Ztésre állnak a bérharcban a magáncégek

T harminc százalékkal magasabbak a fizetések a romániai közszférában, mint a magánszektorban

Krónika - - GAZDASÁG - ISZLAI KATALIN

közalkalmazottak bére elérte a gazdaságilag fejlettebb Magyarország rszág szintjét, a versenyszféra alkalmazottai továbbra is annyit keresában, amennyi az említett országokban kilenc évvel ezelőtt volt jelrkülönbségek soha nem látott mértéket öltöttek idén az országban: az orban dolgozók 31 százalékkal több pénzt visznek haza.

igencsak aggaszka is nyilvánvalóvá aly életbe lépett egyynek, amely a közetések többlépcsős 2022-ig, és amelyvolt, hogy megoldást k közötti egyenlőtöbölésére. Az intéztovább mélyült az ős szakadék a verzféra alkalmazotta. Ezt támasztja alá elemzése is, amely ség már 31 százaléalmazottak javára.

lló

s bértörvény beveelmeztettek a szakra valósággá vált ly szerint a versenyalacsonyabbak leszmint a közszférában. y az EU-tagországok nszektorban dolgonek, mint az állami iszen utóbbiak esea kiszámíthatóság, s kockázatok. Radu ership Development sági tanácsadó cég a Ziarul Financiar pnak úgy nyilatkoatási alkalmazottak rszágában kevesebint a magánszféráEzt nem törvények anem azért van így, ztják az állami alnem bírják a veremző nyomást. Ez a mechanizmus működik minden normális országban, így választják ki, hogy ki melyik szektorba megy dolgozni. A magáncégeknél nagyobb a nyomás, jobban képzett emberek dolgoznak ott, akik áldozatokat is kénytelenek hozni. Éppen ezért természetes, hogy a magánszektorban valamivel nagyobbak a fizetések. Felháborító, ami Romániában történik” – nehezményezte a szakember.

Szavait a Profit.ro portál friss elemzése is alátámasztja, amelyben Románia mellett Magyarország és Lengyelország helyzetét vizsgálták meg a bérkülönbségek szempontjából. Mint a három ország statisztikai hivatalainak adataira alapozó elemzésből kiderült, Romániában a közszférában dolgozók 31 százalékkal többet keresnek, mint a magánszféra alkalmazottai, ez a hatalmas különbség pedig a munkaerőpiac torzulásához vezethet, hiszen ide- ális esetben nem lehetne számottevő különbség a két szféra között. Magyarországon a hazai helyzettel szemben a különbség csak két százalék a magánszektor javára, Lengyelországban pedig nincs is említésre méltó különbség. Romániában a közszféra átlagbére átlépte idén a 700 eurós (3260 lejes) küszöböt, a köztisztviselők pedig közel 900 eurót (4200 lejt) keresnek, ami magasabb, mint a magyarországi, és egyenlő a lengyelországi kollégáik bérével.

Tovább nőhet a különbség

Az országos nettó átlagbér egyébként 2646 lejre (569 euró) emelkedett Romániában az első hét hónap átlaga szerint, ezt pedig 11 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A növekedésnek azonban mindössze 9 százaléka érintette a magánszférát (2484 lej, 534 euró), a közszférában viszont 18 százalékkal emelkedtek a bérek, elérve a 3260 lejes (701 euró) átlagot. Magyarországon az országos nettó átlagbér az első hat hónap adatai szerint 687 euró, a magánszektorban 712 euró, az államiban pedig 643 euró. Lengyelországban tavaly az országos bérátlag 722 euró volt, a magáncégeknél átlagosan 766 eurót kerestek, a közszférában pedig 760 eurót. Látható tehát, hogy Romániával ellentétben mindkét országban valamivel jobban keresnek a magánszférában, de nincsenek jelentős különbségek. Az elemzés arra is rámutat, hogy nálunk utoljára a 2008as gazdasági válság idején kerestek számottevően jobban az állami dolgozók a magánszektorban tevékenykedőkhöz képest. 2010-ben aztán a Boc-kormány a krízis begyűrűzése után csökkentette az állami béreket. A köz- és a magánszféra fizetéseit végül 2015-ben sikerült kiegyenlíteni, azt követően azonban újabb szakadás történt, és mára ismét teljesen eltolódott a mérleg nyelve a közszféra irányába. Utóbbi esetében 76 százalékos bérnövekedést jegyeztek 2015 óta, miközben a magánszektorban mindössze 35 százalékost. A két szektor közötti bérkülönbség átlagosan 427 lej volt 2016-ban, ez idén 1285 lejre növekedett, a szakemberek szerint pedig jövőre a különbség 1600 lejre emelkedhet. Hozzátették: ennek következménye az lehet, hogy elindul egy „munkaerő-vándorlás” a közszféra irányába.

FOTÓ: ILLUSZTRÁCIÓ

A munka sok, a fizetés kevés. Elindulhat a munkaerő-migráció a közszférába

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.