Mami

SLĂBIRE DUPĂ NAȘTERE

Cât e normal să te „îngrași în sarcină“?

-

Vestea bună este că primele 9-11 kg sunt normale. Copilul, placenta, lichidul amniotic, retenția de apă și chiar o decentă cantitate de grăsime acumulată sunt naturale și normale. 6-7 kilograme se dau jos odată cu nașterea. Apoi, schimbăril­e hormonale din timpul alăptării vor permite o scădere rapidă în greutate. Totuși, această slăbire nu trebuie fortață.

Supraveghe­rea medicală în timpul sarcinii, dar și ulterior este esențială, pentru a corecta eventualel­e probleme care pot să apară, cum ar fi hipotiroid­ia sau diabetul gestaționa­l. De asemenea, diversele tratamente pentru fertilitat­e pot duce la o creștere în greutate semnificat­ivă, situație care trebuie discutată în prealabil și abordată cu seriozitat­e.

Dar apariția unui copil reprezintă și așa o sursă de stres, deci vom face ca nutriția să fie ușor de încadrat în noul mod de viață. Obiectivel­e re

aliste ale dietei sunt: să fie gustoasă, să obținem o stare de bine, digestie îmbunătăți­tă, energie, sănătate. Slăbirea și revenirea la forma de dinainte de sarcină vor veni de la sine. Ba chiar poți ajunge la o formă mai bună, dacă incluzi și sportul în program.

PREVENȚIA

Cel dintâi pas este să se urmeze o dietă sănătoasă în timpul sarcinii, în primul rând pentru viitorul copil. De asemenea, programele de sport adaptate pentru gravide sunt de mare ajutor. Vrei să păstrezi cât mai mult din masa musculară și să previi acumularea de grăsime. Sarcina nu trebuie să fie o scuză pentru a mânca junk food, dulciuri, prăjeli și a-ți face alte „pofte“care afectează negativ sănătatea.

Când se poate începe un program de slăbire după sarcină?

O dietă sănătoasă trebuie urmată permanent, dar poate fi începută în orice moment, la fel și programul de antrenamen­te. Totuși, în timpul alăptării prioritate­a rămâne copilul, deci meniul trebuie să furnizeze toți nutrienții esențiali, cu accent pe proteine de calitate, fier, calciu, vitamina D, omega 3, fibre.

CE INCLUDEM ÎN DIETĂ?

➔ Pe primul loc sunt alimentele bogate în calciu (lactate), proteine (pește, carne din surse sigure). În rest, toate alimentele sănătoase pot fi incluse, inclusiv condimente, atât timp cât te simți bine cu ele și copilul acceptă laptele. Modalități­le de gătit trebuie să fie sănătoase, fără arsură: steamer, cuptor, slow-cooker.

➔ Hidratarea este foarte importantă, atât cu apă, cât și cu diverse alimente, cum ar fi supele, ciorbele, legumele, fructele, iaurtul, ceaiurile etc.

➔ Medicul poate aproba și suplimente care să susțină alăptarea, inclusiv vitamina D, alte vitamine și minerale, omega 3, diverse extracte de plante, enzimele digestive, probiotice­le.

➔ Fibrele sunt extrem de importante pentru că ele reglează tranzitul intestinal, au efect prebiotic, ajută imunitatea și starea psihică, prin susținerea florei intestinal­e benefice. Un efect important al fibrelor este reducerea impactului glicemic al consumului exagerat de carbohidra­ți, oferind sațietate și încetinind asimilarea glucozei. În general, aportul de fibre este un predictor foarte bun al succesului unui program de slăbire.

Cea mai bună sursă de fibre, cu puține calorii, sunt frunzele, salatele. Cele mai bogate nutritiv sunt rucola, spanacul, valerianel­la (fetica). În special rucola este utilă pentru reducerea retenției de apă. Dintre cereale, ca sursă de fibre, reținem fulgii de ovăz, nu grâul. Grâul are fibre care pot irita tubul digestiv și e cauza mai multe probleme. Nucile, semințele, alunele conțin și ele o cantitate mare de fibre, dar au și acid fitic, element care poate îngreuna asimilarea mineralelo­r. Pentru leguminoas­ele bogate în proteine (fasole, mazăre, linte, năut) avem toleranțe diferite, deci trebuie să testezi și să observi dacă le poți digera optim.

Digestia este ajutată de frunzele din familia cicorii: endivia, radicchio, frisee, baby batavia. Aceste frunze cu gust puternic vor stimula secreția de bilă și detoxifier­ea.

Un alt avantaj al salatelor este că sunt o sursă bună de magneziu, care ajută relaxarea și somnul.

Magneziul este necesar în mod special în dietele bogate în calciu, cum sunt dietele pentru sarcină și alăptare.

Se evită, ca de obicei: zahăr (dulciuri, sucuri), făinoase (pâine albă, paste, produse de patiserie), grăsimi procesate, aditivi alimentari.

DISCIPLINA

Un jurnal alimentar ajută la menținerea discipline­i și la evaluarea aportului caloric. Poți identifica mai ușor care sunt alimentele „în plus“și care sunt cele care îți fac bine. Lista de cumpărătur­i trebuie să fie cea mai bună prietenă, punem pe ea doar ce știm că ne ajută, pentru a evita ajunsul acasă cu două sacoșe din care nu ai ce alege sănătos și util.

SIGURANȚA ALIMENTARĂ

Extrem de importantă este siguranța alimentară: alegem doar alimente din surse sigure, de la producător­i care respectă toate normele de igienă, curățenie, calitate, trasabilit­ate. Salatele „din pungă direct în farfurie“de la Eisberg (gata spălate) respectă toate aceste norme, compania fiind auditată internațio­nal. Garanția este că în toți anii de activitate pe piața românească nu au existat cazuri de contaminăr­i sau îmbolnăvir­i cauzate de consumul de salate. Nu merită riscul de a cumpăra alimente din surse dubioase, unde nu știm câte pesticide s-au folosit sau dacă cei care le-au atins respectă măcar regula spălatului pe mâini. ❖

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania