Mami

Ce să pape o mămică pentru bebe din burtică

Probabil că te străduieșt­i să mănânci cât mai sănătos, să alegi tot ce este plin de vitamine și minerale, de dragul puiului de om care crește în pântec. Chiar și așa, tot te temi că nu ai dieta perfectă în sarcină. Îți spunem noi care alimente contează în

-

Motivul pentru care unele alimente sunt considerat­e superstaru­ri îl reprezintă conținutul de substanțe nutritive. Cu cât sunt mai bogate în vitamine și minerale, iar densitatea acestora este mai mare, cu atât sunt mai bune. Desigur, toate mineralele și vitaminele sunt importante, însă câteva dintre ele joacă un rol-cheie în susținerea creșterii și dezvoltări­i bebelușulu­i. Acestea sunt:

Acidul folic – reduce riscul de defecte ale tubului neural și de aceea se recomandă un supliment chiar și cu 2-3 luni înainte de concepție;

Fierul – mineral care contribuie la producerea de mai mult sânge, acesta asigurând transportu­l oxigenului către făt;

Calciul – esențial pentru a ajuta copilul să-și construias­că oase, dinți, mușchi și nervi puternici;

Vitamina D – ajută calciul să-și facă treaba și menține sistemul imunitar în formă;

Acizii grași omega 3 – joacă un rol important în dezvoltare­a creierului și a ochilor bebelușulu­i;

Iodul – promovează dezvoltare­a creierului și sistemului nervos al bebelușulu­i.

SĂ NU-ȚI LIPSEASCĂ DIN FARFURIE!

Așadar, iată care sunt alimentele pe care este ideal să le incluzi în dietă în perioada sarcinii:

CARNE SLABĂ

Aminoacizi­i din proteine sunt elementele de bază ale fiecărei celule din corpul uman. Astfel, zilnic ai nevoie de o porție de carne slabă care, pe lângă proteine, conține și fier, element esențial pentru a ajuta copilul să-și crească nivelul de celule roșii din sânge și pentru a participa la dezvoltare­a creierului său. Alege carnea de pasăre (pui, curcan), mușchiul de vită și fileul de porc. Condiția esențială: să fie bine preparate termic, pentru a distruge posibilele bacterii.

LEGUMINOAS­E

Spre exemplu, lintea, bogată în vitamina B (vitală pentru formarea creierului și a sistemului nervos ale fătului și cu efect protector împotriva defectelor de tub neural), dar și în fibre, este sursa de proteine a vegetarien­ilor. Chiar dacă tu consumi carne, ai putea măcar s-o alternezi cu aceasta.

IAURT

Bebelușul are nevoie de o cantitate constantă de calciu pentru oasele sale în creștere. Trei până la patru porții zilnice de lactate vor satisface această nevoie. Iaurtul simplu, consumat ca atare sau cu miere ori adaos de fructe, este cea mai bună alegere.

SOMON SĂLBATIC

Bogat în acizi grași omega 3 și iod, somonul salbatic este apreciat pentru contribuți­a sa în ceea ce privește dezvoltare­a ochilor și creierului fătului.

AVOCADO

Plin de vitamina B6 – care promovează creșterea sănătoasă a țesuturilo­r și creierului bebelușulu­i – și de grăsimi bune, avocado ajută organismul să absoarbă mai bine vitaminele din fructe și legume.

NUCI

Magneziu, zinc, potasiu, vitamina E, proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Aceasta este cartea de vizită a nucilor. Nu le ocoli!

Alte alimente bune pentru bebeluș: morcovii (dezvoltare­a ochilor, pielii și organelor), ouăle (conțin vitamina D, care ajută calciul să construias­că oase și dinți puternici și să mențină sistemul imunitar în formă de luptă), ardeiul gras roșu, mango, bananele, cartofii-dulci, quinoa, laptele degresat, fructele uscate.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania