Mami

Ce este nepotrivir­ea de Rh

Determinar­ea grupei sangvine și a Rh-ului este esențială chiar din primele săptămâni de sarcină, pentru viitorul fătului și sănătatea mamei.

-

Factorul Rh face diferența între două tipuri de sânge: unul prezintă la suprafața globulelor roșii anumite proteine, denumite antigene, ceea ce înseamnă că Rh-ul e pozitiv, iar celălalt nu prezintă aceste proteine, ceea ce duce la apariția Rh-ului negativ. În această situație, între o gravidă cu Rh negativ și embrionul cu Rh pozitiv moștenit de la tată va apărea o incompatib­ilitate.

Unde duce nepotrivir­ea

Încă de la prima sarcină (nu doar la cea dusă la bun sfârșit, ci și la cea întreruptă benevol sau în urma unui avort spontan) vor apărea în organism anticorpi antirh. Bunăoară, în cazul unei a doua sarcini, în situația în care embrionul are tot Rh pozitiv, organismul tău se va purta ca și cum ai fi alergică la bebe din burtică, iar anticorpii produși la anterioara sarcină vor străbate placenta și vor distruge globulele roșii ale fătului, ducând la apariția unor grave probleme de sănătate ulterioare sau chiar la moartea acestuia.

Ce-i de făcut

În cazul în care știi că ai Rh negativ, va trebui să faci un vaccin cu imunoglobu­lină anti-d, care să vă ferească atât pe tine, cât și pe bebe de eventuale necazuri. Acest vaccin se face în jurul săptămânii 28 de sarcină. Dacă bebe se naște fiind deținătoru­l unui Rh pozitiv, va trebui să repeți vaccinarea, în primele 72 de ore după ce puiul vine pe lume. Din păcate, această imunizare nu este una permanentă. La fiecare sarcină, chiar și în cazul uneia ectopice sau al unui avort, este posibil să ai nevoie de repetarea ei.

Unde se găsește vaccinul

Acest tratament poate fi administra­t în spitalul la care mama urmează să nască, în secțiile de hematologi­e, iar pentru pacientele din București – la Centrul Național de Hematologi­e Transfuzio­nală. Tratamentu­l este suportat de asigurarea de sănătate, însă există situații când vaccinul nu poate fi găsit în unitățile spitaliceș­ti și trebuie procurat din farmacii. Din păcate, prețul său este destul de mare, ajungând să coste între 350 și

400 de lei. ❖

 ??  ?? 85% DIN OAMENI AU RH POZITIV.
85% DIN OAMENI AU RH POZITIV.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania