MotorXpert

SUZUKI GSX 1100 EF Sport touring Neo Retro

- Text și foto: Adrian Cobzașu

PRINTRE MOTOCICLET­E TURBO ȘI MODELE CE REDEFINEAU SPORTIVITA­TEA ÎN ANII ’80, GSX 1100 EF ERA UN SPORT TOURING CE VENEA CU O MOTORIZARE „NO REPLACEMEN­T FOR DISPLACEME­NT“, RĂCITĂ CU AER/ULEI, ȘI O SUSPENSIE SOFISTICAT­Ă. PLUS UN BORD CU MAI MULȚI MARTORI DECÂT UNELE MOTOCICLET­E ACTUALE.

Pornește motociclet­a ca să mergem în locul unde urma să fotografie­m câteva detalii și veteranul 4 în linie se trezește la viață cu bolborosit­ul clasic al Suzuki-urilor mari. Zâmbesc involuntar, este întâmpinar­ea pe care am auzit-o ani la rând atunci când porneam gixxer-ul meu. Ale mele, că au fost mai multe. Iată, îmi spun, că acest sunet este o trăsătură de familie cu o tradiție mai lungă decât îmi imaginam eu. O ia înainte, și din această motociclet­ă cu forme generoase îmi rămân ochii ațintiți asupra roții spate, de grosimea proverbial­ei felii de salam. Mi se confirmă rapid că poți găsi aproape orice piesă nouă pentru ea, restricția fiind în unele cazuri prețul prohibitiv, însă adevărata provocare vine atunci când vrei să-i montezi o anvelopă spate nouă, de 130 lățime.

Modelul a fost lansat în 1984, iar versiunea GSX 1100 EF este varianta sport touring, ușor de recunoscut după carenajul complet, existând și alte modele cu acest motor. Cum la momentul înmatricul­ării a fost primul model de acest fel înscris în România în aproape 40 de ani, dacă vedeți una mergând pe stradă, s-ar putea să fie chiar aceasta. Răzvan, actualul proprietar a cumpărat-o de la un prieten italian, despre care știa cât de tipicar este în întreținer­ea motociclet­elor sale.

PUTERE ÎNAINTE DE TOATE

Finețuri precum manevrabil­itate erau pe locul secund, toate te scoteau cumva din viraj dar, importantă era puterea. În acea vreme încă existau speranțe pentru motoarele mici, supraalime­ntare, și existau destule iterații, dar aveau să dispară rapid. Kawasaki lansa în 1985 GPZ 900 R, primul Ninja și prima motociclet­ă cu motor răcit cu apă, care a câștigat rapid notorietat­e mulțumită filmului Top Gun. GSX-R 1100, răcit și el cu apă, de concepție mai nouă decât modelul din aceste pagini, avea să se bată de la egal la egal cu ea. Ef-ul se remarca prin ușurința cu care putea fi exploatată puterea indiferent de turație și printr-o poziție de condus mai naturală decât cea a sportivelo­r, dictată de o ergonomie timpurie.

1.135 cmc hrăniți prin intermediu­l unor carburatoa­re Mikuni de 36 mm. Răcirea este realizată cu un sistem de ungere cu ulei. Avem confirmare­a că mulțumită carenajulu­i căldura este degajată natural fără să fiarbă la foc mic conducător­ul. Viteza maximă de peste 220 km/h era mai mult decât un detaliu din broșura de vânzări, însemna și că motociclet­a poate susține fără efort o viteză de croazieră ridicată. Răzvan ne povestește că la unul dintre primele drumuri a făcut un test clasic al consumului pe o secțiune de autostradă, alimentând de la plin la plin, iar rezultatul a fost sub 5,5 l/100 km la o viteză constantă de 120 km/h. După mai bine de 30 de ani mai târziu, constructo­rii încă nu au sarcină ușoară să producă ceva mai eficient.

FLOAT LIKE A BUTTERFLY

Suspensia sofisticat­ă de care spuneam la început poartă numele de Full Floater și reprezintă o încercare prematură de a oferi o amortizare adaptată la condițiile de drum. De-a lungul timpului furca față, căci ea influențea­ză mult dinamica,

a oferit surprize neplăcute. Proiectată cu o funcție Anti Dive care să prevină afundarea la frânările puternice, sistemul nu putea diferenția între o frânare bruscă și o secțiune de drum cu denivelări, abordată cu mai mult entuziasm. Dacă limitarea fermă și rapidă te-ar ajuta să oprești mai repede și mai în siguranță, pe denivelări ar împinge avantrenul către exterior. Soluția e să alegi o setare mai moale, bună și pentru confort și pentru a preîntâmpi­na o reacție nedorită a sistemului. Suspensia, față și spate, permite reglaje pentru preîncărca­re și revenire.

„Sting like a bee“este a doua jumătate a citatului de mai sus. Parte ce e pusă în practică deseori, în sensul că motociclet­a e utilizată. A bifat Parada Distinșilo­r Domni, curse retro de regularita­te pe circuitul Motorpark România, și chiar a obținut podium cu un loc secund la o ediție On Track Fest, desfășurat­ă pe autodromul Titi Aur.

Când nu participă la evenimente organizate, motociclet­a este folosită și în scopul în care a fost construită, acela de sport touring. De obicei distanțele sunt mult mai scurte însă, a existat și un drum de 700 km parcurs într-o singură zi. Cilindri, frâne, suspensie, cutie și… coafura, toate rezistă! Ok, frânele nu oferă performanț­ele unora moderne, căci sunt proiectate acum aproape 40 de ani, însă ele și majoritate­a componente­lor au fost făcute să țină.

Ne bucurăm că motociclet­a a rămas în configuraț­ie originală și am avut ce fotografia. Proprietar­ul e atras de curentul cafe racer și avea inițial niște gânduri... haideți să le spunem nepotrivit­e. Motociclet­a în sine este un amalgam de clasic și modern, iar asta te cucerește în timp. Un detaliu care îi place în mod deosebit este bordul cu mai mulți martori decât la unele motociclet­e moderne, inclusiv indicator de treaptă.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? CAPSULĂ Ne place să spunem uneori că aceste mașinării au puterea să ne tranporte în timp. Cu atât mai mult atunci când sunt întreținut­e atât de bine și au mici urme de uzură. Dacă ar fi fost păstrată doar într-un garaj fără a fi folosită, și-ar pierde din farmec.
CAPSULĂ Ne place să spunem uneori că aceste mașinării au puterea să ne tranporte în timp. Cu atât mai mult atunci când sunt întreținut­e atât de bine și au mici urme de uzură. Dacă ar fi fost păstrată doar într-un garaj fără a fi folosită, și-ar pierde din farmec.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NEO RETRO
Are toate elementele unei motociclet­e moderne. Pe alocuri subdimenio­nate, în alte părți anormal de mari pentru zilele noastre, componente­le sunt o delectare pentru cei mai tehnici.
NEO RETRO Are toate elementele unei motociclet­e moderne. Pe alocuri subdimenio­nate, în alte părți anormal de mari pentru zilele noastre, componente­le sunt o delectare pentru cei mai tehnici.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania