Ópai bírálatok Romániának

Sek miatt is beszólt a bukaresti hatóságoknak Manfred Weber Brüsszelben

Krónika - - D-BELFÖLD - BALOGH LEVENTE

elleni harcot és az igazságszolgáltatás rte számon Manfred Weber, az Európai rópai parlamenti frakciójának vezetője cilă román kormányfőn Brüsszelben.

rálta a romániai álManfred Weber, az ppárt (EPP) európai iójának vezetője azt brüsszeli munkalákodó Viorica Dăncilă elnökkel tárgyalt a n. Weber a megbeközzétett Twittergodalmának adott iai helyzettel kap-

nyomás nehezedik i harcra és a függetgáltatásra. Láttam, arestben a karhatalket vertek, ez őszintlan. A korrupció nem luxus, hanem szerűség annak érpolgárok és a gazdavezzenek az állami szemben. Ezt kérmánytól a folyamaása érdekében. Mi rokat képviseljük itt, szunk meg a jogálla– szögezte le Weber. kus bírálata vélhetőn attól, hogy ő kíván csjelöltje lenni az EP rt zajló versenyben, gy Romániát az EPP ének számító pártozó szociálliberáítja. Viorica Dăncilă a jogállamiság romániai helyzetéről szóló októberi EP-vita kapcsán közölte, a kormány hajlandó tárgyalni az uniós intézmények képviselőivel. A találkozó kapcsán a bukaresti kormány közölte: továbbra is elkötelezett a demokratikus alapelvek és értékek mellett.

A miniszterelnök szerint az európai projekttel szemben álló kihívásokkal a tagállamok közötti szolidaritás, nem pedig újabb törésvonalak létrehozása révén lehet szembeszállni. Ennek kapcsán Rovana Plumb uniós forrásokért felelős miniszter, aki szintén Brüszszelben tartózkodik, elmondta: a miniszterelnök arról próbálja meggyőzni a brüsszeli illetékeseket, hogy nem indokolt egy Romániát elítélő határozat elfogadása. A kormányfő Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége frakciójának vezetőjével, Udo Bullmannal is tárgyalt, akit a hivatalos közlemény szerint „a valós romániai helyzetről” tájékoztatott. Nem csupán Weber bírálta Romániát, hanem „baráti tűz” is érte a kormányt: Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik koalíciós párt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke saját pártcsaládja, az ALDE illetékeseit próbálta győzködni arról, hogy indokolatlan Románia elmarasztalása. Matthijs van Miltenburg holland ALDE-s EPképviselő azonban a találkozót követően arról írt: miután Tăriceanu azt állította, hogy a jogállamiság ro- mániai hiányosságaiért „a párhuzamos állam” és titkosszolgálatok felelősek, feltette a kérdést: hogyan akarnak a korrupció és a csalás ellen, az ország fejlődése érdekében küzdeni, ám Tăriceanu nem válaszolt érdemben, csupán „füstbombákat eregetett”.

Viorica Dăncilă kétnapos látogatása során az EP-frakciók vezetőivel tárgyalt annak kapcsán, hogy az uniós törvényhozás október elején a jogállamiság romániai helyzetéről vitázik, majd a hónap végén szavaz is egy állásfoglalásról.

A vita az erőszakba fulladt augusztus 10-i kormányellenes tüntetések témájában zajlik majd, de várhatóan szóba kerül a korrupcióellenes küzdelem és az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosításának ügye is. A vitát a Zöldek EP-frakciója kezdeményezte.

FORRÁS: GOV.RO

Nem kímélte. Manfred Weber keményen bírálta a kormányt a találkozón

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.