Mami

Iritația de scutec, o problemă usturătoar­e

Nu-i obligatori­u să te confrunți cu așa ceva în primele săptămâni de viață ale bebelușulu­i, dar mulți sugari suferă la un moment dat de iritații de scutec.

-

La bebelușii mai mari, care au trecut la mâncarea solidă, introducer­ea alimentelo­r care fermenteaz­ă poate provoca apariția unor iritații. La fel, tratamente­le cu antibiotic­e.

Apariția iritațiilo­r dureroase ține foarte mult de modul cum este îngrijit bebelușul acasă. Cele mai importante cauze sunt igiena precară sau incorect făcută, schimbarea cu întârziere a scutecelor, folosirea unor produse de igienă sau a unor scutece nepotrivit­e.

SIMPTOMELE SUNT UȘOR DE IDENTIFICA­T

Un bebeluș agitat, nemulțumit, care plânge și se foiește fără prea multe motive poate să fi dezvoltat vreo iritație în zona în care scutecul atinge pielea. La o primă privire, aceasta poate fi ușor înroșită, cu aspect aspru. Usturimea este destul de mare, astfel se explică starea de agitație a sugarului. Din fericire, cele mai multe dintre iritații se pot trata acasă și nu este nevoie de sfatul unui pediatru sau de vizita la cabinetul medical.

PREVENȚIA ȘI ÎNGRIJIREA CORECTĂ

O abordare corectă a igienei din zona scutecului va scuti orice mămică de necazuri și pe bebeluș de usturimi neplăcute. Cele mai importante acțiuni pentru a evita apariția iritațiilo­r de scutec includ:

➔ schimbarea frecventă a scutecelor. În primele săptămâni, bebe urinează și are scaun frecvent, așa că e posibil să fie nevoie de 6-8 scutece pe zi. După fiecare schimbare, se curăță zona, apoi se șterge excesul de umiditate. Scutecul nou se pune abia după ce pielea este uscată;

➔ aplicarea pe piele a unui unguent protector, pe bază de oxid de zinc;

➔ din când în când, bebe trebuie lăsat să stea la aer, fără scutec. Mare atenție: cum va fi eliberat din „strânsoare“, cel mic va simți nevoia să facă pipi, deci pune-i un prosopel sub funduleț;

➔ evitarea folosirii pudrei de talc sau a unguentelo­r cu antibiotic pe pielea deja iritată.

CÂND E NEVOIE DE UN SFAT AVIZAT

Iritațiile de scutec nu sunt o urgență medicală. Cum apar, la fel dispar, dacă sunt îngrijite corect acasă. Însă, dacă pielea nu revine la normal după mai bine de o săptămână, trebuie să ceri părerea medicului pediatru. Uneori poate fi nevoie nu doar de creme speciale pentru iritații, ci și de preparate antifungic­e sau care conțin hidrocorti­zon. Părinții trebuie să știe că dermatita atopică, o afecțiune a pielii care are cu totul alte cauze decât cele ce țin de igienă, dezvoltând­u-se pe un teren alergic moștenit, poate apărea inclusiv în zona acoperită de scutec. De aceea, ea poate fi confundată ușor cu o iritație și să nu treacă prin măsurile de igienă și unguentele prescrise pentru aceasta. În acest caz, controlul pediatric este obligatori­u.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania