Mami

Pregătită să alăptezi?

Cu toate că ar trebui să fie simplu și firesc să-ţi hrăneşti bebeluşul la piept, uneori acest lucru se poate dovedi atât de dificil, încât multe dintre mămici renunță în favoarea laptelui formulă! O situație pe care poți s-o eviți pregătindu-te din timp!

-

Bebeluşii au mai multă forţă decât lasă impresia, iar suptul lor este foarte energic uneori și traumatiza­nt pentru mamelon. Alteori, dimpotrivă, bebe este leneș, nu se atașează cum trebuie la sân și nu reușește să sugă cât ar trebui, de unde plânsul neconsolat și disperarea mamei. În orice caz, mămicile care-şi doresc să alăpteze trebuie în primul rând să fie optimiste. Restul vine de la sine sau cu puțin ajutor!

PSIHICUL, MAI IMPORTANT DECÂT FIZICUL

Există tot felul de tehnici recomandat­e pentru a-ți pregăti sânii de alăptare, însă majoritate­a se dovedesc total inutile sau chiar dăunătoare (spre exemplu frecatul mameloanel­or cu un prosop aspru, nelipsit din rutina gravidelor pe vremuri, nu face decât să irite pielea). În realitate, psihicul este cel care trebuie pregătit. Ai încredere în corpul tău și cere sfaturi de la persoane avizate, în măsură să ți le ofere. Există cursuri prenatale speciale în cadrul cărora poți învăța cele mai bune poziții și tehnici de alăptare, iar acestea chiar îți vor face viața mai ușoară ulterior. Dacă ai nelămuriri, întreabă un consultant de lactație sau de la un medic pediatru cu această specializa­re.

SFATURI PRACTICE

Chiar dacă s-a dovedit că nu trebuie să faci nimic special pentru a-ți pregăti sânii de alăptare, întrucât corpul se pregătește în mod natural pentru acest moment încă din primele săptămâni de sarcină, totuși iată câteva lucruri de care să ții cont:

✹ În timpul sarcinii foloseşte sutiene lejere, potrivite pentru noua dimensiune a sânilor tăi.

Cu o cupă largă și un material fin, precum bumbacul, îţi protejezi pielea sensibilă şi întinsă din cauza volumului mare câștigat într-un timp scurt.

✹ Hidratează zilnic pielea mamelonulu­i şi aureola cu o cremă specială sau cu orice ulei hidratant ori cu unt de shea, de cacao, de cocos.

✹ Dacă ai mameloanel­e retrase, în ultimele luni de sarcină le poți masa ușor, trăgându-le cu blândețe în afară, fără să bruschezi sânul. Astfel bebe va reuşi mai uşor să le apuce! ❖

}ine minte c` doar 2 din 100 de femei nu pot al`pta din motive medicale. Pentru celelalte, cu dorin]` [i perseveren]`, al`ptarea este posibil`.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania