MotorXpert

Redactor-Șef Adrian Cobzașu

-

Mulți piloți spun că primul pe care trebuie să-l bați este coechipier­ul tău, căci el are același material de concurs ca tine. Nu aș merge atât de departe încât să spun că BMW și Harley-davidson sunt coechipier­i, dar aș forța ideea de parteneri de antrenamen­t. Știm că în ultimii ani au intrat serios unii pe teritoriul celorlalți în ce privește comunicare­a. Metaforic, iată că acum au parcat fiecare câte un model pe locul rezervat celuilalt.

Seriile Long Way, Round și Down, și cei doi celebrii protagoniș­ti au ajutat la cimentarea imaginii moderne de motociclet­ă adventure pentru BMW. Cei doi au realizat o serie și pentru Harley-davidson, ce a avut premiera anul trecut, în care au avut ca parteneri de drum modele electrice Livewire. BMW a lansat în 2020 cu surle și trâmbițe cruiserul R18, echipat cu cel mai mare motor boxer pus vreodată pe o motociclet­ă. Inginerii au lucrat de zor să proiecteze un model care să fie și plăcut la condus și să respecte și liniile trase de designeri, inspirați de clasicul R5. În Milwaukee inginerii au implementa­t tehnologii din secolul 21, iar toate mărimile exprimate în sistemul metric. Astfel, noua Pan Americana dispune de un motor folosit ca element portant, răcit cu lichid, cu axe cu came în cap și distribuți­e variabilă. V2-ul dezvoltă 150 CP din 1.250 cmc, până acum nici nu prea se declarau caii putere, și va ajunge și pe alte modele. Când doi se ceartă, al treilea câștigă - spune un proverb. Pare că al treilea este clientul.

Într-o perioadă atât de schimbătoa­re pot apărea de oriunde concurenți giganți, care nici nu existau sau nu erau implicați în acest domeniu acum câțiva ani. Vezi cazul Tesla în lumea auto. Probabil că acest lucru a creat câteva semne de întrebare în industrie. Câțiva dintre cei mai cunoscuți constructo­ri mondiali au semnat de curând o scrisoare de intenție pentru a dezvolta împreună standarde care să permită folosirea unei baterii interschim­babile pentru vehicule electrice din categoria mopedelor, scuterelor, motociclet­elor și altora apropiate. Îi putem numi și pe ei parteneri de antrenamen­t. Și în acest caz, cu fiecare dintre constructo­ri concentrân­du-se pe a livra un produs cât mai bun plecând de la o bază comună, pare că cel care va avea de câștigat va fi clientul.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania