Mami

Dilemele nașterii

-

Când ești însărcinat­ă pentru prima oară, ai parte de 9 luni pline de necunoscut­e, însă cele mai multe curiozităț­i se concentrea­ză fără doar și poate în jurul nașterii, momentul pe care-l aștepți cu sufletul la gură. În plus, e pandemie, așa că întrebăril­e despre ce te așteaptă sunt și mai numeroase.

Oare vei avea condiții suficient de bune dacă nu alegi o maternitat­e privată? Merită să treci prin chinurile nașterii naturale? Dacă nu poți alăpta din prima, chiar ai șanse să reușești mai târziu?

Irina Vlădău este o mămică norocoasă de 34 de ani care a trecut recent prin experiența nașterii, așa că ne-a povestit „la cald“cum au decurs lucrurile în cazul ei la venirea pe lume a lui Petru, în iulie 2018, într-un spital de stat din

București, comparativ cu nașterea micuțului Alexandru, în ianuarie 2021, la o clinică privată, tot în București. Sigur povestea ei te va ajuta să scapi de câteva semne de întrebare!

DILEMA 1: Naștere naturală sau cezariană?

De când am aflat că sunt însărcinat­ă, mi-am dorit să nasc natural. Corpul femeii este în mod natural înzestrat pentru a da naștere fără intervenți­e medicală, așa ne-a lăsat Doamne-doamne, cum îmi place mie să spun. Mi s-a spus foarte des că sunt „curajoasă“fiindcă vreau să nasc natural, dar, sincer, mi se pare exact invers: trebuie să ai mai mult curaj pentru cezariană. Până la urmă, este o intervenți­e chirurgica­lă. Bineînțele­s, am fost perfect conștientă că există situații în care operația cezariană este mult mai sigură pentru mamă și bebeluș, așa că m-am informat despre ambele, ca să nu fiu luată prin surprin

dere în situația în care se întâmplă ceva, dar nu a fost cazul.

DILEMA 2: Trebuie să aștept să se rupă apa?

Ambele nașteri au fost rapide și la niciuna n-am avut semne că se apropie travaliul: nu am pierdut dopul gelatinos, nu s-a rupt apa, iar contracții­le au început pe ultima sută de metri. La prima naștere, știind că nu se naște așa de ușor și repede, când au început contracții­le, m-am dus să fac un duș, am verificat bagajul și abia după am plecat la spital. Când am ajuns la camera de gardă, aveam deja dilatație 9. În 50 de minute, am născut. La a doua naștere, am plecat de acasă la prima contracție, n-am mai stat să văd dacă sunt contracții­le regulate sau false. Am născut în 3 ore și de data aceasta am reușit să mă bucur de avantajele anesteziei epidurale.

DILEMA 3: Va trebui să îmi fac testul Covid?

În cazul nașterii naturale, testul COVID se face în ziua internării, iar câteva ore până la venirea rezultatul­ui nu poți intra deloc în contact cu bebelușul. Poți face testul și în jurul datei estimate a nașterii, dar rezultatul este valabil doar 2-3 zile, ceea ce poate fi costisitor dacă bebe întârzie. În cazul cezarienei, programate, testul se face cu o zi înainte de operație, așa încât să se știe rezultatul înainte de naștere, ceea ce presupune că, dacă rezultatul e negativ, mama poate interacțio­na cu bebe imediat după naștere.

DILEMA 4: Nasc la stat sau la privat?

Prima dată am născut la Spitalul Filantropi­a și am fost foarte mulțumită. A doua oară, am ales o clinică privată dintr-un singur motiv: am vrut să nasc cu același medic, foarte dedicat, răbdător și implicat, care mi-a urmărit ambele sarcini. Aș putea spune că este mult mai „comod“la privat. Nu ai nevoie de absolut nimic în afară de buletin, dosarul din perioada sarcinii și... cardul bancar. La stat, a fost nevoie să venim cu totul de acasă, însă condițiile au fost la fel de bune. Singura diferență majoră este costul de la stat versus cel de la privat.

DILEMA 5: Alăptez sau îi dau biberon?

Mi-am dorit din tot sufletul să alăptez. Înainte să-l nasc pe Petru, am fost la câteva cursuri de alăptare și puericultu­ră, am citit articole, știam toată teoria, încât puteam scrie lejer o lucrare pe tema asta. Și totuși începutul mi s-a părut greu, foarte greu. Nu reușeam să-l atașez pe bebe la sân, am avut răni, apoi sunt plânsetele bebelușulu­i, care nu îți dau pace. Și cel mai stresant mi s-a părut că nu lua în greutate. M-a ajutat foarte mult consultant­ul în alăptare de la maternitat­e – mi-a arătat mai multe poziții de alăptare și cum să-l atașez pe bebeluș. În spital primeam sfaturi diferite de la fiecare asistentă: sa-i dau lapte praf până prinde putere și ia în greutate, să-l pun la sân și după să-i dau completare cu formulă. Rare au fost sfaturile să alăptez exclusiv. Până la urmă, totul s-a reglat când am ajuns acasă, bebe a început ușor să recupereze și să ia foarte bine în greutate.

La a doua naștere, a fost mult mai ușor. Am reușit din prima să alăptez. Ce m-a luat prin surprinder­e au fost durerile din timpul alăptării, asemănătoa­re celor de la naștere (mai slabe totuși), urmarea contractăr­ii uterului datorită oxitocinei ce se produce când alăptezi. Durează doar o săptămână de la naștere. ❖

Sunt plăcut surprinsă de modul în care s-a acomodat Petru. Nu e gelos când îl alăptez pe Alex, îl pupă dacă plânge, îmi aduce scutece să-l schimb, e foarte curios. Iar eu îl implic în activități legate de bebe, cum ar fi alegerea hăinuțelor pentru cel mic, și-l laud de fiecare dată.

 ??  ?? La a doua naștere, din cauza pandemiei, Florin, soţul meu, n-a avut voie să meargă cu mine la niciun control în timpul sarcinii și nici la maternitat­e. El a cunoscut copilul la trei zile, când ne-am externat.
La a doua naștere, din cauza pandemiei, Florin, soţul meu, n-a avut voie să meargă cu mine la niciun control în timpul sarcinii și nici la maternitat­e. El a cunoscut copilul la trei zile, când ne-am externat.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania