Sti koalíciós feszültség az igazságügy-miniszter miatt

Krónika - - D-BELFÖLD - B. L.

íció belüli feszültentéseket tett Liviu mány fő erejét adó a Párt (PSD) elnön délután, a PSD oró testületének ülése ader igazságügy-miaki ugyan nem tagja ciós partner Liberáaták Szövetségének párt jelölte a tisztágügyi tárca is azok yekért a PSD akart alni. Toader esetéagság hiánya jelent problémát, hanem a tettei. Itt is az a helyzet, mint a szenátus elnöki tisztsége esetében, amely a PSD-nek járt volna, de már elejétől fogva az volt a döntés, hogy Tăriceanut támogatjuk” – mondta Dragnea az ALDE elnökére, Călin Popescu-Tăriceanura utalva. Hozzátette: Toadertől azt várja, vizsgálja meg, a kormány nevében hogyan fordulhat az alkotmánybírósághoz a legfelsőbb bíróság fellebbviteli, öttagú bírói kollégiumainak összeállítása ügyében.

A hivatali visszaélés miatt alapfokon szabadságvesztésre ítélt Dragnea ezzel arra a vasárnap esti nyilatkozatára utalt, miszerint a legfelsőbb bíróságon törvénytelenül jelölik ki az öttagú testületek tagjait, azokat ugyanis véletlenszerűen kell kinevezni, ám a legfelsőbb bíróság arról határozott, hogy ezt csak január elsejétől lépteti életbe. A Dragnea ügyében eljáró testület elnökévé a legfelsőbb bíróság alelnökét, Iulian Dragomirt nevezték ki. Dragnea szerint a cél az, hogy mindenképpen rács mögé juttassák őt. Cristina Tarca, a legfelsőbb bíróság elnöke ugyanakkor tegnap kijelentet- te: az általa irányított intézmény minden téren betartja a törvényeket.

Dragnea és Tăriceanu között kiszivárgott hírek szerint feszültséget okoz, hogy míg Dragnea elégedetlen azzal, hogy Toader nem hajlandó az ő igényei szerint eljárni az igazságügyi módosítások ügyében, addig az ALDE elnöke leszögezte: ő elégedett a pártja által jelölt miniszterekkel, ezért nem járul hozzá, hogy a tervezett kormányátalakítás keretében lecseréljék őket.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.