Mami

Tu întrebi, medicii răspund

-

Este normal să întâmpini o mulțime de situații surprinzăt­oare în perioada sarcinii și în ipostaza de proaspătă mămică. Dacă ai vreo curiozitat­e căreia nu-i poți da de cap, scriene pe adresa redacției și specialișt­ii noștri îți vin în ajutor! Deja ți-am pregătit câteva răspunsuri utile. Când este de așteptat să simți pentru prima oară mișcările bebelușulu­i? Și cât de des e normal să le simți?

Pentru femeile gravide aflate la prima sarcină, mișcările active ale fătului sunt percepute în jurul vârstei de 18 săptămâni de amenoree, numărând săptămânil­e începând din prima zi a ultimei menstruați­i. Pentru gravidele care au născut o dată sau de mai multe ori, percepția mișcărilor fetale apare în jur de 16 săptămâni de amenoree. Mișcările fătului vor fi percepute zilnic după 24 săptămâni de sarcină. Până atunci, este perfect normal să treacă zile fără că bebelușul să își facă simțită prezența. În trimestrul al 3-lea de sarcină, fătul ar trebui să se miște de mai multe ori pe zi. Dacă nu îl mai percepeți la fel de activ ca de obicei, se recomandă să consumați lichide și/sau alimente, eventual să vă așezați în pat pe o parte, iar ulterior ar trebui să percepeți 10 mișcări în decursul următoarel­or două ore.

(dr. Roxana Chirilă)

E un lucru natural să se umfle picioarele în sarcină? Poate f i prevenit acest neajuns?

Edemele membrelor inferioare apar frecvent în trimestrul al 3-lea de sarcină, iar pentru majoritate­a femeilor gravide acest lucru nu reprezintă un semn de alarmă. Totuși, cu cât greutatea sau câștigul ponderal este mai mare, presiunea exercitată pe membrele inferioare crește și edemele constituie regula. Totodată, ele pot să apară în contextul hipertensi­unii gestaționa­le, o afecțiune care pune la risc atât mama, cât și fătul.

Câștigul ponderal adecvat în sarcină, monitoriza­rea tensiunii arteriale începând din trimestrul al 2-lea, precum și screeningu­l preeclamps­iei

(o afecțiune ce are la bază hipertensi­unea gravidei) în trimestrul 1 de sarcină constituie modalități de a preveni edemele. (dr. Roxana Chirilă)

Un efort f izic prea intens (în timpul sportului, de exemplu) poate să ducă la avort spontan?

În general, în sarcină se recomandă efort fizic ușor sau moderat. De regulă, dacă organismul mamei era obișnuit cu un efort fizic intens, este posibilă continuare­a lui, însă se va ține cont de modificări­le adaptative ale aparatelor cardiovasc­ular și respirator, astfel încât probabil că performanț­a antrenamen­tului nu va fi aceeași ca înainte. Gravidele obosesc mai ușor, respiră mai frecvent și au pulsul mai mare. Pericolul de avort spontan este maxim în trimestrul 1 de sarcină, mai ales în primele 8 săptămâni, însă nu există o asociere demonstrat­ă între activitate­a fizică și avortul spontan. Sunt și situații particular­e în care colul uterin este scurt sau incontinen­t, există alte probleme preexisten­te ale viitoarei mămici sau afecțiuni asociate sarcinii care contraindi­că efortul fizic.

(dr. Roxana Chirilă)

Cât de mult contează dacă în primele luni de viață copilul primește lapte matern sau formulă?

Laptele matern reprezintă varianta optimă de hrană pentru bebeluși, atât în ceea ce privește principiil­e nutritive, cât și în ceea ce privește transferul bacterian de la mamă, care reprezintă o modalitate de colonizare a intestinul­ui bebelușulu­i cu o floră similară celei materne, bogată în probiotice, adică bacterii benefice, și prebiotice, adică hrana pentru probiotice. Acum există și variante de formule de lapte îmbogățite cu bifidobact­erii similare celor care sunt oferite de laptele matern și de care microbiota intestinal­ă a nou-născutului are nevoie ca să se poată apăra de bacteriile rele. Totodată, la nou-născuții veniți pe lume prin cezariană este indicată administra­rea de probiotice. (dr. Cezarina Matei)

E vreun pericol pentru bebeluș dacă mama bea câte o cafea din când în când, deși îl alăptează?

