Vitatott iskolanévadási terv

Egyeztetés nélkül nevezne el tanintézetet Bethlen Gáborról a POL vásárhelyi tanácsosa

Krónika - - ERDÉLYI TUDÓSÍTÁSOK - SIMON VIRÁG

A marosvásárhelyi 7-es számú általános iskola igazgatója, illetve a helyi RMDSZ egyeztetések hiányában nem támogatja a Szabad Emberek Pártjának tervét, hogy Bethlen Gábor nevét vegye fel a tanintézet.

Bethlen Gábor erdélyi fejedelemről nevezné el a Szabad Emberek Pártjának (POL) három tanácsosa a marosvásárhelyi 7-es számú általános iskolát, a város egyetlen 1–8. osztályos tanintézetét, amelyet csupán számmal jelölnek. A határozattervezetet már benyújtották, ám Körtesi Sándor, az oktatási intézmény igazgatója csalódott, hogy az iskola vezetőtanácsa és a szülők megkérdezése nélkül akarnak nevet adni az általa vezetett tanintézetnek. Ugyanakkor elismeri, hogy a névadás őket is foglalkoztatja. Az évek során többször felmerült annak a lehetősége, hogy nevet kapjon a November 7 negyedben levő 7-es számú általános iskola, de a tanárokat és szülőket tömörítő igazgatótanácsban nem alakult ki egyetértés, így el sem indult a folyamat. Akkor több név is felmerült – többek között Vályi Gyula matematikusé, hiszen a 7-es iskolában tartották a nevével fémjelzett matematikai köröket, vetélkedőket.

Bălaș: a Bethlen nevet könnyen kiejtik a románok is

A városháza honlapján jelent meg az a határozattervezet, amelynek alapján a Szabad Emberek Pártjának három városi tanácsosa azt javasolja, hogy a marosvásárhelyi 7-es számú általános iskola felvegye a Bethlen Gábor nevet. Radu Bălaș tanácsos érdeklődésünkre elmondta, fontosnak tartotta, hogy magyar nevet vegyen fel a város egyetlen olyan iskolája, amelyik még nincs elnevezve. „Három néven gondolkodtam: Petőfi Sándor, Aranka György és Bethlen Gábor. Végül azért választottam a Bethlen Gábor nevet, mert az erdélyi fejedelemnek köze volt Marosvásárhelyhez, és nevét a románok is könynyebben ki tudják ejteni” – érvelt az önkormányzati képviselő, hozzátéve, utca is viseli Bethlen Gábor nevét, és ha minden igaz, hamarosan szobra is lesz. Megkérdeztük a POL-os tanácsost, hogy a névválasztás és a határozattervezet összeállítása előtt egyeztetett-e az iskola vezetőségével vagy az RMDSZ-es kollégáival, akiknek szavazatára szükség van, hogy elfogadják a névadást. Radu Bălaș kifejtette: a törvényt tanulmányozva arra jutott, hogy a névadásról minden esetben a városi tanácsnak kell döntenie, hiszen az iskolaépületek a városhoz tartoznak. „Nem egyeztettem senkivel, elolvastam a törvényt és aszerint jártam el – fogalmazott a POL tanácsosa.

Nevet adna az iskola vezetősége is

Körtesi Sándor, az érintett iskola igazgatója meglepetésének és csalódottságának adott hangot: sérelmezi, hogy a határozattervezet benyújtása előtt nem egyeztettek vele, illetve az iskola tanári és szülői közösségével. Kifejtette, hogy sem a POL, sem az RMDSZ részéről nem kereste meg senki ebben a kérdésben, holott szerinte az lenne a legtermészetesebb, hogy elsőként az érintettekkel egyeztet a kezdeményező. Körtesi Sándor nem titkolta, hogy szeretnének nevet adni az iskolának, de eddig úgy érezték, ennek még nem jött el az ideje. „Alapvető elvárás szerintem, hogy a névadással kapcsolatos kezdeményezés az érintettektől induljon, olyan nevet válasszunk, amelyet mindenki elfogad. Lehet, hogy Bethlen Gábor erdélyi fejedelem neve egyeseknek nem tetszene, egyesek érzékenyen reagálnának rá” – vélekedett az igazgató, aki kíváncsian várja az ügy folytatását.

Kali: ez a POL magánakciója

A marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető igazgatója, Kali István érdeklődésünkre elmondta, szerinte nem jó ötlet, hogy valaki valamit úgy talál ki, hogy közben nem egyeztet az érintettekkel és azokkal, akikre szüksége van, hogy megvalósítsa az ötletét. „A POL-osok nem kerestek meg minket, hogy tárgyaljunk a névadásról, nem egyeztettek az érintett iskola vezetőségével sem. Ez jelen pillanatban a POL magánakciója, s ha így marad, mi nem fogjuk megszavazni a határozattervezetet” – jelentet- te ki Kali István, hangsúlyozva, egy ilyen döntés előtt egyeztetni kell a közösséggel, az érintettekkel. „Semmibe nem került volna a POL-nak, hogy megkeressen minket és az iskola vezetőségét, és elmondja, hogy mit szeretne, s nekünk mi a véleményünk erről. A közös egyeztetésen elhangozhattak volna más nevek is, és akkor olyan tervezet születhetett volna, amit el lehet fogadni” – fejtette ki Kali, aki szerint Bethlen Gábor neve egy impozánsabb iskolához, épülethez találna, és nem feltétlenül a 7-es általános iskolához.

Marosvásárhelyen jelenleg 30 általános iskola és gimnázium működik: 17 román, három magyar, egy pedig német személyiségről van elnevezve, a többinek „semleges” nevet adtak. A városban legutóbb a volt 2-es számú általános iskolát nevezték el dr. Bernády György egykori polgármesterről. Utóbbi egy igen hosszas, több mint kétéves folyamat volt, amelynek során elsőként az iskola vezetőtanácsa fogadta el a nevet, majd az RMDSZ-es tanácsosok beterjesztették a tervezetet, s többszöri nekifutásra megszavazták a városi tanácsban.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

Bukásra ítélve. Az iskola igazgatója sérelmezi, hogy nem egyeztettek a tanári és szülői közösséggel

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.