MotorXpert

HONDA CB 500 F

Micul streetfigh­ter

- Text și foto: Adrian Cobzașu

Honda CB 500 F este varianta naked a popularei platforme de 500 cmc de la Honda. Dacă o alegi în locul unui scuter înseamnă că ai renunțat deja la avantajele practice pe care le-ai putea avea. Dar nici nu înseamnă că te urci pe o rachetă pe care nu o poți conduce decât dacă bei o cafea înainte. Este o cale de mijloc, această Honda CB 500 F. Se simte mult mai ușoară decât este în realitate pentru că bine echilibrat­ă. Este, totuși, o motociclet­ă în toată regula și nu te va deranja orice adiere laterală a vântului atunci când pleci la drum. Șaua relativ joasă îți permite să ajungi bine la sol atât cât nu te aștepți să cobori ca pe un Rebel (CMX 500). Este și sensibil mai rapidă decât micul chopper, chiar dacă amândouă au același motor, naked-ul având de partea sa o cutie etajată mai înalt și motorul reglat altfel. Această etajare a treptelor o ajută și să mențină ușor o viteză de croazieră mai înaltă. Astfel că poate rula cu viteze de autostradă înainte ca vibrațiile să-și facă simțită prezența prea puternic. În oraș, treptele de viteze mai lungi te vor ajuta să profiți fără efort de spațiile libere ale traficului.

DOAR 500 CMC?

Dacă vrei să înveți cum e cu virajele mai mult decât să accelerezi în linie dreaptă pe vreun bulevard, vei descoperi un partener excelent pentru a deprinde tainele mersului pe motociclet­ă. Poziția e ușor aplecată pentru a îți aduce aminte că nu ești pe un scuter și te pune în control, dar nu dă dureri de spate sau de mâini.

Suspensia lui CB500 R are o furcă ce s-a descurcat satisfăcăt­or pe drumuri de munte. Și am fost cu atât mai mulțumit de prestațiil­e ei în condițiile în care eu sunt trecut bine de 100 kg. Preîncărca­rea poate fi reglată față/spate. Ritmul a fost susținut, dar am păstrat mereu o marjă de siguranță ca să ajung la destinație după un scurt galop pe viraje, nu bucuros că am scăpat. În aceste condiții mi-ar fi plăPUTEREA DE 48 CP O ÎNCADREAZĂ ÎN LIMITELE DE PERMIS A2, DAR ESTE SUFICIENT DE POTENTĂ PENTRU A DEVENI O ALEGERE RAȚIONALĂ ȘI PENTRU UN CONDUCĂTOR CU EXPERIENȚĂ. DACĂ PERFORMANȚ­ELE DINAMICE ALE MOTORULUI NU CONVING DE UNELE SINGURE, CONSUMUL FOARTE MIC ȘI MANEVRABIL­ITATEA O POT FACE.

cut un click la comprimare­a arcului spate, care a venit setat la 2 din 5 clicuri. Frâna este dozabilă și nu dă semne de oboseală imediat.

Ambreiajul asistat este o joacă, atât de ușor de folosit este, și va fi apreciat mai ales în oraș. Prin natura lui cu patinare controlată va ierta o eventuală retrograda­re greșită. Cutia de viteze este ceva mai puțin rafinată decât cea a unui CB 650 R de exemplu, dar nu am găsit neajunsuri.

DINCOLO DE „A2“

Dacă folosești motociclet­a constant pentru a te deplasa, vei aprecia cu atât mai mult manevrabil­itatea modelului și eficiența motorului. Când spun asta nu mă refer la reprizele pe care le poți obține cu cei 47,6 CP, ci la consumul mediu de 3,5 l /100 km. Urban! Poate că există scutere care consumă mai puțin, însă am stabilit de la bun început că nu le luăm în calcul.

Avem în fața noastră un naked cu o codiță cât se poate de sportivă, un far cu aspect modern și iluminare complet LED, plus finisaje specifice Honda. Nu încălzește vara cum ar face-o un 4 în linie, nu tocește pneuri precum un 600 și cu siguranță orice consumabil­ă va ține mai mult. Dacă nu te convinge aspectul, versiunea pe negru ar putea trece mai ușor drept un mini street figher de fabrică.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UȘURINȚĂ ÎN EXPLOATARE Pe lângă consumul redus care îți dă confortul autonomiei, distribuți­a maselor și puterea simplifică atât de mult condusul încât pare că de fiecare dată vei ajunge la destinație mai relaxat decât erai atunci când ai plecat. Finisările și dotările precum farul LED și bordul digital îți vor confirma că ai făcut alegerea potrivită, nu doar rațională.
UȘURINȚĂ ÎN EXPLOATARE Pe lângă consumul redus care îți dă confortul autonomiei, distribuți­a maselor și puterea simplifică atât de mult condusul încât pare că de fiecare dată vei ajunge la destinație mai relaxat decât erai atunci când ai plecat. Finisările și dotările precum farul LED și bordul digital îți vor confirma că ai făcut alegerea potrivită, nu doar rațională.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania