Tetés: hárítják a felelősséget

Ná a belügyminiszter a gyülekezési törvényt az augusztus 10-i demonstráció nyomán

Krónika - - D-BELFÖLD - BALOGH LEVENTE

kell

a gyüleket – erre a köe jutott Carlügyminiszter a fulladt 0-i tüntetés irtató szenágatás után.

érintett hárította a t az erőszakba torztus 10-i kormánys ügyében tegnap gatáson a szenáttságában. Carmen szter szerint a kori térről a tüntetőket lekmények nyomán rök jogi szempontjártak el, és Klaus őt, illetve a legfőbb lta. súlyos lépésnek neállamfő a vizsgálat megszületése előtt nított, azt állítva: a zakosan lépett fel, askodva egy állami Azt is felrótta az álz felszólította a legügy kivizsgálására. sem normális, hogy zetők a sajtóból érhogy az ügyészség ndított ellenük a töriniszter úgy vélte, a tők „nyilvános nyokitéve. Egy nappal beszélt: az ügyésza megfélemlíteni a őket. A belügyi tár- ca vezetője kijelentette: a csendőrök csak a közrend biztosítása érdekében léptek fel, és csak amikor a küldő körülmények indokolták, akkor fokozatosan alkalmaztak erőszakot, hogy megóvják a saját és a tüntetők testi épségét, a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően. Carmen Dan egyúttal úgy vélte: a hasonló esetek elkerülése érdekében módosítani kell az elavult, 1991-ben elfogadott gyülekezési törvényt, hogy az megfeleljen a mai követelményeknek. A módosítás kezdeményezését ő maga vállalta el.

Meghallgatták Speranţa Cliseru bukaresti prefektust is, aki tagadta, hogy ő adott volna utasítást augusztus 10-én a csendőrségnek arra, hogy kiürítse a kormánypalota előtti teret, ahol a külföldön élő románok szervezetei által összehívott, erőszakba torkollt kormányellenes tüntetés zajlott. A prefektus a szenátus védelmi bizottságának meghallgatásán azt mondta: nem ő adott utasítást, csupán jóváhagyott egy már aláírt csendőrségi parancsot a csendőrség kérésére. Leszögezte: a tér kiürítéséért a felelősséget Laurenţiu Cazan csendőr őrnagy viseli, aki az egész akciót koordinálta.

Cliseru ugyanakkor nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy hány órakor írta alá a parancsot. Arra hivatkozott, hogy az ügyben ügyészségi nyomozás zajlik. Ez azért releváns, mert a csendőrség korábban azt állította, a prefektus az akció előtt hagyta jóvá a bevetést, Cliseru azonban később azt mondta, csupán éjfél tájt, órákkal a tér kiürítésének megkezdése után írta alá a parancsot. Egyébként Carmen Dan tegnap is arról beszélt: a prefektus nyolc órakor hagyta jóvá a bevetést.

A bizottság meghallgatta Ionuț Sindile ezredest, a csendőrség ügyvivő parancsnokát, és Laurenţiu Cazan őrnagyot, a tüntetés biztosításra kivezényelt csendőregységek parancsnokát is. Cazan kijelentette: a bevetési parancs jóváhagyásakor betű szerint betartották a törvényi előírásokat. Sindile is azt mondta: tiszteletben tartották a törvényt,

Mint arról beszámoltunk, a román diaszpóra szervezetei által a bukaresti kormánypalota elé szervezett augusztus 10-i tüntetés már az elején erőszakos cselekménybe torkollt, a tüntetők közé ugyanis utólag futballultráknak mondott huligánok vegyültek el, akik különböző tárgyakkal, többek között kövekkel kezdték dobálni a csendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. A huligánok folyamatosan támadták a csendőröket, akik közül kettőt – egyikük nő – súlyosan bántalmaztak. Estére a helyzet annyira elfajult, hogy a csendőrség a tér kiürítése mellett döntött. Az akció során a csendőrök válogatás nélkül, gumibotot, könnygázt és vízágyút használva mindenkit bántalmaztak, függetlenül attól, hogy a provokátorok vagy a békés tüntetők közé tartozott.

A katonai ügyészség utólag nyomozást indított az ügyben, mivel 700 tüntető tett feljelentést a csendőri erőszak nyomán elszenvedett sérülések miatt. A vizsgálat részeként nyomoznak a csendőrségi vezetők és egy belügyminisztériumi államtitkár ellen is.

Változást akar. Carmen Dan módosítani akarja a gyülekezési törvényt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.