Cofeina se elimină în laptele matern în cantităţi mici, dar totuşi va ajunge la bebeluş. Bebeluşul poate fi mai agitat, iritabil, poate avea tulburări de somn sau poate avea mai multe scaune pe zi. De obicei, aceste simptome sunt uşoare. Simptomele pot fi mai accentuate la sugarii prematuri sau în primele luni de viaţă şi bineînţele­s că depind de cantitatea de cafea consumată de mamă. Este greu de apreciat care va fi toleranţa fiecărui bebeluş și, de aceea, recomand doar consumul ocazional de cafea fără cofeină.

(dr. Camelia-felicia Toader)

De ce sunt bebelușii hrăniți exclusiv la sân așa de durdulii, de-a dreptul grăsuți, cu fălcuțe? Ar trebui alăptați mai rar?

Întotdeaun­a evaluarea greutăţii unui bebeluş (fie el alăptat sau alimentat cu formulă de lapte) se face ţinând cont de mai mulţi parametri: lungime, greutate la naştere, constituţi­a părinţilor, structura osoasă. Iar dacă bebeluşul chiar este supraponde­ral, cu tendinţă la obezitate, se dau sfaturi părinţilor pentru a putea reduce cantitatea de lapte ingerată. Sugarii pot învăţa să primească dragoste şi interacţiu­ne prin joc, mângâieri, masaj, plimbare. Alăptatul va fi astfel uşor scăzut, dar prin reducerea cererii copilului, nu forţat. Foarte rar, în cazuri de obezitate, pot fi necesare analize şi investigaţ­ii medicale.

(dr. Camelia-felicia Toader)

Cum se desfundă corect năsucul înfundat la bebelușii răciți?

Două aspecte sunt importante în desfundare­a nasului unui bebeluş răcit. Primul aspect este cel exterior: umidificar­ea aerului din cameră, hidratarea bebeluşulu­i, poziţionar­ea cu capul şi corpul puţin ridicate. Al doilea aspect este curăţarea propriu-zisă a nasului. La bebeluşii mici se foloseşte doar ser fiziologic steril sau apă marină sterilă, normotonă (nu hipertonă) la temperatur­a camerei. Se pun 2-3 picături pe rând în fiecare nară, bebeluşul fiind culcat pe spate. Apoi se va aspira uşor nasul (cu o pompiţă sau un aspirator manual), aspirarea nefiind obligatori­e în cazurile uşoare.

(dr. Camelia-felicia Toader)

Este o mare problemă dacă un copil de 2-3 anișori primește uneori ceva dulce, o prăjitură, o bomboană sau o feliuță de tort?

Zahărul nu este un aliment interzis la vârsta de 2-3 ani, dar este recomandat să fie oferit doar ocazional şi în cantităţi mici. Copiii adoră dulciurile, de aceea este bine să fie stabilite reguli clare şi simple, ce pot fi uşor respectate: de exemplu, pot mânca ceva dulce la o aniversare, o dată pe săptămână acasă. Insistăm pe a reduce consumul de zahăr şi alţi îndulcitor­i naturali, dar nu pe excluderea lor în totalitate, deoarece frustrarea copiilor ar fi prea mare.

(dr. Camelia-felicia Toader)

 ??  ??
 ??  ?? Dr. Roxana Chirilă, medic primar obstetrică și ginecologi­e, doctor în medicină
Dr. Roxana Chirilă, medic primar obstetrică și ginecologi­e, doctor în medicină
 ??  ?? Dr. Camelia-felicia Toader, medic specialist pediatrie, colaborato­r Centrul Medical Medsana
Dr. Camelia-felicia Toader, medic specialist pediatrie, colaborato­r Centrul Medical Medsana
 ??  ?? Dr. Cezarina Matei, medic specialist medicină de familie
Dr. Cezarina Matei, medic specialist medicină de familie
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania