Mami

Bebe la masaj

Nici pentru adulți, nici pentru copii masajul nu este un moft, ci o adevărată terapie. Fie că îl faci după baia de seară sau înaintea ei, are același scop: să-l linișteasc­ă pe bebe și să-i dea o stare de bine.

-

Știm cu toții ce efecte minunate pot avea asupra întregului corp câteva minute de masaj al zonei lombare sau cervicale după o zi obositoare de muncă ori un masaj al picioarelo­r după ce am mers mult pe jos. În cazul sugarilor, masajul are un efect reconforta­nt și relaxant, calmează colicile abdominale și tonifică mușchii aflați în creștere. Și asta nu e tot: ritualul masajului încurajeaz­ă interacțiu­nea dintre mamă și bebeluș, sporind încrederea acestuia în gesturile materne, îl ajută pe cel mic să doarmă mai bine și stabilește o rutină, de care toți sugarii au mare nevoie.

MOMENTUL BUN

Majoritate­a părinților aleg seara pentru acest ritual, înainte sau după băiță. Părerile specialișt­ilor sunt împărțite. În vreme ce unii susțin ca fiind ideale momentele dinaintea băii, pentru că masajul poate avea efect revigorant și stimulator, alții sunt de părere că el mai degrabă relaxează și induce o stare de somnolență, recomandân­du-l chiar înainte de culcare. Până la urmă, contează doar dispoziția părinților și starea celui mic. E obligatori­u ca puiuțul să nu fie agitat, să nu aibă burtica plină, să nu fie foarte înfometat și nici somnoros.

CUM SE PROCEDEAZĂ

În primul rând, este nevoie ca persoana care-i face masaj celui mic, de preferat mami, să fie într-o stare emoțională bună. Să aibă bună dispoziție, să fie calmă și relaxată (anxietatea adultului se va transmite automat celui mic). Apoi, mișcările vor fi foarte gentile, fie circulare, cu buricele degetelor, fie de du-tevino cu podul palmelor. Specialișt­ii în kinetotera­pie recomandă să se înceapă cu zona piciorușel­or, pentru că sugarul este obișnuit cu atingerea frecventă a acestora când i se schimbă scutecul. Ușor-ușor, se urcă spre gât, masând cu tandrețe mânuțele, burtica și pieptul. Apoi, bebe va fi întors pentru masarea spatelui. Și de această dată se va începe de la piciorușe, cu masarea tălpilor.

ULEIUL POTRIVIT

Nu orice produs din plante naturale este și recomandat pentru masajul unui bebeluș, știut fiind cât de sensibilă este pielea celor mici. În vreme ce unele uleiuri au mirosuri foarte puternice, care pot provoca stări de agitație și neplăcere, altele duc la apariția unor alergii. Evită uleiul de alune sau nucă și pe cel de chimen (poate provoca arsuri). Alege în schimb uleiul de gălbenele, untul de cocos, uleiul de măsline, de migdale-dulci. Sau un ulei special pentru bebeluși. ❖

Pentru a folosi mișcările cele mai corecte și eficiente, poţi face o programare la un terapeut care cunoaște foarte bine aceste tehnici și te poate învăţa, în plus, câte ceva despre gimnastica pentru bebeluși.

 ??  ?? Înainte de a începe, nu uita să ai unghiile tăiate scurt, să nu porţi bijuterii, iar mâinile să nu fie reci.
Înainte de a începe, nu uita să ai unghiile tăiate scurt, să nu porţi bijuterii, iar mâinile să nu fie reci.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania