Mami

Pisica poate să rămână!

Atunci când bebe apare să întregeasc­ă familia, e posibil să pui la îndoială (tu sau alții, mai precauți, din familie) oportunita­tea de a păstra animalul de companie în casă, în preajma nou-născutului.

-

Cu excepția situației rare în care animalul este unul agresiv, nu ai de ce să iei în calcul posibilita­tea de a renunța la el. Până la urmă, nu este un obiect, ci un membru al familiei. Multe animale sunt deja foarte conștiente de schimbăril­e din timpul sarcinii și par să aibă sentimentu­l că un eveniment important este iminent. Așadar, cu câteva măsuri atent respectate, poți păstra animalul de companie în casă, fără să-ți faci absolut nicio grijă.

Crescând alături de un animal de companie, copiii învață să-și asume responsabi­lități, într-un mod jucăuș. Pentru că un animal nu poate vorbi, copiii ajung să cunoască empatia.

Copilul, un element nou

Unele animale de companie tind să devină geloase, mai ales dacă au fost parte a familiei pentru mai mult timp și au beneficiat ani la rând de toată atenția și dragostea stăpânilor. Această situație poate deveni un factor de stres pentru toți cei implicați și de aceea este important să o previi încă de la început. Animalele și copilul trebuie să fie obișnuiți unul cu celălalt. Iar cel mai bun mod de a le face cunoștință este să lași câinele sau pisica să se uite la copil și să-l adulmece. Desigur, sub supraveghe­rea ta atentă. În general, animalul este doar curios – și chiar manifestă instincte de protejare a noului membru al familiei, iertând mărinimos și suportând cu stoicism vreo mișcare stânjenito­are din partea micuțului.

Stabilirea limitelor

E necesar ca animalele de companie să aibă propriul loc de dormit și propriile boluri pentru apă și hrană, pe care trebuie să le speli, obligatori­u, separat de vasele pe care le folosește întreaga familie. În general, copiii mici și animalele de companie nu ar trebui să fie lăsați niciodată singuri, astfel încât să poți interveni înainte ca o situație să escaladeze. În special camera copilului ar trebui să fie tabu pentru animalele de companie, chiar dacă acestea ar fi foarte fericite să se întindă în pătuțul drăgălaș ca să doarmă. O plasă deasupra pătuțului poate împiedica pisica să se întindă pe copil, în timp ce acesta este adormit, mai ales câtă vreme este încă foarte mic.

Vizitele obligatori­i la veterinar

Animalele de companie pot avea un efect pozitiv asupra sănătății copiilor. De fapt, s-a constatat că bebelușii care au avut contact cu câinii sau pisicile erau în mod clar mai puțin susceptibi­li de a suferi infecții și boli respirator­ii decât alți bebeluși. Se presupune că murdăria și bacteriile aduse din exterior în casă de către câinii scoși la plimbare întăresc sistemul imunitar al copiilor, pe termen lung. Totuși, există o sumedenie de boli pe care animalele le pot transmite. Pentru a preîntâmpi­na acest lucru, e necesar ca animăluțul să fie vaccinat și deparazita­t (intern și extern) la termen.

O situație specială: comportame­ntul agresiv

Dacă animalul de companie a dat dovadă de agresivita­te și înainte de venirea pe lume a copilului, te poți aștepta din partea lui la reacții deloc agreabile. Pisicile își pot apăra cu înverșunar­e teritoriul, astfel încât e posibil să apară situații neplăcute, așa că trebuie să încerci să le obișnuieșt­i treptat cu nou-venitul. Cât privește câinii tineri, problema poate fi, eventual, exclusă înainte de nașterea puiului de om, cu ajutorul unui antrenor. Dar, dacă ai un câine care nu-ți recunoaște autoritate­a și mușcă, nu este absolut deloc recomandat să-l păstrezi; riscul de a-l lăsa să trăiască alături de copil este pur și simplu prea mare. În acest caz, ar trebui să găsești o casă nouă, potrivită pentru prietenul cu patru picioare, chiar din timpul sarcinii.

Și copiii trebuie să respecte niște reguli!

Nu numai animalele, ci și copiii, la rândul lor, trebuie să fie învățați să interacțio­neze cu lăbuțele catifelate în mod corespunză­tor. Mulți părinți se gândesc doar la ceea ce câinele sau pisica i-ar putea face copilului, nu și la ceea ce copilul i-ar putea face animalului de companie. În acest sens, copiii ar trebui să fie învățați cât mai curând posibil cum să se poarte cu prietenul patruped. Desigur, regula nu se aplică unui nou-născut, dar e bine să ții cont de faptul că cei mici înțeleg mult mai devreme ceea ce este bine și ceea ce este greșit decât mulți părinți cred.

O mulțime de accidente se întâmplă pentru că micuții se joacă inoportun cu animalele, le chinuiesc și le creează disconfort, chiar dacă nu fac acest lucru în mod intenționa­t. Animalul de companie nu este o jucărie! Așadar, învață-ți puiul cât mai curând posibil ce este permis și ce nu.

Concluzie

➔ Cât te pregătești pentru venirea pe lume a bebelușulu­i, lasă-ți animalul de companie să participe conștient la schimbăril­e viitoare.

➔ Un animal de companie poate ajuta la formarea responsabi­lității copilului față de alte ființe vii.

➔ Nu lăsa copilul nesupraveg­heat cu animalul de companie. ❖

 ??  ?? O vizită cu animăluţul la medicul veterinar înainte de venirea pe lume a copilului, pentru a-i verifica starea de sănătate, pentru a-l vaccina și deparazita, este obligatori­e.
O vizită cu animăluţul la medicul veterinar înainte de venirea pe lume a copilului, pentru a-i verifica starea de sănătate, pentru a-l vaccina și deparazita, este obligatori­e.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania