utazásra nem fordítható. Nehéz dolga van annak, aki most keresne szállást a Feketetenger romániai partszakaszán, Parajdon vagy Félixfürdőn, maximum olyan panzióban vagy szállodában tud foglalni, amelyik nem csatlakozott partnerként a programhoz. Nemcsak az üdülőtelepek a haszonélvezői ugyanakkor annak, hogy az üdülési csekkeknek köszönhetően idén olyan családok is útra kelnek, akik talán évek óta nem nyaraltak, hanem a nagyvárosokban is nagyobb a nyüzsgés, mint máskor. Az elmúlt években az augusztusok egyre növekvő turistaözönnel jártak például Brassóban, Kolozsváron vagy Nagyváradon, és nemcsak a nyaralni hazaérkező elvándoroltak miatt néztek ki úgy, mint egy megbolydult méhkas. Idén pedig ez tovább fokozódott.

De nem írható ugyanakkor minden a belföldön utazgató, „csekkes közalkalmazottak” számlájára, lépten-nyomon találkozunk más turistákkal, köztük szép számban külföldiekkel is – a többnyire a helyi önkormányzat turisztikai irodái ál- tal lebonyolított népszerűsítő kampányok sok helyen beérni látszanak.

Az állami költségvetésből finanszírozott üdülési csekkek és a helyi adólejekből lebonyolított kampányok tűnnek tehát jelen pillanatban a romániai belföldi turizmus fő motorjainak. A fő haszonélvezők pedig a magántulajdonban levő szálláshelyek, vendéglők – persze aztán ők is adóznak az így szerzett haszon után.

A vendéglátósok márpedig azok, akiken nagyon sok múlik: hogy a turista visszatér-e, ajánlja-e másnak is a települést. Hiába reklámozza ugyanis például magát egy város a múltjából fakadóan a magyaror- szági turisták körében, ha a vendéglátósok arra sem képesek, hogy magyarul is kommunikáljanak a vendégekkel – s tovább súlyosbítja a helyzetet, ha a recepciós vagy pincér egyetlen idegen nyelven sem beszél. (Lehet, hogy aki beszél, Londonban mosogat, de ez más lapra tartozik. Tény viszont, hogy ha megkeresnék itthon is azt a pénzt, sokan hazajönnének.)

Mint a mindennapokban is megtapasztalhatjuk, a turizmus tehát jól alakul. De a fenntartható idegenforgalomig hosszú az út, és menet közben sokan le fognak morzsolódni. A nyertesek viszont felkerülnek a világtérképre.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.