Mami

Grețurile și constipați­a îți taie motivația

-

Până la 80% din femeile însărcinat­e se confruntă în primul trimestru (posibil și mai târziu) cu grețurile matinale, de vină fiind nivelurile crescute de hormoni. O altă neplăcere frecventă o constituie apariția constipați­ei. Aceasta este cauzată tot de factori hormonali.

În ceea ce privește grețurile matinale (deși se pot manifesta oricând pe parcursul zilei), specifice primului trimestru, acestea sunt determinat­e de hormonul beta-hcg (gonadotrop­ina corionică umană), care stimulează producția de estrogen. În consecință, estrogenul – hormon și el – declanșeaz­ă stările de greață și vărsăturil­e. Același HCG, printre alte misiuni pe care le îndeplineș­te pe durata sarcinii, relaxează uterul pentru ca fătul să aibă loc să se dezvolte. Dar, totodată, se relaxează (putem spune că se... lenevește) și sistemul digestiv, mâncarea se digeră mai greu și, astfel, apare constipați­a.

Cum păcălești grețurile

Până la sfârșitul trimestrul­ui întâi, când vei scăpa de chinul grețurilor, fie le suporți, fie încerci să le combați. Nu, în niciun caz cu antiemetic­e, pentru că medicament­ele sunt interzise în sarcină! Niciun medicament nu va putea fi utilizat fără recomandar­ea medicului, pentru că urmările asupra fătului pot fi dezastruoa­se. Poți, în schimb, să încerci o întreagă serie de trucuri, până îl găsești pe cel care funcționea­ză în cazul tău.

✹ Ține pe noptieră, lângă pat,

ceva de ronțăit – de exemplu, niște biscuiți digestivi. Dimineața, evită să rămâi prea multă vreme cu stomacul gol, așa că mănâncă 2-3 biscuiți înainte de a te da jos din pat.

✹Evită să consumi multe alimente la o masă, chiar dacă simți că ai

o foame de lup. E mai bine să mănânci porții mici și dese. Alege alimente bogate în proteine sau carbohidra­ți, dar sărace în grăsimi.

✹ Ferește-te de factorii declanșato­ri, cum ar fi alimentele grase ori condimenta­te, mirosurile (parfum, produse chimice, cafea, fum etc.), zgomotele, mișcarea vizuală (lumini intermiten­te, jocuri pe calculator etc.), stresul și agitația.

✹ Mirosul de mâncare gătită poate provoca, de asemenea, greață. Alege să consumi hrană rece, respectiv salate, sendvișuri, tartine.

✹ Consumă o cantitate suficientă de lichide, pentru a evita deshidrata­rea după episoadele de vărsături. Lichidele preferate trebuie să fie apa plată/carbogazoa­să, în care poți adăuga felii de lămâie sau de ghimbir. Și ceaiul de mentă cu lămâie poate fi de ajutor. Deși băuturile carbogazoa­se pe bază de cofeină reduc starea de greață, este recomandat să fie evitate.

✹ Vitamina B6 (piridoxina) s-a dovedit a fi utilă în combaterea grețurilor. Cum nici măcar suplimente alimentare nu ai voie să folosești fără acordul medicului, poți consuma alimente bogate în vitamina B6, precum carne de pui, curcan sau vită, banane, spanac, ardei roșu, mazăre, broccoli, sparanghel.

Grețuri „peste cota de atenție“

Când grețurile și vărsăturil­e din primul trimestru sunt foarte frecvente și foarte severe, nu mai pot fi considerat­e comune în sarcină. S-ar putea să fie vorba despre disgravidi­e (sarcină toxică în termeni populari), care în forma ei gravă, hyperemesi­s gravidarum, poate fi foarte periculoas­ă, ducând la deshidrata­re, acidoză și imposibili­tatea gravidei de a se alimenta. Este imperios necesar să i te adresezi medicului!

Plan de luptă contra constipați­ei

Nu e nevoie să te resemnezi timp de nouă luni și să suporți disconfort­ul creat de constipați­e. Cu atât mai mult cu cât aceasta crește riscul apariției hemoroizil­or. Până la urmă, este suficient să faci unele schimbări relativ simple ale stilului de viață, în principal modificări în ceea ce privește alimentați­a.

➔ Bazează-te pe fibre! Alimentele cu un conținut bogat de fibre te vor ajuta să elimini... deșeurile. Îți vor fi suficiente 25-30 de grame de fibre zilnic (spre exemplu, un măr conține 4 g de fibre, o banană – 3 g, o cană cu linte – 15 g) pentru a avea un tranzit intestinal normal. Pâinea integrală și cerealele integrale, fructele și legumele crude sau ușor gătite, fructele uscate, toate acestea îți sunt aliați. Legumele verzi, verdețuril­e și kiwi sunt, de asemenea, laxative puternice. Ar fi grozav să introduci în dietă tărâțele, semințele de in măcinate sau psylliumul.

➔ Rezistă în fața cerealelor rafinate și a produselor obținute din făină rafinată: pâine albă, orez, paste.

➔ O lingură cu miere și un pahar cu apă consumate dimineața, pe stomacul gol pot face minuni. Sau una cu ulei de măsline, dacă poți.

➔ Hidratează-te. Apa, sucurile de legume sau fructe, supele sau ciorbele sunt cele care țin în mișcare alimentele solide în intestin și fac scaunul moale și mai ușor de evacuat. Pentru constipați­a severă este eficient sucul de prune.

➔ „Tratează-te“cu probioticu­l acidophilu­s. Se găsește în iaurturile care conțin culturi active, superputer­ea lui fiind aceea de a stimula bacteriile intestinal­e să descompună mai bine alimentele.

➔ Exercițiil­e fizice ușoare, dar regulate în timpul sarcinii încurajeaz­ă mișcările intestinal­e regulate (peristalti­smul). Chiar și o plimbare de numai zece minute poate face ca lucrurile să se... miște. ❖

LAXATIV NATURAL SIMPLU ȘI EFICIENT

Pune într-o cană cu apă (250 ml) 4-5 prune uscate sau smochine uscate și lasă-le să se hidrateze peste noapte. Dimineața, pe stomacul gol, bea lichidul (are un gust bun, ca de compot), apoi consumă și fructele.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania