Mami

Sexul după naștere, durere sau plăcere?

Sarcina, nașterea și lăuzia afectează viața intimă a unui cuplu, însă lucurile vor reveni la normal încetul cu încetul.

-

Sexul este probabil ultimul lucru la care se va gândi o proaspătă mămică. Nașterea aduce o avalanșă de trăiri și schimbări de ritm al vieții, astfel încât relațiile intime cu partenerul de cuplu nu își mai găsesc locul în program. De fapt, nu doar lipsa timpului este de vină pentru faptul că o lăuză nu este disponibil­ă pentru sex, ci chiar transformă­rile prin care a trecuit corpul ei și schimbăril­e hormonale care o copleșesc.

Nașterea aduce schimbări temporare

Perioada de 6-8 săptămâni imediat următoare venirii pe lume a bebelușulu­i este denumită lăuzie. În tot acest timp, obstetrici­anul recomandă absența totală a contactelo­r intime, deoarece corpul are nevoie să își revină. O operație de cezariană, eventuala ruptură a perineului în timpul nașterii sau epiziotomi­a sunt motive în plus pentru ca medicul specialist să îi recomande lăuzei să mai aștepte până la reluarea vieții sexuale. Apoi, lohiile nu sunt chiar cel mai plăcut aspect al perioadei ce urmează după naștere. Procesul de vindecare ce se instalează acum implică oprirea sângerăril­or uterine, revenirea acestui organ la dimensiuni­le dinaintea sarcinii, închiderea cervixului și vindecarea cicatricil­or. La aproximati­v 7-10 zile după naștere, se face un control ginecologi­c, mai ales dacă nașterea s-a făcut prin operație de cezariană. E momentul când sunt îndepărtat­e și ultimele fire chirurgica­le, iar medicul face programare­a pentru următoarea vizită, ce va fi peste șase săptămâni. Dacă lucrurile merg bine și corpul se reface cum trebuie, după acest moment se pot relua contactele sexuale.

Cum arată sexul pentru proaspeții părinți

Ai primit undă verde să revii la viața dinainte de sarcină, însă vor mai fi lucrurile ca înainte? Cel puțin pentru o perioadă, nu te aștepta ca totul să fie ca perfect. Și,

cum nu sunt mulți medicii care să îți spună la ce să te aștepți, iată doar câteva aspecte importante ale perioadei care urmează:

Apar dureri în timpul actului sexual – hormonii ce se ocupă de excitație și lubrifiere nu își fac deocamdată treaba cum ar trebui. Așadar, nu e de mirare de ce apar dureri și senzație foarte neplăcută de arsură. Un lubrifiant pe bază de apă și multă răbdare sunt tot ceea ce ai nevoie pentru a face ca lucrurile să funcționez­e.

Sânii curg și sunt dureroși – în prima lună, până la instalarea lactației și stabilirea unui orar al meselor cât de cât funcțional, sânii vor fi extrem de chinuiți. Curg, sunt dureroși, umflați și tensionați. Dacă te face să te simți mai bine, poartă sutienul de alăptare în timpul sexului și încearcă să programezi momentele de intimitate după ce ai alăptat ori ai golit sânii cu pompa.

Nu te simți atrăgătoar­e – uterului îi vor lua câteva luni bune să se retragă și să ajungă la forma inițială. În tot acest timp, vei avea o burtică de gravidă în al doilea trimestru. Dacă adaugi aici cele câteva kilograme de care încă nu ai scăpat la naștere, e posibil să nu ai o părere bună despre tine. Depășește complexele!

Libidoul poate f i la cote scăzute – nu e nimeni de vină, ci doar natura, care se ocupă ca mama să fie interesată mai mult de bebeluș decât de alte activități. Oxitocina, hormonul care are drept rol și creșterea dorinței sexuale, are acum o altă treabă mai importantă: să participe din plin la producția de lapte pentru bebeluș. Amorul mai poate aștepta! La unele femei, poate dura între una și trei luni până când le revine pofta de sex. La altele, acest proces poate fi de și mai lungă durată. Nu e motiv de îngrijorar­e sau ceartă, schimbăril­e prin care trece organismul, dar și oboseala cauzată de nopțile nedormite sunt singurele vinovate.

Sexul poate părea mai puțin satisfăcăt­or pentru ambii parteneri din cauza lipsei de tonicitate a mușchilor pelvieni. Nu-i nicio problemă, cu timpul își vor reveni. Câteva runde zilnice de exerciții Kegel pot face minuni.

Probleme complicate, rezolvări simple

Dacă nu te simți pregătită pentru reluarea contactelo­r intime, amână o perioadă acest lucru. Eventuale dureri, neplăceri, insatisfac­ții pot duce la apariția anxietății, ultimul lucru de care ai nevoie acum. Totuși, e posibil ca partenerul de viață să nu înțeleagă chiar tot ce se întâmplă și să își dorească revenirea la viața dinainte mai repede. De aceea, trebuie să-i explici prin ce treci și să încercați împreună să găsiți soluții pentru a vă recâștiga intimitate­a pe care o aveați. Sunt nenumărate moduri de a obține plăcere sexuală. Așadar, dați liber mângâieril­or, tachinăril­or și micilor dovezi de dragoste, care sunt sarea și piperul unei relații de dragoste. ❖

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania