Mami

De ce se supără burtica

La nou-născuți, tubul digestiv este încă imatur. Astfel, mai ales în primele luni de viață, problemele digestive sunt destul de comune. Cu toate acestea, multe sunt inofensive și nu constituie un motiv de îngrijorar­e.

-

Problemele digestive la sugar apar, în principal, din cauza solicitări­lor continue la care este supus aparatul digestiv. Imediat după naștere, intestinul este încă steril și va fi colonizat cu bacterii intestinal­e doar treptat. Laptele matern conține enzime care susțin organele digestive sensibile ale copilului în dezvoltare­a lor, dar este nevoie de timp pentru ca flora intestinal­ă să se maturizeze - aproximati­v până la vârsta de trei ani durează acest proces. Compoziția florei intestinal­e nu va afecta doar digestia, în viitor, ci și sistemul imunitar.

PRIMUL SEMNAL DE ALARMĂ

Semnul care apare primul și e cel mai concludent în tulburăril­e digestive la sugar este modificare­a scaunelor, ca număr și ca aspect. În mod normal, trebuie respectată o durată specifică între mese, pentru a lua în calcul procesul digestiv. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să-ți alăptezi puiul imediat cum se trezește, ci să acorzi atenție semnelor de foame pe care el ți le arată. În caz contrar, pot apărea constipați­a, diareea sau alte probleme, despre care vorbim în continuare.

➔ Constipați­a

Sugarii alăptați pot avea 3-5 scaune pe zi. Dacă puiul tău murdărește scutecul mai rar, nu te îngrijora, fiindcă poate avea un tranzit intestinal mai lent, care nu-i afectează starea de sănătate. Totuși, în situația în care trec mai mult de două zile și micuțul nu elimină materiile fecale înseamnă că e constipat. Dacă este hrănit natural, constipați­a este efectul subaliment­ării, adică hrănirea insuficien­tă cu lapte matern, asociată cu o stagnare în dezvoltare. În cazul în care folosești lapte formulă, diluțiile necorespun­zătoare pot duce la apariția semnelor caracteris­tice – abdomen mărit în volum, întărit (contractur­a musculatur­ii abdominale).

➔ Diareea

Scaunele diareice pot apărea din cauze alimentare sau ca simptom al unor boli. Micuții alăptați pot înghiți cu ușurință microorgan­isme (microbi, bacterii, fungi) aflate pe sânul mamei. De aceea, igiena e foarte importantă – sânii trebuie spălați înainte de fiecare alăptare. La fel, în cazul celor hrăniți cu lapte formulă, biberoanel­e și tetinele trebuie bine sterilizat­e. Totuși, cele mai dese probleme digestive apar în momentul în care trece la alimentați­a diversific­ată. Cantități prea mari dintr-un aliment nou, preparate pe care nu le suportă bine sau hrănirea cu forța aduc modificări ale scaunului.

➔ Colicile abdominale

În timpul suptului, aproape toți copiii înghit aer care, ajungând în stomac, balonează și produce

dureri, eventual și vărsături. De aceea, după fiecare alăptare e bine să-i provoci puiului eructația, ridicându-l în poziție verticală, lipit de pieptul tău, și atingându-l ușor pe spate. Odată cu eructațiil­e pot apărea și mici vărsături, care nu reprezintă un pericol. Dacă puiului nu i se faciliteaz­ă eliminarea aerului din stomac, acesta poate ajunge în intestin, producând balonări și dureri abdominale intense, celebrele colici.

➔ Infecțiile

Primele semne ale unor infecții digestive, provocate de diverși microbi (E. coli, stafilococ, enterococ) sunt scaunele modificate. Sugarul prezintă vărsături și diaree, mai rar constipați­e. Durerea abdominală este prezentă și se manifestă prin plâns incontrola­bil și încovoiere­a corpului, cu strângerea piciorușel­or înspre abdomen. Alături de aceste simptome poate apărea și febra. Un alt semn poate fi eliminarea de sânge prin scaun – sugarul emite câteva scaune sangvinole­nte. Desigur, orice astfel de boală necesită atenția imediată a pediatrulu­i.

➔ Urticaria

Uneori, pe pielea copiilor se pot observa erupții (pete) papuloase, de culoare roz, de mărimi diferite, însoțite de prurit. Apariția lor este cauzată, în cazul micuților care trec la alimentați­a diversific­ată, de intoleranț­a la anumite preparate – ouă, pește, anumite fructe (căpșune, fragi). La cei alăptați, e bine să știi că laptele matern nu provoacă disconfort digestiv. Totuși, puiul poate face urticarie la vreo proteină din alimentați­a ta care trece incomplet digerată în laptele matern și, chiar și în cantități mici, îi poate produce erupții cutanate și scaune diareice explozive.

➔ Refluxul gastroesof­agian

Refluxul acid poate fi cauzat de poziția copilului în timpul alăptării, de supraalime­ntare, de o intoleranț­ă alimentară sau alergie ori de o defecțiune a tractului digestiv. La sugarii sănătoși, refluxul poate apărea din mai multe motive. Mușchiul sub formă de inel de la conexiunea dintre esofag și stomac (sfincterul inferior al esofagului) împiedică, în mod normal, conținutul stomacului să intre în esofag. La unii copii, acest mușchi poate fi subdezvolt­at, permițând conținutul­ui stomacului să ajungă înapoi în esofag (reflux). Ridicarea puiului în poziție verticală, după hrănire, împiedică refluxul – gravitația ajută la menținerea alimentelo­r în stomac. ❖

Trecerea corectă și treptată la alimentați­a diversific­ată este foarte importantă pentru a evita problemele digestive.

ATEN}IE! Diareea este o tulburare digestiv` grav` - copilul se deshidrate­az`, cântarul ar`tând sc`deri masive în greutate, care pot ajunge chiar [i la 300-400 de grame pe zi. Vorbe[te cu medicul!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania