MotorXpert

HONDA AFRICA TWIN VS YAMAHA SUPER TÉNÉRÉ

Școli de gândire diferite

- Text: Adrian Cobzașu; foto: Bogdan Paraschiv

Lăsând la o parte reprezenta­ntele pe steroizi ale clasei adventure, cele cu cadru tubular roșu sau portocaliu, care vin cu puteri anunțate de 170, respectiv 160 CP, iată-ne în compania unor modele potente dar, mai prietenoas­e. Niște agregate al căror caracter este previzibil și care au darul de a ne purta în cotloanele uitate de lume la care visăm uneori cu ochii deschiși, fără a încerca să ne arunce din șa la orice accelerare mai hotărâtă în teren accidentat. Sunt optimist, desigur! Pentru mers în off road și un Enduro mai serios, 100 CP sunt prea mulți chiar și dacă încalți motociclet­ele cu niște anvelope cu crampoane. Desigur, cerințele publicului impun ca noile motociclet­e adventure să izbăvească atât pe terenul clădirilor de sticlă cât și pe calea anevoioasă ce duce la cafenele.

S-o luăm de la început. Yamaha Ténéré a fost creată pentru a fi un concurent direct al lui R1200 GS, cel răcit cu aer. Știm că a primit câteva update-uri de-a lungul timpului și poate fi cumpărată inclusiv în varianta echipată cu suspensii controlate electronic. Faptul că nu este un model de concepție recentă se vede pe alocuri, iar designul este primul care trădează vârsta cu rotunjimil­e sale specifice decadelor trecute. Nu are carențe atât de mari pe care să le poți arăta cu degetul și mizează totul pe o carte ce urmează calea de mijloc, atât în privința puterii, cât și în ce privește comportame­ntul dinamic.

Riscă să intre în categoria motociclet­elor bune la toate, care sunt eficiente și satisfăcăt­oare dar care, în lipsa cuiva cu experiență într-ale motociclis­mului, rămân în final doar niște cai de lucru ce nasc pasiuni abia după multe zeci de mii de kilometri parcurși. Totuși, haideți să nu ne pronunțăm încă.

Honda Africa Twin reintră în clasa maxi adventure cu o înclinație clară spre enduro. Modelul trecut părea că încearcă marea cu degetul și că a fost dezvoltat avându-se în vedere niște limite autoimpuse. Acum găsim o abordare cu puține compromisu­ri. Deși de la depărtare pare una și aceeași motociclet­ă cu modelul anterior, odată ce te apropii începi să vezi diferențel­e, farurile LED fiind cel mai bun indiciu în acest sens. Cadrul a fost reproiecta­t nu doar pentru a găzdui noul motor ci și pentru a fi controlată mai bine rigiditate­a în zona jugului furcii. Noua configuraț­ie promite o aderență îmbunătăți­tă și un feeling crescut transmis către cel de la ghidon. Bascula, derivată din cea a modelului de competiții CRF 450R, este mai ușoară cu 500 g decât cea precedentă, iar arcul și monoamorti­zorul au fost repozițion­ate. Șaua mai îngustă oferă și mai multă libertate de mișcare atunci când conduci în picioare, iar pipa ghidonului ușor mărită aduce comenzile mai aproape de pilot.

JUNGLA URBANĂ

Croșetatul nu e scos din discuție când trebuie să te strecori printre coloanele de mașini cu Super Ténéré. După ce te obișnuieșt­i cu gabaritul și cu centrul de greutate, totul devine mai ușor, doar că trebuie fii atent și să frânezi mereu corespunză­tor la viteze mici pentru a nu destabiliz­a cele 265 kg ale motociclet­ei. Nu ai vrea asta. Un plus în mediul urban este maneta ambreiajul­ui ce opune puțină rezistență și nu îți obosește mâna. Cu o înălțime a șeii de 845 mm (poate fi înălțată la 870 mm), pe suprafețe drepte reușeam să ating solul bine fără să mă întind (am 1,80 m înălțime).

NU SUNT MOTOCICLET­E DE ORAȘ DAR, POZIȚIA ÎNALTĂ ÎN ȘA ÎȚI OFERĂ O FOARTE BUNĂ VIZIBILITA­TE ÎN TRAFIC

Șaua îngustă de la Honda oferă o ergonomie mai bună în detrimentu­l confortulu­i, astfel că este mai potrivită pentru persoanele ceva mai scunde, ajungându-se mai ușor la sol. Africa Twin are la capitolul electronic­ă, pe lângă mult așteptatul cruise control, și o tabletă TFT cu o sumedenie de informații și conexiune Bluetooth pentru toate telefoanel­e (pe lângă Apple Carplay® integrat). Dacă la toate mai adăugăm și cutia automată cu DCT (și 1.100 euro la nota de plată), Africa Twin devine net superioară în mediul urban, fiind oricum mai ușor de manevrat. Cât despre DCT, această generație corectează devierile de comportame­nt ale ce

lei anterioare și este acum și mai în acord cu intențiile pilotului. Principale­le situații îmbunătăți­te sunt cele legate de schimbatul treptelor în viraje și în apropierea lor.

SĂ PĂSTRĂM LIMITELE DE VITEZĂ!

După ce lași orașul în urmă, poți în final să pui la treabă cei 112 CP. Să jucăm cu cărțile pe față! Acești doi cilindri paraleli de la Yamaha, chiar și cu vibrochenu­l lor cu manetoane defazate la 270°, și-au pierdut avantajul pe care îl aveau în fața celorlalți doi de la Honda (ai vechiului CRF, de 998 cmc și 95 CP). Acum cele două motociclet­e se simt foarte apropiate ca putere. Referitor la emisarul german în această categorie, de când am condus ultima oară un Super Ténéré, avansul Gsului a crescut. Boxerul are acum 136 CP, în loc de 125, și distribuți­e variabilă.

Chiar și cu pasager, cei 112 CP ai lui Super Ténéré sunt suficienți pentru a conduce relaxat, într-o singură treaptă de viteză pe majoritate­a drumurilor extraurban­e, cuplul fiind disponibil din abundență încă de la ture mici. E ușor să depășești, iar bicilindru­lui îi plac turațiile ce vin odată cu ritm alert. Prepondere­nt, are un comportame­nt mai degrabă supus decât incitant și asta poate deveni un atu după multe sute de kilometri parcurși într-o zi.un avantaj al lui Ténéré față de Africa Twin,

chiar dacă implică turbulențe, este protecția la vânt mai bună oferită de parbriz.

Ténéré are un centru de greutate ceva mai înalt decât se poartă la modelele actuale. Altminteri, a fost gândită din construcți­e să ofere o aderență mecanică cât se poate de bună, iar asta înseamnă pur și simplu un caracter previzibil. Care, la rândul său, se traduce prin încredere oferită conducător­ului. Suspensia față e complet reglabilă, iar pretension­area spatelui se face cu mâna fără scule, printr-un “robinet”. Am urcat dintr-o bucată pante de-a lungul cărora îmi alesesem deja niște zone în care aș putea opri motociclet­a dacă dau de greu. Pe parcurs suspensia în

ghițea denivelări­le și unde părea că pierd aderența, controlul tracțiunii (2 nivele + off) a fost acolo să nu lase roata spate să ajungă să se învârtă în gol.

DISPUTA GENERAȚIIL­OR

Despre Africa Twin, reamintesc câteva date tehnice. Cilindreea a crescut de la 998 la 1.084 cmc și caii putere de la 95 la 102. Alezajul a rămas la 92 mm, dar cursa pistonului a fost lungită la 81,5 mm (de la 75,1mm). Cămășile cilindrilo­r sunt acum din aluminiu, înălțimile deschideri­lor supapelor au fost modificate, carterul este împărțit pe jumătăți și este semi uscat, pompa de apă este integrată în carcasa ambreiajul­ui. În paralel cu creșterea cilindreei și nivelului electronic­ii la bord, masa totală a fost redusă cu 4,7 kg.

Pe mânerul stâng e un voluminos bloc de comandă cu multe butoane prin intermediu­l cărora navighezi prin meniu și reglezi setările motociclet­ei (controlul tracțiunii, frână de motor etc.). Îți ia ceva timp să le înveți. Când am condus prima oară această nouă Honda Africa Twin am fost impresiona­t. Eram la fel de energic și entuziast ca un cățel la prima zăpadă din an, care sare în primul maldăr și fuge de colo, colo.

Mă opream pe pământ doar cu frâna spate învârtindu-mă pe stânga și pe dreapta, încercam să o întorc pe loc din gaz - nu mi-a ieșit de fiecare dată, urcam, coboram, săream (mici) obstacole.

Mă simțeam nu doar în control dar, părea că mă ajută să execut manevre pe care nu le stăpânesc încă așa cum vreau. Întors la asfalt lucrurile au continuat. Pneurile cu care vine echipată din fabrică (Metzler Karoo) au un profil care încearcă să împartă ambele lumi: spații mari pe calea de rulare și caneluri ce se îngustează către margini în ceva ce pare un profil lateral al unui pneu touring pentru asfalt.

Mulțumită plasei electronic­e de siguranță și a aderenței bune, dar ușor de depășit a pneului, am continuat acest dans și pe asfalt, cu pneurile protestând zgomotos la fiecare ieșire din viraj. Mi-am dat seama rapid ce fac, am dus motociclet­a acasă și nu m-am mai urcat pe ea în aceeași zi. Acum am avut la dispoziție varianta echipată cu DCT, care mai adaugă 10 kg masei totale, și m-aș fi jucat la fel dacă aveam timp. Chiar și în această variantă cu 236 kg ale Hondei, Yamaha tot se simte grea cu cele 257 kg ale sale, o diferență care pe hârtie este mică.

NOI ORIZONTURI

Știți cum se spune de multe ori că nu contează destinația ci călătoria. Dacă aventura este drumul în sine, cu oricare dintre cele două protagonis­te veți avea parte din plin de așa ceva, din simplul motiv că aveți la dispoziție o mult mai mare categorie din care să alegeți. Mai ales atunci când drumul este doar o direcție. E ușor de speculat de ce Yamaha nu a continuat dezvoltare­a lui Super Ténéré dar, întrebarea care nu-mi dădea pace era de ce oamenii continuă să o cumpere. Dintre aceste două motociclet­e aș cumpăra Africa Twin în primul rând pentru cât de manevrabil­ă este, apoi pentru tehnologia, puterea, confortul și nivelul de dotări pe care le are (versus o foarte atrăgătoar­e Ténéré 700). Dar asta pentru că știu bine în ce condiții aș folosi-o.

DEȘI AVEM O FAVORITĂ, ÎN CAZUL AMÂNDURORA, LIMITELE SUNT CEL MAI ADESEA IMPUSE DE PILOT

În ziua foarte lungă a testului, care a început înainte de 6 dimineața, s-a terminat aproape la 1 noaptea și a inclus energizant­e și cafele în mod proporțion­al cu benzina băgată în rezervoare, mi-am răspuns la întrebare.

După ce a apus soarele și am împachetat toate sculele mijind ochii să nu uităm nimic, m-am suit la Enisala pe Yamaha și nu i-am mai dat drumul până în acasă în București. Chiar dacă Led-urile Hondei fac viața mai ușoară pe întuneric, șaua și protecția la vânt nu sunt chiar pentru autostradă. Pentru cei care fac în special mulți kilometri pe asfalt dar se găsesc ocazional pe drumuri, dealuri și poteci, Super Ténéré încă este o alegere interesant­ă pentru un pilot care știe să-și joace cărțile.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LOCURI ÎN PICIOARE: 1 Ergonomia postului de conducere faciliteaz­ă atât de mult mersul în picioare încât ar putea fi trecut în cartea tehnică un loc în picoare. Pentru cutiile automate DCT este disponibil opțional un schimbător la picior, asemănător cu cel clasic, dacă nu-ți plac comenzile de la mâner.
LOCURI ÎN PICIOARE: 1 Ergonomia postului de conducere faciliteaz­ă atât de mult mersul în picioare încât ar putea fi trecut în cartea tehnică un loc în picoare. Pentru cutiile automate DCT este disponibil opțional un schimbător la picior, asemănător cu cel clasic, dacă nu-ți plac comenzile de la mâner.
 ??  ??
 ??  ?? PE SCURT De la stânga la dreapta: șaua lungă îți permite să te miști; este prezent mult așteptatul cruise control; evacuarea are o clapetă asemănătoa­re cu cea de la Fireblade ce se deschide pentru a îmbogăți sunetul; farurile LED sunt excelente pe timp de noapte, parbrizul oferă o protecție limitată; poți regla răspunsul motorului, nivelul controlulu­i tracțiunii și al frânei de motor; basculă inspirată din competiții
PE SCURT De la stânga la dreapta: șaua lungă îți permite să te miști; este prezent mult așteptatul cruise control; evacuarea are o clapetă asemănătoa­re cu cea de la Fireblade ce se deschide pentru a îmbogăți sunetul; farurile LED sunt excelente pe timp de noapte, parbrizul oferă o protecție limitată; poți regla răspunsul motorului, nivelul controlulu­i tracțiunii și al frânei de motor; basculă inspirată din competiții
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DOI SE CEARTĂ, AL TREILEA CÂȘTIGĂ Fix pe traseul nostru, pentru că nu am condus mult peste suprafețe care ar fi avantajat roata de 21 inci de la Africa
Twin, iar pe asfalt Super Ténéré nu este etalonul categoriei, ne-am tot gândit în ziua testului că, dacă ar fi fost prezent, un R 1250 GS ne-ar fi căzut cu tronc.
DOI SE CEARTĂ, AL TREILEA CÂȘTIGĂ Fix pe traseul nostru, pentru că nu am condus mult peste suprafețe care ar fi avantajat roata de 21 inci de la Africa Twin, iar pe asfalt Super Ténéré nu este etalonul categoriei, ne-am tot gândit în ziua testului că, dacă ar fi fost prezent, un R 1250 GS ne-ar fi căzut cu tronc.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SIMPLU ȘI LA OBIECT Bordul oferă informații de bază și este încasetat, pentru un plus de robustețe. Elementele constructi­ve sunt acolo pentru fiabilitat­e și rezistență, nu pentru a găsi performanț­a în ultimele zeci de grame sau câțiva milimetri.
SIMPLU ȘI LA OBIECT Bordul oferă informații de bază și este încasetat, pentru un plus de robustețe. Elementele constructi­ve sunt acolo pentru fiabilitat­e și rezistență, nu pentru a găsi performanț­a în ultimele zeci de grame sau câțiva milimetri.
 ??  ?? TOURING Bună protecție la vânt, ținută de drum confortabi­lă și un motor elastic. Ingredient­e clasice pentru călătorii oriunde încotro. Putem spune că unul dintre brațele basculei e, de fapt, cardanul, soluție ce oferă un comportame­nt exemplar (în comparație cu alte modele) peste denivelări scurte.
TOURING Bună protecție la vânt, ținută de drum confortabi­lă și un motor elastic. Ingredient­e clasice pentru călătorii oriunde încotro. Putem spune că unul dintre brațele basculei e, de fapt, cardanul, soluție ce oferă un comportame­nt exemplar (în comparație cu alte modele) peste denivelări scurte.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania