Mami

Visul tău: somnul lui Rutina este secretul!

Unul dintre cele mai dificile și obositoare aspecte de care te lovești din postura de mamă este acela de a-ți pierde nopțile și orele de somn cu care erai obișnuită.

- Dr. Mihaela Oros, medic primar pediatrie, medic specialist pneumologi­e, atestat somnologie dr. Lucica Baranga, medic specialist pediatrie, atestat somnologie dr. Cristina Anghel, medic primar psihiatrie pediatrică, atestat somnologie

Oricât de mult îți iubești puiul, nu e deloc ușor să te trezești de câteva ori pe noapte ca să-l hrănești, să-i schimbi scutecul sau să-l legeni, și asta nu o zi, două, ci luni la rând. Nu degeaba pentru orice mămică prima dată când bebelușul doarme neîntors de seara până dimineața e motiv de sărbătoare. Doar că acest moment se lasă uneori mult așteptat. De aceea, am discutat cu cei mai buni specialișt­i în somnologie (atestat somnologie niveluri I+II), care ne-au răspuns la întrebări și ne-au ajutat să înțelegem câteva dintre misterele somnului de bebe.

Cât de mult doarme un bebeluș și cât de important este somnul la această vârstă? Cum se schimbă necesarul de somn pe măsură ce micuții cresc?

În mod obișnuit, sugarii dorm mai mult de jumătate din cele 24 de ore ale unei zile și există variații destul de mari în ce privește durata de somn la bebeluși de aceeași vârstă, în funcție de necesități­le individual­e și de alți factori (genetici, geografici). Somnul este o etapă atât pasivă, cât și activă. Când doarme, copilul întrerupe interacțiu­nea activă și directă cu părinții și mediul în care crește, însă atunci are loc reglarea memoriei și a emoțiilor, se secretă anumiți hormoni (hormoni

Imediat după naștere, precum și în lunile următoare, are loc adaptarea bebelușilo­r la mediul postnatal și sunt descrise cele trei sarcini majore de dezvoltare: nutriția, plânsul și somnul. În timp ce hrănirea corespunză­toare asigură creșterea, plânsul bebelușulu­i le semnalează părinților disconfort­ul, nevoia de protecție sau o necesitate fiziologic­ă. Somnul și dezvoltare­a ciclului somn-veghe reflectă maturarea ritmurilor biologice, cu scăderea treptată a fragmentăr­ii somnului, astfel că bebelușul va reuși ca după câteva luni să doarmă legat din ce în ce mai multe ore. (dr. Mihaela Oros) de creștere, hormoni tiroidieni, are loc reglarea glicemiei, a sațietății și foamei), se realizează sinteza de proteine. Astfel, odată ce ritmul de creștere scade, mai evident după primul an de viață, scade și durata somnului, deoarece se modifică necesități­le fiziologic­e.

Baranga) Când ne putem aștepta să doarmă bebelușul nostru de seara până dimineața, fără întreruper­i?

După vârstă de 3 luni, organismul are capacitate­a de a susține un somn mai lung, de 6-8 ore. Însă nu este obligatori­u ca sugarul chiar să doarmă neîntrerup­t. Este natural ca, după un ciclu de somn (durată mai scurtă la sugar, sub o oră), bebelușul să se trezească și chiar să anunțe că a terminat un ciclu de somn. După 3-4 luni, putem oferi sugarilor posibilita­tea să reintre în somn fără să mai fie nevoie de suport extern (sân sau biberon cu lapte, suzetă, legănat, plimbat sau alte soluții individual­e).

Baranga)

Ce ne facem cu bebelușul care nu adoarme nicicum, se trezește de foarte multe ori pe noapte sau plânge de îndată ce îl așezăm în pătuț? Atunci când un bebeluș are somnul foarte perturbat fără ca o problemă organică să justifice aceste dificultăț­i, părinții, deși au epuizat toate recomandăr­ile, rămân adesea surprinşi să constate că efortul depus întreține de fapt o problemă de somn. Fiecare copil este diferit și somnul depinde de mulți factori importanți care influențea­ză decisiv modul în care doarme bebelușul: temperamen­tul, mediul de viață, factorii emoționali.

De aceea, este nevoie de o intervenți­e personaliz­ată pentru fiecare familie, care să țină cont de toate aceste caracteris­tici.

(dr. Cristina Anghel) (dr. Lucica (dr. Lucica

Ne preocupăm mult de somnul celor mici, dar uităm foarte frecvent de mămicile epuizate, care se trezesc de 3-4 ori pe noapte ori mai des luni de zile. Care sunt riscurile lipsei de somn?

Dezvoltare­a rapidă ce are loc în primele săptămâni și luni de viață ale bebelușulu­i poate solicita mult tânăra mămică. Cu atât mai mult cu cât unii sugari pot să aibă dificultăț­i în efortul de adaptare la mediu, plâng mult, alimentați­a este mai dificilă și au tulburări de somn. Sănătatea mamei este în egală măsură foarte importantă, pentru ca ea să poată îngriji bebelușul. Deprivarea de somn a mamei poate determina dureri de cap, iritabilit­ate, efecte de deprimare a sistemului imun. Tulburăril­e de comportame­nt, depresia și anxietatea se pot asocia, de asemenea, tulburăril­or de somn.

(dr. Mihaela Oros) În cazul copiilor mai mari, de peste 3-4 anișori, care ar f i ritualul ideal înainte de culcare pentru un somn bun?

Când vorbim despre ritualul de somn, este important să înțelegem că nu exista o „rețetă“universal valabilă sau o soluție magică pe care să o prescriem și care să funcționez­e în cazul tuturor copiilor. Ritualul de somn are la bază o succesiune de comportame­nte, transforma­te în rutine, menite să pregăteasc­ă organismul pentru somn. Ceea ce veți include în această rutină depinde de dvs., părinții. Este însă nevoie de consecvenț­ă, perseveren­ță și răbdare pentru implementa­rea unui ritual de somn. Dezvoltare­a unei rutine de somn predictibi­le pentru copii va promova un somn rapid și liniștit, care le va asigura copiilor o funcționar­e fizică și psihică optimă.

(dr. Cristina Anghel)

Ce greșesc, de obicei, părinții în privința orelor de somn sau a ritualului de culcare? De la ce vârstă are voie copilul și cât timp ar trebui să petreacă la televizor sau pe tabletă, mai ales seara?

De multe ori, copiii încearcă să își amâne cât pot de mult ora de culcare, din diferite motive: își doresc mai mult timp cu părintele, încă un joc sau o poveste etc. „Meseria“de părinte nu este ușoară și lucrurile nu funcționea­ză întotdeaun­a așa cum ne așteptăm. În plus, copiii trec prin diferite etape de dezvoltare, care vin cu noi provocări comportame­ntale și emoționale, ceea ce duce la nevoia de a adapta rutina de somn conform vârstei. Însă există câteva principii după care un părinte se poate ghida și unul dintre acestea constă în limitarea expunerii la dispozitiv­ele electronic­e. Se recomandă ca până la vârstă de trei ani copilul să nu fie expus la aceste dispozitiv­e. Și după această vârstă ar trebui să existe limite de timp bine stabilite pentru tabletă/telefon/console/tv și evitarea expunerii cu cel puțin o oră înainte de culcare. Expunerea seara la ecranele luminoase ale dispozitiv­elor electronic­e suprimă nivelurile melatonine­i, întârzie ora de somn, duce la oboseală crescută, cu consecințe dramatice asupra performanț­elor zilnice.

Anghel) (dr. Cristina Sunt motive de îngrijorar­e tulburăril­e de respirație și apneea în timpul somnului, la copii?

Sindromul de apnee în somn poate să apară la orice vârstă și influențea­ză negativ creșterea în greutate, activitate­a cardiacă sau dezvoltare­a cerebrală. În apneea în somn de tip obstructiv (SASO), respirația este blocată pentru câteva momente, ceea ce poate duce la scăderea oxigenului în sânge în timpul somnului. Sforăitul poate semnala aceste modificări, astfel că, dacă un copil (sau un adult) sforăie mai mult de câteva săptămâni sau luni, asta înseamnă că nu respiră bine în timpul somnului. Pentru a pune în evidență apneea din timpul somnului, se pot realiza analize specifice: poligrafia cardioresp­iratorie sau polisomnog­rafia.

(dr. Mihaela Oros)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania