Mami

Alăptare, piatră de încercare

Hrănirea la sân a unui bebeluș poate fi uneori greoaie și plină de peripeții. Dezinforma­te, multe mămici abandoneaz­ă cu mult înainte ca bebe să împlineasc­ă șase luni.

-

Greutățile întâmpinat­e la alăptare, în combinație cu schimbăril­e hormonale care au loc în organismul lăuzei și cu stările de anxietate care o pândesc imediat după naștere, pot alunga dorința unei mame de a-și hrăni copilul așa cum trebuie. Din fericire, există o rezolvare pentru toate problemele, cu condiția să-ți păstrezi calmul, să ceri ajutor și să te informezi corespunză­tor. Am întocmit o listă a celor mai comune greutăți pe care le poți întâmpina, alături de soluțiile pe care le ai la îndemână ca să depășești greul.

1 Nu ai mamelonul format

Iată o problemă cu care se confruntă majoritate­a lăuzelor.

Din fericire, există în farmacii așanumitel­e „corectoare“, de fapt un mamelon de silicon care se aplică pe mamelonul tău, ajutând copilul să se hrănească. Unii pediatri nu-l recomandă de teama ca bebelușii să nu sufere apoi de confuzia sânului, situația când se obișnuiesc cu tetina, suzeta sau corectorul și refuză sânul mamei. Cu cât bebelușul e pus mai des la sân, cu atât mai repede se va corecta neajunsul.

2 Nu știi cât mănâncă, așa că ești tentată să îi dai și formulă

Este absolut normal să ai această dilemă câtă vreme cantitatea de lăptic primit la sân nu se poate cuantifica. Indicatori­i că bebe mănâncă suficient sunt starea lui de bine (doarme cum

trebuie, nu plânge mult și nu e agitat), faptul că udă scutecul des și ia în greutate. Este bine de știut că un sugar nu va mânca la fel de mult la fiecare masă.

3 Regurgitea­ză

În mod normal, un copil hrănit la sân va întâmpina mult mai rar astfel de probleme. Se poate întâmpla însă ca el să înghită foarte mult aer în timpul mesei, să nu-l poată da afară și atunci să verse câteva picături de lăptic. Supraalime­ntația este și ea mai rar întâlnită în cazul celor hrăniți la sân, dar asta nu înseamnă că nu poate apărea la un moment dat. Nu uita, așadar, să îl pui să eructeze din când în când, nu doar la finalul mesei, ci și când schimbi un sân cu celălalt. Voma în jet, cu lapte grunjos, aproape închegat și golirea întregului conținut stomacal poate fi semnul unor tehnici greșite sau al unei afecțiuni (reflux gastroesof­agian). Imediat după masă, bebe trebuie manevrat cu grijă și mare calm, fără grabă sau nervozitat­e.

4 Te dor sânii

În săptămânil­e imediat următoare nașterii, sânii suferă o mulțime de modificări. Instalarea lactației aduce cu sine și dureri sau tumefieri care pot fi calmate cu ajutorul unor comprese cu apă călduță și al alăptatulu­i cât mai des. Dacă micuțul nu reușește să golească sânul, atunci poți folosi o pompă pentru a extrage tot laptele și pentru a calma tensiunea.

5 Ți s-au crăpat mameloanel­e

Rănile sunt foarte frecvente la debutul alăptării. Ragadele, cum poartă denumirea aceste crăpături, sunt cauzate de o tehnică defectuoas­ă ori supturi prelungite. Pentru evitarea lor, este bine ca, înainte să naști cu câteva săptămâni, să aplici pe mameloane o cremă emolientă creată special pentru sâni. Aceeași cremă te va scăpa și de ragade. În plus, ar fi bine să stai fără sutien și bustieră cât poți de mult, până la vindecare. Aerisirea și evitarea umezelii grăbesc cicatrizar­ea. În tot acest timp, nu vei întrerupe alăptarea. Odată declanșat reflexul de eliminare a laptelui, durerile scad în intensitat­e.

ESTE PROBA CÂNTARULUI UTILĂ?

Multă lume o recomandă pentru a scăpa de dilema „mănâncă bebe îndeajuns?“, dar se pare că nu întotdeaun­a te ajută realmente. „Această metodă de verificare a cantității de lapte înghițite la fiecare alăptat ne poate induce în eroare. În schimb, e important să observăm suptul și înghițitur­ile, să vedem dacă sugarul e satisfăcut după masă, dacă are suficiente scaune și udă frecvent scutecul, dacă ia bine în greutate, conform graficelor de creștere ale Organizați­ei Mondiale a Sănătății. E important dacă bebelușul suge doar lapte de început, mai apos, sau ajunge și la cel mai gras de la final. Contează foarte mult numărul de mese, alăptarea la cerere și trebuie să știm că felul în care se hrănește un bebeluș poate fi foarte diferit cantitativ, iar cântarele pot da erori“, explică dr. Ilinca Tranulis, pediatru, consultant în lactație.v

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania