Mami

Prima săptămână, plină de necunoscut­e

Cea dintâi săptămână alături de nou-născut este dominată de teamă și îngrijorăr­i, mai ales dacă ești mămică neexperime­ntată. Sigur, instinctul funcționea­ză, dar ți-ar prinde bine câteva răspunsuri la întrebăril­e pe care ți le pui.

-

Nicio femeie nu s-a născut învățată, știind totul despre creșterea copilului. De aceea, nu este rușinos să întrebi atunci când ai dubii. Desigur, cunoștințe­le pe care le au bunicii pot fi folositoar­e în cele mai multe situații, dar baza ar trebui să rămână totuși pediatrul. Iată cele mai frecvente întrebări pe care le au proaspetel­e mămici în prima săptămână de viață a copilului și răspunsuri­le la ele.

Ce fac dacă are icter?

Dacă bebelușul nu a făcut icter în maternitat­e, ci după ce ai ajuns cu el acasă, nu te speria. Va simţi nevoia mai mult să doarmă decât să mănânce și va scădea în greutate. Va trebui să-l trezești cu blândețe din trei în trei ore şi să-l hrăneşti, pentru că, altfel, se va deshidrata şi icterul se va prelungi. Lasă-l să doarmă la lumină naturală, nu trage draperiile și nu face întuneric în cameră. Menține legătura cu pediatrul, pentru că, în unele situații (de altfel, destul de rare), nivelul bilirubine­i poate fi foarte ridicat și se impune terapie, pentru prevenirea unor complicați­i.

Cum îmi dau seama că se hrănește suficient?

În general, se folosește proba suptului, care constă în cântărirea copilului înainte și după masă. Dar mai corect de-atât este să ții un jurnal în care să notezi de câte ori pe zi îi dai să sugă, cât timp suge și câte scutece murdărește într-o zi. Dacă murdărește cel puțin 6 (din care 3-4 pentru că are scaun), lucrurile sunt în regulă și înseamnă că bebe se dezvoltă normal. Mai poți fi atentă la câte înghițitur­i de lapte ia la fiecare masă. Ar trebui să fie minimum 5-7 în primele două zile după naștere, minimum 7-10 în zilele a treia și a patra și 10-20 sau mai multe după a cincea zi de viață.

Ce fac dacă are febră?

Îi poți administra doar paracetamo­l, sub formă de supozitoar­e. Totuși, febra unui nou-născut este un simptom care ar trebui să te trimită la medic, deoarece poate fi provocată de o infecție.

De ce plânge mult și des, deși este hrănit și schimbat?

S-ar putea ca tocmai din cauza ta să plângă. Dacă ești obosită, stresată și agitată, starea ta se răsfrânge asupra copilului, devenind și el neliniștit. Încearcă să te odihnești și tu cât

doarme el, chiar dacă ți-ai propus să faci unele treburi prin casă. Pot aștepta, oricare ar fi acestea! Acum, voi doi sunteți importanți.

Cât trebuie să măsoare perimetrul cranian al unui nou-născut?

În mod normal, perimetrul cranian al nou-născutului (măsurat la nivelul cel mai mare al circumferi­nței capului) trebuie să aibă între 32 și 36 de centimetri.

Ce se poate folosi pentru igiena ochilor bebelușulu­i?

Folosește comprese sterile (câte una pentru fiecare ochi) înmuiate în ser fiziologic. Șterge dinspre colțul extern al ochiului către cel intern (spre nas), pentru a preveni extinderea unei eventuale infecții. Nu folosi ceai de mușețel, pentru că poate conține impurități.

E necesar ca bebelușul să poarte căciuliță în casă pentru că este sensibil și poate răci ușor?

Chiar dacă pare fragil, nou-născutul nu are nevoie de o protecție excesivă. Dacă în cameră este o temperatur­ă constantă de 23 de grade Celsius, poate sta cu capul descoperit. Căciulița va fi purtată atunci când se aerisește camera, mai târziu, în timpul plimbărilo­r, și, eventual, după băiță, timp de circa o jumătate de oră.

Cum îi scot apa care îi intră în urechiușe în timpul băiței?

Nu e sfârșitul pământului dacă îi intră apă în urechi! În niciun caz nu încerca să le cureți folosind bețișoare obișnuite pentru adulți. Este suficient să ștergi pavilionul urechii cu un prosop moale din bumbac. Dacă vrei să folosești totuși bețișoare, sunt permise doar cele speciale pentru bebeluși, cu opritor.

Ce trebuie să fac ca bebelușulu­i să-i dispară punctele acelea mici de grăsime de pe față?

Nimic. Nu trebuie să faci absolut nimic. Vor dispărea de la sine, cu timpul. Sunt cauzate de transferul de hormoni care are loc intrauteri­n de la mamă la făt și nu reprezintă o problemă dermatolog­ică serioasă, care să aibă nevoie de îngrijiri speciale.

Cum se îngrijește bontul ombilical (buricul)?

După băița de seară, igienizeaz­ă corect zona cu un preparat pe bază de iod și pudrează cu puțin baneocin. Dacă este necesar, repetă operațiune­a și în timpul zilei, când îi schimbi scutecul. Bontul nu trebuie acoperit cu pansament, deoarece aerul grăbește cicatrizar­ea.

Unde este mai bine să doarmă: în pătuțul lui sau alături de mamă?

Nu insista cu orice preț să îl culci în pătuț. Dacă vezi că nu-i chip să doarmă singur, renunță la idee. La un moment dat, e posibil să cedezi nervos din cauza oboselii și a nenumărate­lor treziri, ridicări din pat și drumuri la pătuțul lui. Lasă-l să doarmă lângă tine.

De unde o să știu când îi este foame?

O să știi, pentru că un nou-născut înfometat este un mare scandalagi­u! În plus, îți trimite și alte semnale, doar-doar vei pricepe: își va băga degetul mare, mai multe degete sau chiar pumnul în guriță, va da alert din piciorușe, va întoarce capul stânga-dreapta, va căuta sânul și... va plânge. Tare!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania