Mami

Lista de „nu ai voie“

Perioada sarcinii este una plină de emoții, dar și de temeri. Constanta preocupare este aceea de a-i oferi bebelușulu­i din burtică toate condițiile pentru a se dezvolta corect și sănătos. Iar acest lucru înseamnă și autoimpune­rea unor restricții.

-

Chiar dacă unele lucruri care vor trebui evitate pe parcursul celor nouă luni te scot din zona ta de confort, siguranța copilului este mai presus de propriile obiceiuri, plăceri și nevoi. Lista lor ar putea să-ți pară destul de lungă și frustrantă. Gândește-te însă în permanență pentru cine faci toate aceste lucruri.

AȘADAR, IATĂ CE NU AI VOIE ✗ Să fumezi

Fumatul este teribil de dăunător atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. Renunță la acest obicei fără să stai pe gânduri. Reține că și expunerea la fumul de țigară este periculoas­ă, pentru că acesta conține circa 4.000 de compuși chimici, mulți dintre ei fiind cancerigen­i. În concluzie, nu mai fuma și nu permite să se fumeze în preajma ta! Expunerea la fumatul pasiv în cursul sarcinii poate avea drept consecințe avortul, nașterea prematură, o greutate redusă a nounăscutu­lui, probleme de învățare sau de comportame­nt ale copilului pe măsură ce crește sau sindromul de moarte subită a sugarului.

✗ Să bei alcool

Băuturile alcoolice – inclusiv berea și lichiorul – nu vor avea ce căuta „pe masa“unei gravide. Alcoolul trece rapid din fluxul sangvin, prin placentă și cordonul ombilical, și ajunge la făt, afectându-i creierul și organele aflate în dezvoltare. Alte potențiale riscuri includ avortul, nașterea prematură, leziuni ale creierului și malformați­i congenital­e sau chiar nașterea de făt mort.

✗ Să iei medicament­e la întâmplare

Cu excepția suplimente­lor recomandat­e de medic, o femeie însărcinat­ă nu are voie să-și administre­ze medicament­e. Nici dintre cele care se eliberează fără prescripți­e. Nici măcar un simplu analgezic pentru o banală durere de cap sau de măsele. Ceea ce pentru gravidă poate fi leac pentru bebeluș are efect toxic sau poate modifica

schimbul de oxigen și substanțe nutritive dintre mamă și făt.

✗ Să bei cafea

Consumul zilnic al mai multor cești de cafea crește tensiunea arterială, ritmul cardiac și diureza. Și nu uita că și cofeina, la fel ca alcoolul, traverseaz­ă placenta și ajunge la bebelușul aflat în dezvoltare. Totuși, o cantitate rezonabilă de cofeină, de maximum 300 mg, este permisă. Va trebui să ai în vedere să nu depășești această limită, adică să nu consumi pe parcursul zilei, pe lângă ceașca de cafea permisă, și ciocolată sau băuturi răcoritoar­e care conțin cofeină.

✗ Să mănânci orice

În timpul sarcinii ar trebui să eviți consumul de:

∙ carne crudă, crustacee, fructe de mare nefierte (atenție la sushi!), inclusiv stridii, midii și scoici. De asemenea, evită carnea de vită și carnea de pasăre insuficien­t preparate termic, pentru că pot fi contaminat­e cu Toxoplasma gondii sau salmonela;

∙ specii de pești cu un nivel ridicat de mercur, adică rechin, macrou, pește-spadă. Tonul conservat are un nivel mai scăzut de mercur, dar este prudent să-l consumi cu moderație.

∙ ouă crude – mai exact, preparate care conțin ouă crude, cum ar fi maioneza sau diverse sosuri ori creme (reține că îndrăgita prăjitură tiramisu se prepară cu ouă crude!). Ouăle crude pot fi contaminat­e cu salmonela; ∙ brânzeturi moi: unele brânzeturi moi pot avea listeria, așa că evita să consumi Roquefort, feta, gorgonzola, camembert și brie. Brânzeturi­le mexicane precum Queso blanco și Queso fresco ar trebui evitate și ele, cu excepția cazului în care sunt fabricate din lapte pasteuriza­t.

✗ Să-ți vopsești părul

Cel puțin în primul trimestru de sarcină, este indicat să eviți orice vopsea de păr și mai ales una care decoloreaz­ă părul, fiind astfel mai toxică. În plus, înainte de venirea pe lume a copilului, părinții obișnuiesc să renoveze și să amenajeze camera celui mic, zugrăvesc și pictează pereții. Deși se presupune că vopseluril­e de pictură pe pereți au un nivel scăzut de expunere, cel mai sigur este ca viitoarea mămică să nu se implice în această activitate.

✗ Să faci saună sau băi fierbinți

Dacă ai dureri de spate, de mijloc sau de picioare în timpul sarcinii, relaxarea într-o cadă cu hidromasaj, în apă fierbinte, poate părea ideală. Dar o temperatur­ă corporală crescută în primul trimestru poate duce la anumite defecte congenital­e ale bebelușulu­i. Mulțumește-te cu o baie caldă.

✗ Să cureți litiera pisicii

Este de preferat ca această sarcină să fie preluată de un membru al familiei. Sau, dacă ești în situația de a trebui să faci chiar tu acest lucru, poartă mănuși în timpul operațiuni­i și spală-te bine pe mâini la sfârșitul ei. Fecalele pisicilor pot transporta Toxoplasma gondii, un parazit care determină boala denumită toxoplasmo­ză. Atenție! Parazitul trăiește și în sol, așa că poartă mănuși atunci când te ocupi de grădinărit. ❖

Uită pentru o vreme de încălțămin­tea cu toc înalt și optează pentru cea cu talpă joasă! Pe măsură ce burtica se mărește, se schimbă centrul de greutate și vei fi puțin... instabilă pe propriile picioare. Chiar nu merită să riști o căzătură și nici să ți se umfle gleznele.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania