MotorXpert

YAMAHA TMAX

Scuter cu apucături de motociclet­ă

- Text: Adrian Cobzașu; Foto: Bogdan T.

TMAX are o basculă care nu duce în spatele ei motorul, o furcă upside down ce susține pornirile sportive ale pilotului și un carenaj generos care maschează portbagaju­l de sub șa. Apoi, puterea se încadrează la limita superioară a vehiculelo­r ce pot fi conduse cu permis A2. Un punct de vedere subiectiv este acela că granița dintre moto și scuter e blurată de motorul foarte rafinat al acestui Yamaha: vibrațiile sunt minime la ralanti și rareori se aude ca un scuter. Mici plăceri. Yamaha TMAX a cucerit publicul încă de la lansarea din 2001 și sunt țări în care domină detașat vânzările maxi scuterelor. Odată cu aspectul mai sportiv al noului model și alinierea la normele Euro 5, această a șaptea generație aduce suficiente modificări tehnice pentru a rămâne în topul preferințe­lor. Admisia a fost revizuită, evacuarea schimbată, răcirea motorului îmbunătăți­tă și multe repere ale acestuia din urmă au fost restructur­ate. Alezajul a fost mărit cu 2 mm, crescând cilindreea la 562 cmc, supapele de admisie sunt și ele mai mari, axele cu came au alte profile, arborele cotit a fost ușurat și injectoare­le își fac treaba și mai bine. Puterea a ajuns la 48

CP, limita pentru A2, iar cuplul îmbunătăți­t pe toată plaja de turații.

PE HÂRTIE… DAR CUM E ÎN REALITATE?

Șaua este mai ergonomică și îmi permite să ajung mai bine la sol. Totuși, persoanele scunde încă vor găsi anevoioase manevrele ce implică pusul piciorului jos. Suspensia se simte un pic rigidă la trecerea peste denivelări­le scurte, dar amortizeaz­ă bine. La capătul celălalt, sportiv, îți comunică ce se întâmplă cu roțile și îți dă încredere, iar aici contribuie și pneurile Bridgeston­e cu care vine echipat din fabrică. Frâna față este dozabilă și asigură o

forță de oprire serioasă, iar ABS-UL intervine doar când frânezi puternic. Pentru vreme rea și manevre prea entuziaste există controlul tracțiunii care ține în frâu puterea. Sunt disponibil­e două moduri de condus: T de la touring, pe care l-am ignorat în testul nostru, și S de la sport.

Transmisia a fost reglată să cupleze mai devreme în oraș și să ofere un răspuns mai direct la turații mici. Pe același principiu păstrează o turație ceva mai scăzută la viteze constante de croazieră. Oficial, noul model consumă cu 10 % mai puțin (4,8 l/100 km). Poate că scădeam sub 5,5 dacă încercam acel mod T, dacă nu plecam primul de la fiecare semafor și altele. Pe cât de incitant poate fi la condus, pe atât de relaxant poate fi la drum lung. Pleci în călătorie protejat bine de vânt, având o poziție comodă în șa, cu loc berechet pentru a-ți plimba sau ține picioarele și destulă putere pentru a nu merge prea turat.

Ce nu ne place? Îi lipsesc dotările versiunii superioare (TMAX Tech), iar acela este și mai scump. Există scutere de 125 cmc în portbagaju­l cărora poți așeza cu ușurință două căști integrale, aici plătești tribut designului. Totuși, așa cum spuneam la început, aș alege rafinament­ul TMAX-LUI în locul altor modele mai puternice, dar mai puțin cizelate.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MOTOCICLET­Ă SUB ACOPERIRE Are toate dotările pe care le-ai găsi în mod normal la motociclet­e, de la sisteme de siguranță la componente tehnice. Vine în plus cu frână de parcare și cu posibilita­te de blocare a cricului central atunci când e încuiat (șaua și locașul din lateralul ghidonului). Sportivita­tea nativă nu compromite confortul.
MOTOCICLET­Ă SUB ACOPERIRE Are toate dotările pe care le-ai găsi în mod normal la motociclet­e, de la sisteme de siguranță la componente tehnice. Vine în plus cu frână de parcare și cu posibilita­te de blocare a cricului central atunci când e încuiat (șaua și locașul din lateralul ghidonului). Sportivita­tea nativă nu compromite confortul.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania