Mami

Despărțiri anevoioase

-

Păcat că nu putem fi conștienți ce viață bună avem cât suntem bebeluși! Suntem hrăniți la pieptul cald și bun al mamei, mâncăm și noaptea, ne facem nevoile în scutece... Dar, mult înainte de a putea conștienti­za un așa huzur, ne despărțim de toate aceste avantaje.

te ĩngrijorea­ză că sănii tăi au ĩncă mult lapte si nu stii ce problame ar putea să-ti creeze faptul că nu vor fi goliti complet? Stai linistită! Pe măsură ce scade cererea, scade si oferta Ĩn schimb, poti să reduci can-titatea de lichide pe care o consumi ĩn această perioadă.

Despărțiri­le de lucrurile confortabi­le sunt rareori ușoare. În continuare vorbim despre 3 astfel de momente delicate din viața bebelușulu­i: despărțire­a de sânul mamei, de masa de noapte și de scutec.

1. CUM ȘI CÂND SE FACE ÎNȚĂRCAREA

Indiscutab­il, alăptarea este cel mai prețios dar pe care îl poți face copilului tău. Șase luni de hrană exclusivă la sân sunt obligatori­i pentru a-i asigura bebelușulu­i un start bun în viață. Laptele tău înseamnă pentru el nu doar hrană, ci

și imunitate, deci mai puține riscuri de îmbolnăvir­e, mai puține alergii. Cu toate acestea, trebuie să vină și etapa diversific­ării, când începi să introduci alimentele solide. Nu, nu îl vei despărți total de sân dacă ai belșug de lapte. Poți continua să-l alăptezi până la doi anișori, însă, treptat, vei înlocui reprizele de supt cu mese din hrană solidă. Nici nu este recomandat­ă o înțărcare rapidă, bruscă, în care mama să refuze să-și mai pună copilul la sân. Asta, deoarece poate avea în viitor urmări negative în ceea ce privește atașamentu­l. O înțărcare blândă, în ritmul copilului va dura săptămâni, luni sau chiar mai mult.

De unde vei ști că e vremea

Urmărește cu atenție copilul, pentru că există semne că a venit momentul să începi diversific­area: ✹ suge din ce în ce mai puţin; ✹ refuză des sânul; ✹ este uşor de distras de la sân; ✹ este mai interesat de alimente solide decât de sân;

✹ acceptă mai uşor mâncarea şi sucul de fructe decât laptele.

E nevoie de timp

Cel mai bine este să-i acorzi o săptămână pentru înlocuirea primei mese. Alege s-o înlocuieșt­i pe cea în care ai cel mai puţin lapte. Apoi, treptat, înlocuieşt­i şi celelalte mese de lapte, pe măsură ce îi introduci piureurile, supele, iaurturile etc. Ultima alăptare pe care o vei scoate va fi cea de seară, pentru că este mult prea importantă pentru bebeluș. Ea face deja parte din rutina de somn, iar renunțarea la alăptare înainte de culcare v-ar da amândurora viața peste cap.

Îi poţi da în continuare sân seara şi dimineaţa, dar nu ca masă bazată exclusiv pe lapte matern, ci doar ca parte din „meniu“.

Alege cel mai bun moment!

Este importantă alegerea momentului când demarezi „operațiune­a Înțărcarea“. În niciun caz atunci când micuțul este bolnăvior, când îl chinuiesc erupțiile dentare sau când apar schimbări în viața voastră de familie, cum ar fi renovarea apartament­ului sau chiar mutarea. Și cu atât mai puțin în perioade în care tu ești stresată din diverse alte motive, pentru că îi vei transmite starea ta. Amândoi – și tu, și copilul tău – trebuie să fiți cu adevărat relaxați. Mai mult, prima masă de solide nu-i va fi oferită când îi este foame foarte tare și, în consecință, va fi agitat. O va refuza fără drept de apel. Urmăreşte-i reacţia în fața primei mese care nu este sânul. Dacă vezi că înţărcarea are un puternic efect negativ asupra lui, renunță, ia o pauză, amână. Alăptarea nu înseamnă doar hrană, ci şi un moment de tandreţe căruia îi simte lipsa. Fii cât mai afectuoasă şi mai iubitoare cu puiul tău, mai ales acum, pentru că are mare-mare nevoie!

2. RENUNȚAREA LA MASA DE NOAPTE

Potrivit specialișt­ilor, după împlinirea vârstei de 10 luni, n-ar mai trebui ca bebelușul să fie alăptat noaptea. Vestea sună bine mai mult pentru tine, mami! Ca acest lucru să nu-l afecteze în vreun fel, ar trebui ca peste zi să primească trei mese de alimente solide. Altfel spus, dacă peste noapte „se cere“, să ai convingere­a că o face din obișnuință, nu de foame.

Decalarea orelor de masă

Din momentul în care decizi să elimini mesele de noapte, pune în aplicare un plan de mărire graduală a intervalul­ui dintre mese, concomiten­t cu scăderea cantității de lapte. De exemplu, dacă obișnuia să sugă de trei ori într-o noapte – să zicem la orele 1.00, 4.30 și 7, „mută-le“cu o jumătate de oră mai târziu. Peste două, trei nopți – cu încă o jumătate de oră și tot așa până le elimini cu totul. Nu te îngrijora, organismul bebelușulu­i se va adapta noului program. De ajutor este ca, pe lângă decalarea orelor meselor de noapte, să îi oferi cât se poate de târziu ultima masă, cea dinaintea somnului de noapte. Dacă nu se poate dintr-odată, tot treptat. Dacă îl alăptai la ora 21, mută la 21.30, apoi la 22, 22.30 și în final la 23 sau 23.30. Cu cât va mânca mai tarziu, cu atât cresc șansele să nu mai ceară până dimineața. Cel mai bine ar fi ca această ultimă masă să

fie solidă, ca să fie și sățioasă totodată. Biscuiții cu iaurt sau cu banană sunt variante de luat în seamă.

Asigură-i condiții pentru un somn lin

Important este ca, odată ce micuțul a adormit, să-i asiguri un mediu liniștit, fără lumini, iar camera să fie aerisită. Chiar dacă tu și tati rămâneți să vedeți un film până mai târziu, nu fiți gălăgioși dacă vreți ca bebelușul să doarmă până dimineața și să nu mai fie necesar să i se servească o masă. Iar tu, mami, mai ai de respectat o regulă: să rămâi neînduplec­ată în decizia ta. Mesele scoase rămân scoase! Nu ceda plânsului. Și ține cont că poate are alte motive să plângă: s-a speriat de vreun zgomot, îi este cald, îl chinuiesc erupțiile dentare ori a umplut scutecul. Schimbă-l și liniștește-l fără să aprinzi lumina, fără să te precipiți. Ia-l în brațe, alintă-l și va adormi din nou puișorul tău.

3. ZBOARĂ, SCUTECULE, ZBOARĂ!

Nu poți avea pretenția ca la un anișor piciul să nu mai aibă nevoie de scutec și să își facă nevoile la oliță. Va trebui să treacă încă un an până atunci. Și asta, pentru că are nevoie de niște abilități pentru a folosi olița. În primul rând, aceea de a recunoaște din timp nevoia de a urina. Apoi, capacitate­a de a-și da jos pantalonaș­ii și răbdarea de a sta câteva minute pe oliță. Dar, dacă tot „vorbim“de despărțiri grele, îți vor folosi aceste informații când va veni momentul să dați scutecele pe oliță.

Tot șpilul este ca, atunci când va veni vremea, trecerea să fie făcută relaxat, în joacă. Nu cu țipete și în niciun caz cu pedepse. Procesul acesta nu este o luptă a voinței. O să pierzi fără drept de apel, pentru că micuții pot fi încăpățâna­ți ca niște catâri. Dacă piciul nu o să vrea, nu o să vrea și gata! Cu cât mai hotărâtă și insistentă vei fi tu, cu atât mai îndărătnic va fi el. Ia-o ușor. Ia-o în joacă. Va trebui să-l faci să perceapă procesul ca pe o distracție pe cinste.

Operațiune­a „Olița“trebuie să fie amuzantă

În primul rând, veți cumpăra olița împreună. Mai mult, o va alege copilul. Apoi, îi vei cumpăra niște chiloței haioși, colorați, eventual cu personajul de poveste sau de desene animate preferat. Aceștia se vor afla în permanență la loc vizibil, pentru că ei vor reprezenta motivația, până în ziua în care vor fi îmbrăcați. Un alt lucru important: olița se folosește la baie. Nu în mijlocul camerei, nu pe hol, nu unde vrea micuțul. Trebuie de la început să asocieze olița cu baia și cu activități­le specifice acestui spațiu. Urmărește de câte ori pe zi face pipi și notează. În momentul în care ai informații­le acestea și intuiești când e timpul să meargă la oliță (ține cont și de cantitatea de lichide consumate), poți trece la pasul următor. Mergeți la baie, la oliță. Copilul va avea cu el, în baie, toate acele lucruri care îi fac plăcere: jucării, suc, baloane. La început, s-ar putea să fie nevoie să stai cu el în baie și o oră, dar... mai contează acest fleac?

Este esențial să-i recompense­zi victoriile

A reușit să facă pipi la oliță? Entuziasme­ază-te, felicită-l! Oferă-i și o recompensă materială, chiar dacă este ceva neînsemnat. De fiecare dată când mergi cu el la baie îi spui explicit, clar:

„Mergem să facem pipi/ caca“. La final, îi spui:

„Ai făcut pipi/caca“, tocmai pentru ca el să asocieze cuvântul cu acţiunea în sine.

Nu taxa accidentel­e

De vreme ce vei ști cam de câte ori pe zi face pipi, la intervalel­e de timp pe care le consideri tu potrivite, mergeți la baie, pe oliță. Dacă se întâmplă totuși ca „accidentul“să fi avut deja loc, nu îl certa. Schimbă-l și spune-i că este băiețel/fetiță mare și că de-acum înainte va face numai la oliță. În perioada de învățare, nu pleca departe de casă cu micuțul, așa încât să strici ceea ce încerci să construieș­ti: un anumit program și obicei. Peste zi copilul va purta chiloței, iar scutec numai noaptea. Deocamdată. Până va renunța și la purtarea lui pe timpul nopții. Dimineața, când se trezește, îi scoți imediat scutecul și fuguța la oliță. Nu va dura mult și copilul va cere singur olița când va avea nevoie. ❖

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania