Mami

Cu jucăriile curate

Surse de răspândire a germenilor, jucăriile trebuie mereu curățate și dezinfecta­te, mai ales dacă se întâmplă să cadă pe jos sau să fie împărțite cu alții copii.

-

Atunci cînd îi cumperi jucării copilului tău, asigură-te că vopseaua este rezistentă la salivă, deoarece bebelușii adoră să ronțăie orice, iar jucăriile ar putea reprezenta astfel un risc pentru sănătate. Nu uita că pipăitul cu buzele și limba este modul prin care puiul face cunoștință cu obiectele care îl înconjoară. Așadar, mai puține jucării, dar de bună calitate decât multe și periculoas­e! Dar, fie ele din material plastic, diverse țesături sau lemn, jucăriile trebuie igienizate des și cu grijă, cu produse inofensive pentru cel mic.

CURĂȚENIA ESTE PRIMORDIAL­Ă

În general, infecțiozi­tatea virusurilo­r și bacteriilo­r pe suprafețe variază în funcție de condițiile de mediu, cum ar fi temperatur­a și umiditatea. Pentru virusul SARSCOV-2,

vedeta ultimei perioade, s-a demonstrat că poate rămâne infecțios pe anumite obiecte chiar până la 6 zile. În general, se poate asocia o infecțiozi­tate mai lungă a virusului cu temperatur­ile scăzute. Chiar și în secrețiile biologice se presupune că virusul rămâne stabil pentru mai mult timp când afară este frig. De aceea, punerea în aplicare cu consecvenț­ă a igienei este cea mai eficientă măsură împotriva transmiter­ii agenților patogeni pe sau prin suprafețe.

CÂND TREBUIE SĂ-I DEZINFECTE­ZI JUCĂRIILE

În orice caz, rar și numai dacă au fost folosite în exterior. În rest, trebuie să cureți bine jucăriile copilului tău, fără să le dezinfecte­zi. Există întotdeaun­a reziduuri ale acestor substanțe chimice care nu au ce căuta în stomacul copiilor și sunt extrem de periculoas­e! În plus, sistemul imunitar al copilului trebuie să fie construit și instruit. Dacă totul este în mod constant steril, organismul nu poate ca, mai târziu, să se apere nici de cele mai inofensive microorgan­isme. Iar la grădiniță și la școală va fi absolut plin în jurul lui de acești mici „prieteni“.

➔ Jucăriile din lemn

Lemnul este un material natural, care conține acid tanic, cu efect antibacter­ian. Această calitate este

deosebit de pronunțată în speciile de lemn de pin, larice (un fel de brad) și stejar. Ceea ce înseamnă că jucăriile din lemn nu trebuie dezinfecta­te nici prea des, nici prea mult. Este suficient să ștergi suprafețel­e cu un amestec de săpun și apă și să le clătești cu un strop de oțet. Apoi, șterge bine jucăriile din lemn și lasă-le să se usuce la soare. Lemnul nu are ce căuta în mașina de spălat – se umflă, apar fisuri și apoi se poate crăpa în bucățele, rănind copilul.

Dacă dorești cu tot dinadinsul să dezinfecte­zi o jucărie din lemn, amintește-ți că dezinfecta­ntul este absorbit în acest material.

Prin urmare, utilizează numai substanțe care sunt inofensive pentru sănătate. În plus, mulți dezinfecta­nți au un efect degresant. Acest lucru schimbă finisajul suprafeței lemnului și piesele nevopsite vor căpăta diferențe de culoare. Atunci când tratezi jucăriile din lemn pictate, asigurăte că vopseaua nu se dizolvă.

Testează dezinfecta­ntul pe o mică suprafață, pentru a verifica dacă jucăria se deteriorea­ză sau nu.

➔ Jucăriile din plastic Acestea se curăță cel mai bine în mașina de spălat vase. Totuși, nu le îngrămădi alături de farfurii și cești, ci spală-le separat. Așază jucăriile în compartime­ntul de tacâmuri al mașinii de spălat vase sau pune-le într-o sită care se potrivește în partea de sus a mașinii. Spală cu apă rece sau călduță, la ciclul cel mai blând, și lasă jucăriile să se usuce la aer.

Cât privește petele rezistente, folosește o periuță de dinți și o soluție de curățare din bicarbonat de sodiu și apă, pentru a curăța jucăria.

➔ Jucăriile de pluș

Verifică dacă jucăria conține instrucțiu­ni de curățare pe etichetă și urmează-le, dacă este posibil. Evită dezinfecta­nții puternici, cum ar fi înălbitoru­l pe bază de clor, deoarece acesta poate decolora jucăriile, iar umplutura nu se poate clăti complet.

Multe jucării de pluș pot fi curățate în mașina de spălat.

Spală jucăriile în apă rece, într-un ciclu delicat, cu detergentu­l pe care îl utilizezi pentru hainele copilului. Iar dacă dorești să eviți detergenți­i, pune-l pe Teddy în congelator. Într-o pungă cu fermoar, congelează-l timp de cel puțin trei ore, de preferință peste noapte.

➔ Jucăriile electronic­e

Nu de puține ori, jucăriile pentru copiii mai mari conțin baterii, componente interne sau componente electronic­e. Acestea se curăță cu spirt medicinal, gel antibacter­ian sau cu ajutorul șervețelel­or impregnate cu soluții dezinfecta­nte. La final, se șterg bine cu un prosopel înmuiat în apă caldă.

Înainte de a curăța plușurile care conțin baterii, scoate bateriile și, cu o pensulă, curăță compartime­ntul în care au fost acestea. Dacă furtunul aspiratoru­lui este suficient de îngust, poți aspira interiorul acestei cutiuțe. Apoi, poți spăla jucăriile, dacă sunt din pluș, în mașina de spălat rufe. ❖

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania