MotorXpert

PILOT DE OCAZIE

- Text și foto :Adrian cobzașu

Să o luăm cu începutul: mai întâi, aveam nevoie de o cască potrivită pentru forma capului meu, intermedia­r ovală. Iar asta scotea din listă câțiva producător­i, în principal cei care vin cu un calapod mai oval (Bell, Shoei etc.). Am luat în considerar­e și alți producător­i, iar din gama HJC mă tenta, evident, RPHA 11. Dar, pe lângă prețul ceva mai mare, nu avea elementele de confort pentru stradă și nu aveam de gând să cumpăr două căști. Așa am ajuns la RPHA 70. Știam de bun început că voi folosi următoarea mea cască în principal atunci când plec din oraș, ocazional urban, și voi ajunge la câteva curse pe circuit. Faptul că la construcți­e se folosește o fibră de carbon și compozit carbon-sticlă m-a încântat. HJC numește P.I.M. - Premium Integrated Matrix - acest material folosit pentru carcasa exterioară (inclusiv cea a căștilor RPHA 11).

PROBA PRACTICĂ

La început trebuia să trag și să mai împing când o puneam dar, odată așezată, devenea rapid comodă. Un pic mai comodă decât sunt eu obișnuit, dar trecea toate testele clasice de verificare ale mărimii. Casca este varianta XL (60/61 cm) a carcasei mari (cealaltă fiind XXL), iar cele pe care le-am purtat în trecut au fost fie 59/60, fie 60. Odată pusă, zgomotele rămâneau doar sunete de fundal. Exemplu simplu: atunci când cineva vorbește cu tine pe un ton normal, după ce îți pui casca auzi că spune ceva dar nu prea mai înțelegi ce, poți să dai din cap aprobator dacă vrei. Viziera se închide peste chederul de cauciuc de parcă ar fi o fereastră nouă de termopan. E un sentiment plăcut de calitate. Probabil ține și în timp. La nivelul bărbiei are două guri de ventilație care ajută la circularea aerului pentru a evita aburirea, unul dintre ele se acționează dinăuntru. Efect notabil are cel care se acționează din exterior și dirijează curenții de aer direct spre vizieră, pe celălalt l-am lăsat deschis și am uitat de el.

La drum lung casca filtrează bine zgomotele produse de turbulențe­le unui parbriz. Când am avut un parbriz prea înalt, în zilele toride de vară m-am încălzit serios în lipsa curenților de aer. Materialul interior al căști permite aerului să circule și pielii să respire cât de cât, astfel, dacă nu ești ascuns în spatele parbrizulu­i, se va usca din mers. La motociclet­e mai mult sport decât touring lucrurile vor sta mai bine. Pentru că RPHA 70 taie bine aerul, nu vei obosi din cauza unor mișcări produse de vânt. E foarte plăcută și în combinație cu motociclet­e naked, din aceleași consideren­te. Micuțul chin guard ajută la păstrarea unui nivel redus al zgomotului. În pachet mai este inclus un chin guard mai mare, cu prindere prin arici, care va ține și de cald atunci când e răcoare, nu doar că va ajuta în ce privește zgomotul.

Ca particular­itate, fiind o cască gândită pentru motociclet­e mai sportive, după ce înclini capul spre înainte, când te apleci ușor pe ghidon, vei simți că priza de aer principală, cea de pe creștet, va începe să-și intre în rol și să funcționez­e la altă capacitate. Poate fi închisă ușor cu mănușă, din mers, sau deschisă în două poziții. La poziția intermedia­ră e mai ușor de ajuns dacă închizi și apoi împingi ușor în sus.

STRUCTURĂ

OCHELARI DE SOARE, SPAȚII PENTRU DIFUZOAREL­E SISTEMELOR INTERCOM, CHIN GUARD. DOTĂRI, NU GLUMĂ!

RPHA este produsă în trei dimensiuni ale carcasei exterioare, fiecare cu câte două mărimi la interior. Pentru situații de urgență căptușeala din dreptul obrajilor se poate scoate ușor de persoana care intervine având marcate două „mânere“de culoare roșie. Înlăturare­a acestei căptușeli permite scoaterea căștii mai ușor și previne producerea sau accentuare­a unei posibile traume cervicale. Învelișul interior este pregătit pentru instalarea sistemelor de comunicați­e și este prevăzut cu locașuri în dreptul urechilor pentru difuzoarel­e intercom. Producător­ul anunță că a folosit local materiale ce permit alunecarea brațelor ochelarilo­r, făcând punerea și scoaterea lor mai ușoară. Eu port ochelari de vedere cu rame mari, dar au brațele drepte și maleabile, astfel că nu am avut probleme. Vizorul interior închis la culoare al căștii, ochelarii de soare dacă vreți, vin natural peste ochelarii mei.

ÎN CAZ DE IMPACT

Carcasa exterioară trebuie să absoarbă cât mai mult din forța de impact fără să o transmită mai departe către tine. Și este elementar să alunece peste su

prafețe ca să nu imprime o forță de rotație. Până la partea cu căzătura, trebuie să spun că RPHA 70 oferă un câmp vizual bun, chiar și când ești aplecat. Dar o simțeam comodă pentru circuit, mi-ar fi plăcut o fixare pe cap ceva mai precisă, poate bureți laterali mai groși, dar acești ar fi încurcat pe stradă.

În octombrie, la ultima cursă din Motorc din 2020, nu am avut pinlock-ul la mine. La prânz nici nu era nevoie pentru că au fost temperatur­i ideale, în jur de 23 grade. Dar dimineața, la 6-7 grade, m-ar fi ajutat. Curațată bine înainte, în primele ture nu avea probleme cu aburirea. Abia după câteva ture, când începeam să mă încălzesc eu, mai ales în zona de mijloc a circuitulu­i, un pic mai tehnică și cu mai viraje mai lente, viziera începea să se aburească. Își revenea pe ultima secțiune și pe lina dreaptă dar, pinlock-ul m-ar fi ajutat. Se montează și ușor. Altfel, la clasa 600, unde majoritate­a motociclet­elor au tobe sport de stradă, nu simt neapărat nevoia pentru dopuri de urechi. În sesiunea comună cu cei de la 1.000 (ambele clase de amatori), mă deranjează cu adevărat zgomotul motociclet­elor.

Am căzut la ieșirea dintr-un ac de păr, la o viteză apropiată de stradă (6070 km/h). Mi s-a părut că viteza e foarte mică și am încercat să mă ridic pentru a vedea unde sunt cei din spatele meu, am facut o tumbă involuntar­ă și am aterizat în cârcă și pe cască. Materialul carcasei a cedat pentru a mă proteja pe mine, învelișul

interior neavând urme de deformare vizibilă la interior. Mulțumit de cască? Absolut, la început pentru confortul pe stradă, iar ultima dată când am purtat-o și pentru siguranță. Pentru cei care fac câte un track day ocazional, cred că tot RPHA 70 e mai potrivită. Dacă în viitor voi ajunge des la pistă, aș încerca ceva dedicat cum este RPHA 11. Cu siguranță se așează altfel, nefiind gândită să ofere confort ore în șir. Mi-aș cumpăra încă un RPHA 70? La ce raport de preț/calitate are nu este ușor să găsești oferte mai interesant­e. Iar dacă te intereseaz­ă modele mai colorate, ai în vedere că HJC are numeroase căști inspirate din universul MARVEL (Superman, Venom și toată gașca).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? AERISIT. LAVABIL Se observă ușor cât de mari sunt canalele prin care circulă aerul. Căptușeala se demontează și se pune la loc foarte simplu, fiind o cască pe care o poți curăța corespunză­tor fără griji.
AERISIT. LAVABIL Se observă ușor cât de mari sunt canalele prin care circulă aerul. Căptușeala se demontează și se pune la loc foarte simplu, fiind o cască pe care o poți curăța corespunză­tor fără griji.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania