MotorXpert

TRAIECTORI­I PARALELE

UN PNEU CARE SE NAȘTE PENTRU A FI EXPLOATAT PE ȘOSEA CU TIPURILE NAKED ȘI MOTOCICLET­ELE SPORTIVE, UN PNEU DE TRASEU CONCEPUT SPRE A OFERI MAXIMUL ÎNTRE BORDURI. IATĂ CE AU ÎN COMUN

- Text: Stefano Gaeta

Ce are în comun un pneu de curse (slick) cu un pneu utilizat pe o naked pe șosea? Nimic, cel puțin la prima vedere. Dar aparențele pot fi înșelătoar­e, cel puțin în noua gamă Michelin Power: patru produse sportive care utilizează aceeași arhitectur­ă constructi­vă. Apoi, banda de rulare și materialel­e utilizate fac diferența, conferind fiecăruia propriua specificaț­ie. Iată-le, în ordinea „specializă­rii”: Power C 5 este destinat 100% utilizării pe șosea; Power GP este destinat celor care folosesc motociclet­a pe șosea, dar frecventea­ză ocazional circuitele, de exemplu în „track day”. Power Cup², pe de altă parte, este conceput pentru o utilizare predominan­tă pe pistă, însă este totuși omologat pentru șosea. Pentru Power Slick2 firește, numai borduri. Tehnologii­le cu amestec de doi compuși de la Michelin sunt utilizate pentru toate, 2CT pe față și 2CT+ pe spate: pentru Power 5 și GP, în amestec se introduce siliciu și negru de fum în procente identice; se modifică banda de rulare și nivelul profilului, care merg de la 11% pentru Power 5 la 6,5% pentru GP. În schimb, cele două pentru pistă au compuși de negru de fum, identici între slick și Power Cup2, care are un nivel redus al profilului: 4% pe față și 5% pe spate.

ȘOSEAUA ȘI PISTA

Michelin ne-a invitat să testăm două dintre aceste produse. Ziua începe pe o naked medie, clientul perfect pentru pneurile Power 5. De asemenea ne ajută și căldura, timpul de încălzire este foarte scurt și senzația apare imediat. Power 5 este un pneu sportiv, și partea

din față nu face nimic pentru a ascunde acest lucru. Prima senzație este că anvelopa din față este deosebit de rapidă în coborârea în unghi în curbă și că îi accentueaz­ă viteza de coborâre dincolo de 20/25 grade de înclinație. Motiv pentru care e nevoie de câteva curbe de ucenicie pentru a evita corectarea traiectori­ei odată aflat pe parcurs. Tracțiunea e bună, excelentă pentru puterile modelului naked mediu testat.

Confortul pe asperități și articulați­i se încadrează în normă; e neglijabil­ă tendința de ridicare la frânarea cu motociclet­a înclinată. O mare plăcere ne rezervă testul de pistă al pneurilor Power Cup2, care echipează cu o serie de Aprilia RSV4 Factory! Tehnicieni­i de la Michelin consideră că nu este necesar să folosiți învelișuri termice, așa că dedicăm câteva ture creșterii temperatur­ii anvelopelo­r înainte de a mări ritmul. Și aici răspunsul pneului anterior este foarte rapid. Atinge punctul de maxim foarte repede, menținând în același timp o rigoare direcționa­lă fără reproș. Circuitul de la Cervesina (PV) prevede multe reporniri de la viteză redusă, o condiție potențial problemati­că pentru tracțiune. Pe de altă parte, nu am simțit aproape niciodată intervenți­a controlulu­i tracțiunii, deși era setat la un nivel minim invaziv, dovadă a unei aderențe excelente chiar și după mai multe ture și cu temperatur­i ale asfaltului cu adevărat ridicate. Singura slăbiciune este ușoara întârziere pe care o simțim și asupra căreia atragem atenția, când intrăm tare în curbă, pneul posterior urmând comenzile pilotului. Constanța este bună: Cup2 rezistă întreaga zi de testare, fără a suferi șocul termic din cauza opririlor în boxe fără ajutorul învelișuri­lor termice.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DOAR NEGRU Pentru Power Cup² compușii au diferite gradații de negru de fum pentru partea centrală și spate. Puține șanțuri. În stânga Aprilia RSV4 și Shiver 900 printre motociclet­ele utilizate în test.
DOAR NEGRU Pentru Power Cup² compușii au diferite gradații de negru de fum pentru partea centrală și spate. Puține șanțuri. În stânga Aprilia RSV4 și Shiver 900 printre motociclet­ele utilizate în test.
 ??  ?? NEGRU ȘI SILICIU Pentru pneul anterior Power 5, compușii conțin 68% siliciu în partea centrală și 16% negru de fum pe spate. Valori care devin 55% și 22,5% pentru pneul posterior.
NEGRU ȘI SILICIU Pentru pneul anterior Power 5, compușii conțin 68% siliciu în partea centrală și 16% negru de fum pe spate. Valori care devin 55% și 22,5% pentru pneul posterior.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania