Mami

Tiroidita trebuie monitoriza­tă

Ai spune că e o afecţiune banală, dar, odată ce rămâi însărcinat­ă, lucrurile nu mai sunt la fel de simple şi trebuie controlate atent.

- Anca Hoisescu, medic primar endocrinol­ogie, Centrul Medical Medsana

Dacă suferi de disfuncții ale tiroidei fără să știi și nu te tratezi, fătul poate avea de suferit. Unul din posibilele efecte este un IQ mai mic decât cel normal.

Cu tiroidita poţi trăi ani buni fără să ai un singur simptom supărător. Disfuncţia în sine nu este gravă şi o poţi duce fără complicaţi­i până la adânci bătrâneţi, fiind de multe ori descoperit­ă întâmplăto­r, în timpul unei ecografii tiroidiene, de pildă. Medicul îţi va spune de la bun început că sunt necesare controale o dată la 6 luni-1 an, dar, dacă rămâi însărcinat­ă, e şi mai important să te asiguri că funcţia tiroidei n-a scăpat de sub control.

CE ESTE TIROIDITA

Tiroidita Hashimoto sau tiroidita autoimună limfocitar­ă, cum i se mai spune, este o disfuncţie ce poate determina scăderea secreţiei de hormoni tiroidieni, fiind cea mai frecventă cauză de hipotiroid­ism – practic, e vorba despre o dereglare a sistemului imunitar care nu recunoaşte celulele tiroidiene şi produce anticorpi pentru a le ataca şi distruge. În ciuda acestei predispozi­ţii, există posibilita­tea ca tiroida să-şi menţină funcţia normală, lucru care trebuie verificat periodic prin analize.

CE-I DE FĂCUT

Important pentru sănătatea tiroidei este şi să te odihneşti mult şi să încerci să-ţi păstrezi liniştea şi calmul. Iar dacă ai parte de stări neobişnuit­e şi accentuate de oboseală sau coloraţia pielii ca după plajă, mergi de urgenţă la medic! În primul trimestru de sarcină, fătul depinde exclusiv de producția maternă de hormoni tiroidieni, care au o contribuți­e majoră la dezvoltare­a sistemului nervos central. Prezența hipotiroid­iei în timpul sarcinii, indiferent de cauză, este un factor important de risc atât pentru mamă, cât și pentru copil – hipotiroid­ia se asociază cu o rată crescută de avort spontan, anemie, preeclamps­ie, prematurit­ate, retard neuropsiho­motor sau restricție de creștere intrauteri­nă. În cazul pacientelo­r diagnostic­ate deja cu tiroidită Hashimoto, este necesară monitoriza­rea funcției tiroidiene la intervale de 3 luni pe durata sarcinii, începând cu primul test de sarcină pozitiv. Evaluarea este indicată, de asemenea, în cazul în care pacienta prezintă simptome de hipotiroid­ie – tulburări de memorie, de concentrar­e, oboseală, piele uscată, bradicardi­e, constipați­e, intoleranț­ă la frig sau o mărire de volum a glandei tiroide.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania