Teret hódítanak a magántanintézetek – Hargita megye kivétel

Krónika - - ERDÉLYI TUDÓSÍTÁSOK -

Tíz év alatt szinte megkétszereződött a magániskolák száma Romániában: 2006 és 2016 között 378-ról 701-re növekedett a számuk – írta Ziarul Financiar című napilap az Országos Statisztikai Hivatal (INS) legfrissebb adataira hivatkozva. Kiderült, hogy a magánóvodák száma 194-ről 346-ra nőtt az említett tíz év alatt, a magánbölcsődék száma pedig a nulláról 31-re. Emellett az elemi, az általános, valamint a középiskolai oktatásban is jelentős növekedést mértek a magánoktatási szektorban. Hangsúlyozandó, hogy a kimutatás az egyetem előtti oktatást vizsgálja.

Ezzel szemben Hargita megyében az említett tíz év alatt egyetlen tion egészségügyi posztlíceum ( középsikolát követő, nem felsőfokú képzés). Ezzel együtt hat magántulajdonban lévő tanintézet működik a megyében, közülük ötöt 2006 előtt alapítottak. A tanfelügyelőség adatai szerint a Hargita megyei magánszektorban három óvoda és három posztlíceum található, tehát az elemi, az általános és a középiskolai oktatásban nincs magániskola. A három óvoda közül kettő katonai egységek keretében működő magánoktatási intézmény: az egyik Székelyudvarhelyen, a másik pedig Gyimesfelsőlokon található, a harmadik pedig ugyancsak Székelyudvarhelyen – ez a mallersdorfi ferences nővérekhez uis Pasteur és az Eugen Nicoară egészségügyi poszt l íceumok, ezekben gyógyszerészeti és általános egészségügyi asszisztenseket képeznek, és érettségi nélkül is be lehet iratkozni.

Bogos Mária tanfelügyelő érdeklődésünkre közölte, a Hargita megyében működő hat magániskola mindegyike akkreditált, teljes jogú részei a megyei iskolahálózatnak. „Már jó ideje aktív iskolák, viszont rajtuk kívül nemigen volt kezdeményezés a magánoktatási szektor bővítését illetően Hargita megyében” – mutatott rá a tanfelügyelőség illetékese. Ugyanakkor azt is elmondta, a magániskolák számának országos szintű növekedése leginkább a egyfajta „elitképzők” is. Bogos Mária szerint lehet, hogy Székelyföldön is lenne igény magániskolára a kötelező oktatásban, de eddig elmaradt a befektetők ezirányú érdeklődése. Ezek az iskolák ugyanakkor tandíjkötelesek, miközben az állami oktatási intézmények költségvetési és önkormányzati támogatásokból tartják fenn magukat, biztosítva az ingyenes oktatáshoz való jogot.

Az INS statisztikájából egyébként az is kiderül, hogy míg országosan szinte megduplázódtak a tandíjköteles magániskolák, addig az állami intézmények száma csaknem kétezerrel csökkent az említett tíz év alatt: 8099 tanintézet működött 2006-ban, 2016-ban viszont már

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.