Gyengélkedő oltáskampány

Az ígéretek ellenére alig kaptak influenza elleni vakcinákat a közegészségügyi igazgatóságok

Krónika - - ERDÉLYI TUDÓSÍTÁSOK - BÍRÓ BLANKA

Eddig az igényelt mennyiség csupán 5 százaléka érkezett meg az influenza elleni védőoltásokból a Kovászna megyei közegészségügyi igazgatósághoz – ez annyira kevés, hogy nem is osztották szét a háziorvosoknak.

Bár az egészségügyi miniszter azt ígérte, idén nem lesznek fennakadások az influenza elleni ingyenes védőoltás biztosításában, egyelőre csak néhány dózist kaptak a közegészségügyi igazgatóságok. A szerződés értelmében szeptember 15-től kezdték a vakcinák kiszállítását, de például Kovászna megyébe az igényelt mennyiség csupán 5 százaléka érkezett meg az elmúlt tíz nap alatt. Ágoston László, a Kovászna megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője elmondta, összesen hétezer adag influenza elleni oltást rendeltek a megyének, ebből eddig 380 dózist kaptak meg.

„Országos szinten sem osztották ki az egymillió adagot, amit leszerződött a minisztérium. Reméljük, hogy még újabb adagok érkeznek a következő hetekben” – mondta az igazgató. Hozzátette, az igényelt mennyiség 5 százaléka annyira kevés, hogy azt nem is osztották szét a háziorvosoknak, hiszen csak elégedetlenséget szülne, hogy a jogosultak közül kiknek adják be. Ezért úgy döntöttek, hogy a rendelkezésükre álló oltásokat egyelőre az egészségügyi alkalmazottaknak, a kórházi dolgozóknak adják be, akik szintén jogosultak, hiszen ki vannak téve a fertőzésveszélynek. Tavaly az ingyenes oltásokat átadták a háziorvosoknak, és a teljes mennyiséget megkapta a lakosság – mondta Ágoston László.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a vakcinát október közepéig kell beadni, hogy hatékony védelmet nyújtson. Ehhez képest tavaly nagyon megkésett a minisztérium: csak decemberben juttatta el az oltásokat a háziorvosokhoz, és akkorra már az érdeklődés is meg- csappant. Sorina Pintea egészségügyi miniszter augusztus végén azt nyilatkozta, mindent megtettek, hogy idén ne legyen késés. A beszerzés kétéves időszakra kötött keretmegállapodás értelmében történik, a 11,2 millió lej értékű szerződés értelmében szeptember 15-től egymillió adag influenza elleni oltást juttatnak el a közegészségügyi igazgatóságokhoz. A kampány célja, hogy minimálisra csökkentsék az influenzás megbetegedések számát. Az ingyenes oltásokat a fertőzésnek kitett és veszélyeztetett személyek – egészségügyi alkalmazottak, 65 év fölöttiek, krónikus betegek, állami gondozásban lévő gyerekek és várandós nők – kapják.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.