Órányi önzetlen munka a közösségért

E bővül a segítségnyújtás közösségformáló erejét hangsúlyozó nemzetközi mozgalom

Krónika - - SZÍNES VILÁG - PETHŐ MELÁNIA

niai város csatlakozott a 72 óra komprolkül elnevezésű mozgalomhoz, amelynek gy októberi hétvégén Európa-szerte önkénnek hátrányos helyzetű embereken. Gyerklóson a tervek szerint három helyszínen el segítségüket az akcióhoz csatlakozók.

ntmiklós is részese ra kompromisszum evezésű nemzetkök, amelyet idén okött tartanak. A Több lmondattal meghirrvezői az önzetlen örömeinek megtaólítják fel a fiatalozötti korosztálynak iai, fejlesztő és szot, amelyekkel egya környezet szebbé, ászorulók segítését Csatlakozz barátaagy közösségi táraba testvérhez, az ökéhez és több ezer rszágszerte kompkül cselekszenek és embertársaikért, gy valóban többek nk!” – olvasható a arországi szervezőn. őke gyergyószentző elmondta, még viszont azt már lea városban három lhatják fel segítséoz csatlakozók. Kirmesteri hivatallal részt vehet a refor- mátus parókia felújításának munkálataiban, a Szent Erzsébet Öregotthon udvarának rendezésében, illetve a Békény-patak medrének megtisztításában. „A 72 óra kompromisszum nélkül idei akciójába szervezőként beszállt a Kárpát-medencei Háló mozgalom ifjúsági közössége, általuk szereztünk tudomást az önkéntes segítségnyújtás ezen lehetőségéről. Vállaltuk, hogy Gyergyószentmiklóst is bekapcsoljuk a mozgalomba” – részletezte Görgicze Emőke. Két helyi szervezőtársával közösen igyekeznek előkészíteni az akciót, amelyet helyi szinten Egy tiszta városért! címmel hirdettek meg. A visszajelzésekből kiderült, nem csak a fiatalok érdeklődnek a közhasznú tevékenységek iránt, ezért minden korosztály számára nyitottá tették a részvételt. Azok jelentkezését is szívesen fogadják, akik 72 óránál kevesebb időt tudnak áldozni az önkénteskedésre.

A beosztást, a munka menetét időben közlik majd a közösségi hálón, de ha valaki személyesen szeretne érdeklődni, esetleg ötletekkel, tanácsokkal szolgálni a szervezőknek, vagy támogatási szándékáról tájékoztatná őket, megteheti a következő telefonszámokon: 0728-966478 (Görgicze Emőke), 0751-065296 (Gál Éva), 0744391359 ( Kopacz Zoltán). A tervek szerint munka csak az első két napon lesz, vasárnap lelki programok (előadás, istentisztelet, szentmise) keretében ünneplik meg a közösségért végzett szolgálatot. A szervezők igyekeznek bográcsossal előrukkolni pénteken és szombaton, az elkészítéséhez szívesen fogadnak bármilyen hozzávalót. Továbbá a munkálatok végzéséhez szükséges eszközöket (szemetes zsák, gumikesztyű, ecset stb.) is várnak a felajánlóktól.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kezdeményezés ötlete 1995-ben fogalmazódott meg Németországban, az évek során további tíz ország csatlakozott a megmozduláshoz, és négy éve Erdélyben is szerveznek ilyen jellegű programokat. Az erdélyi önkéntes akciók lebonyolításáért az Ifjúsági Keresztény Egyesület (IKE) felel. Nem a főszervezők írják ki a projekteket vagy a csapatokat, hanem arra báto- rítják a fiatalokat, hogy hirdessenek meg tervezeteket ott, ahol szükségét érzik. A kezdeményezés érdekessége, hogy ugyanazon a hétvégén szervezik meg körülbelül tíz európai országban. Rusu Szidónia, a mozgalom erdélyi koordinátora lapunknak elmondta, idén a tervek szerint a Szilágy megyei Kispetriben segítenek házépítésben egy ötgyermekes, egyedülálló édesapának.

FORRÁS: FACEBOOK.COM/RUSU SZIDÓNIA

Összefogás. A Több vagy, ha adsz! jelmondatú akció keretében önkéntesek segítenek hátrányos helyzetű embereken

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.