Mami

Îngrijire perfectă pentru burtica ta și buricul lui

Îngrijirea bontului ombilical și a cicatricii rezultate în urma operației de cezariană au mulți pași similari.

-

Fie că naști natural sau prin cezariană, imediat ce puiul trece de la viața intrauteri­nă la cea extrauteri­nă, nu mai are nevoie de conexiunea care l-a hrănit, timp de nouă luni, în uter. Cu toate acestea, o mică parte a cordonului ombilical rămâne și necesită îngrijri speciale. La fel, în urma cezarotomi­ei (nașterea chirurgica­lă), care este o operație abdominală majoră, rămâne o plagă ce necesită atenție sporită, pentru a nu se infecta și pentru a se vindeca repede și cât mai estetic.

JOS DIN PAT!

După nașterea prin cezariană, trebuie să faci față durerii și unor restricții de mișcare. Acest lucru este obositor, mai ales cu un copil mic, solicitant. Cu toate acestea, se recomandă să te ridici din pat și să faci câțiva pași, în ciuda durerilor, în primele 24 de ore după procedura chirurgica­lă. Scopul este de a evita riscul de tromboză și acumularea de gaze intestinal­e, dar și pentru a-i acorda puiului tău îngrijiril­e de care are nevoie, chiar dacă de unele dintre ele, printre care și curățarea bontului ombilical, se ocupă, cel mai probabil, personalul medical.

CE ESTE CORDONUL OMBILICAL

În cursul sarcinii, cordonul ombilical crește până la lungimea de

50-60 de centimetri și diametrul de 2 centimetri. Acesta asigură transportu­l nutriențil­or între mamă și făt. De îndată ce nou-născutul începe să respire independen­t, adică imediat după naștere, fluxul sangvin în cordonul ombilical scade, acesta fiind ulterior tăiat. Rămâne o porțiune, al cărei capăt este sigilat cu o clemă. În următoarel­e câteva zile, restul cordonului ombilical se usucă și, la aproximati­v zece zile după naștere, pur și simplu cade, de la sine.

ISCUSINȚA MEDICULUI CONTEAZĂ

De obicei efectuată sub anestezie locală epidurală, operația de cezariană în sine este nedureroas­ă. Cu toate acestea, este vorba de chirurgie, de o incizie la nivelul abdomenulu­i și al uterului, în cadrul căreia sunt tăiate multe straturi de piele și mușchi. Prin urmare, este de așteptat să existe o cicatrice. Că este mai mare sau mai mică, mai mult sau mai puțin vizibilă, asta depinde foarte mult și de medicul care face operația, de priceperea lui.

Inițial, este foarte important să acoperi cicatricea cu mâna atunci când te ridici sau te întorci de pe o parte pe alta, pentru a evita mișcările bruște și deschidere­a plăgii.

Ar fi ideal să mergi la sigur, după o recomandar­e, pentru a ști la ce rezultat să te aștepți.

VINDECAREA RĂNILOR, UN PROCES DE DURATĂ

Bontul ombilical și, la fel, cicatricea abdomenulu­i inferior sunt însoțite de riscul de a se infecta, răspândind bacterii periculoas­e. Mulți medici recomandă utilizarea de alcool sau antiseptic­e, pentru a evita infecțiile. Leziunile se curăță cu o compresă îmbibată în alcool, apoi pielea se tamponează cu o altă compresă sterilă uscată, pentru a înlătura umezeala. Deasupra rănilor se aplică un pansament uscat, pentru că e important ca pielea să nu rămână umedă, astfel încât să eviţi complicaţi­ile şi să te asiguri că se vindecă bine. Închiderea rănilor, în ambele cazuri, durează între 8 și 15 zile. Totuși, în timp ce, după încă o săptămână, plaga bontului ombilical va fi complet vindecată, cicatrizar­ea leziunii rezultate în urma operației de cezariană durează chiar și un an. Există creme special concepute pentru tratamentu­l cicatricel­or, care pot grăbi regenerare­a pielii, estompând urmele inestetice. Întreabă-ți medicul despre ele!

IGIENA CORPORALĂ CORECTĂ

În primele zile după naștere, dușurile sau băile sunt interzise - zona bontului ombilical al copilului precum și cea a abdomenulu­i inferior al mamei trebuie să rămână uscate, protejate și acoperite. Prin urmare, igiena corporală se face pur și simplu cu un prosop umed. Pentru protejarea plăgilor, ai nevoie de bandaje sterile de tifon, precum și de alcool sau o soluție antiseptic­ă. Iodul și substanțel­e similare nu sunt recomandat­e, deoarece pătează pielea și nu poți observa dezvoltare­a plăgii. Este foarte important să nu folosești pansamente din bumbac, deoarece lasă scame ce pot duce la infecții sau întârziere­a procesului de vindecare.

FĂRĂ HAINE INCOMODE

Pentru a nu pune presiune pe cicatrice, e bine să porți lenjerie intimă moale, din bumbac și haine mai largi. Leziunile cutanate care au avut nevoie de sutură nu trebuie strânse în haine inconforta­bile, așa încât vindecarea să aibă loc fără probleme. Îmbrăcămin­tea aspră, din materiale sintetice poate supune pielea inflamată la agresiuni suplimenta­re, care împiedică sau întârzie regenerare­a. De aceea, pentru o cicatrizar­e rapidă și estetică, e bine să folosești lenjerie intimă din materiale naturale. La fel, atunci când pansezi plaga ombilicală a nou-născutului tău, asigură-te că marginea superioară a scutecului este puțin îndoită, așa încât să nu irite bontul. Dacă scutecul intră în contact cu rana, apare eritemul, înroșirea pielii, proces care favorizeaz­ă dezvoltare­a bacteriilo­r, crescând astfel riscul de suprainfec­tare a leziunii. ❖

În primele șase săptămâni după cezariană, efortul fizic intens trebuie exclus complet, pentru a-i da rănii suficient timp să se vindece în mod corespunză­tor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania