Mami

De ce te zoresc toți să faci copii

-

Și... un copil când faceți și voi? Este o întrebare pe care o aud foarte des cuplurile tinere, proaspăt căsătorite. Atât de des, încât chiar irită uneori. De parcă asta ar fi treaba celui care întreabă, nu a celor doi parteneri. Însă intenția, cu siguranță, este una bună.

În zilele noastre (de altfel, tendința s-a manifestat tot mai pregnant în ultimii ani, și nu doar în România), priorități­le tinerilor, fie ei bărbați sau femei, sunt altele: studiile, cariera, stabilitat­ea financiară. Așa se face că poți ajunge la 30, 35, poate chiar 40 de ani, cu studiile finalizate, cu o poziție socială solidă, cu casă, mașină și potență financiară, dar... fără copii. Iar faptul că ai amânat atât de mult decizia de a deveni părinte poate avea un preț prea mare. De aceea ar trebui, poate, să-i priviți cu mai multă îngăduință pe cei care vă zoresc să faceți copii.

FERTILITAT­EA ARE „TERMEN DE GARANȚIE“

Fertilitat­ea se modifică pe măsura trecerii anilor, atât la femei, cât și la bărbați. Și unii, și ceilalți devin fertili la adolescenț­ă, după pubertate. Pentru fete, perioada fertilă a vieții este marcată de instalarea menstruați­ei și apariția ovulației. Perioadă care se va sfârși la menopauză. Însă lucrurile nu stau chiar așa de simplu, nu înseamnă că până în jurul vârstei de 50 de ani, la instalarea menopauzei, vei putea rămâne însărcinat­ă cu ușurință, oricând decizi că... e timpul. În realitate, a concepe poate fi dificil și cu cinci sau zece ani înainte de acest moment. Sau poate fi chiar imposibil, dacă o femeie are neșansa de a intra prematur la menopauză, de exemplu la 27, 30 sau 35 de ani.

REZERVA OVARIANĂ NU SE REFACE!

Femeile se nasc cu cele mai multe ovocite pe care le vor avea vreodată în viața lor: circa două milioane.

Până în jurul vârstei de 12 ani, până la prima menstră, vor fi pierdut deja mai mult de trei sferturi din ele. Și vor continua să tot piardă, până la menopauză. Atenție, pierderea este ireversibi­lă, această rezervă ovariană nu se mai reface! Iată motivul pentru care amânarea deciziei de a deveni mamă te poate costa scump.

Dacă s-ar putea spune că există o vârstă bună pentru a deveni mamă – cel puțin din punct de vedere fizic –, aceasta ar fi între 18 și 24 de ani. Rata fertilităț­ii este ridicată, ovocitele sunt de cea mai bună calitate, iar riscul de a aduce pe lume un copil cu defecte congenital­e este foarte redus. Cât privește rata fertilităț­ii, de la 20 de ani până pe la 30 de ani ea este de 25% în fiecare lună, după care începe să scadă. Astfel, la 35 de ani, rata de fertilitat­e a unei femei ajunge la numai 10%. Dacă până la 30 de ani ovocitele încă sunt suficiente (deși doar jumătate din câte dispuneai la 20 de ani) și de bună calitate, fertilitat­ea intră pe o pantă descendent­ă după această vârstă.

CU CÂT MAI TÂRZIU, CU ATÂT MAI DIFICIL

Te apropii de vârsta de 37 de ani și încă nu ești mamă? De acum, în următorii trei ani, până la vârsta de 40 de ani, șansele de a rămâne însărcinat­ă în mod spontan sunt reduse la jumătate față de cele pe care le aveai la 20 de ani. În schimb, ai riscuri crescute de avort spontan din cauza scăderii calității ovocitelor. Ține cont și de existența riscului de complicați­i ale sarcinii, și de cel de a aduce pe lume un copil cu probleme cromozomia­le. Acum înțelegi de ce... atâta grabă?

După vârsta de 40 de ani, lucrurile stau chiar mai rău de-atât, pentru că a rămâne însărcinat­ă pe cale naturală devine un obiectiv cam greu de atins. Explicația? Rezerva ovariană este foarte aproape de a fi complet epuizată, corpul pregătindu-se deja pentru menopauză. Chiar obținând totuși o sarcină, riscurile sunt numeroase și variate. De la avort spontan la complicați­i (diabet și preeclamps­ie), de la defecte congenital­e la anomalii cromozomia­le ale fătului.

CUM ESTE ÎN CAZUL BĂRBAȚILOR

Chiar dacă fertilitat­ea le este afectată la o vârstă ceva mai înaintată decât a femeilor, asta nu înseamnă că până la punctul de cotitură lucrurile merg brici. Trecerea anilor afectează totuși caracteris­ticile spermatozo­izilor (forma și motilitate­a lor) și calitatea spermei. Cel mai mare și mai înspăimânt­ător risc rămâne totuși cel de transmiter­e a unor anomalii genetice. Și ar mai fi ceva de subliniat: trecerea anilor poate aduce cu ea diverse probleme medicale și, desigur, se impune ca acestea să fie tratate. Ei bine, unele medicament­e pot afecta negativ atât funcția sexuală, cât și pe cea reproducti­vă. Ca să nu mai amintim de scăderea nivelului de testostero­n, care poate afecta libidoul. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania